notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Elérte a csődhullám a magyar autóipart

Elérte a csődhullám a magyar autóipart

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A gépjármű-forgalmazók után az autóipart is elérte a válság második hulláma – olvasható a céginformációs szolgáltatással foglalkozó Opten kedden kiadott közleményében. Idén az első félévben csaknem annyi autóipari beszállító ellen indítottak felszámolási eljárást, mint tavaly egész évben.

Az autógyártókra, illetve az ágazat beszállítóira nehezedő fokozódó nyomás immár számokban is jelentkezik. Tavaly összesen kilenc céget számoltak fel ebben az ágazatban, 2010 első felében pedig már hétnél tartunk – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató statisztikájából. „Annak ellenére sem javul az ágazat helyzete, hogy másfél-két éve már lezajlott egy nagyon jelentős tisztulási folyamat” – kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

hirdetes

Hasonló az arány a végelszámolt vállalkozásoknál: tavaly egész évben hét céget szüntetett meg saját tulajdonosa, idén június végéig pedig már ötöt. A kis számok ellenére nagy termelő erejű ágazatról van szó, amelynek 2008-as összes árbevétele 3500 milliárd forint volt.


Az ágazatban foglalkoztatottak összlétszáma stabilizálódott: az elmúlt 12 hónapban mindig 50 ezer ember körül mozgott. A nagy visszaesés 2009 januárja és júniusa között következett be, amikor 15,3 százalékkal csökkent az ágazatban dolgozók száma.

hirdetes

Visszaesett a cégalapítási kedv is, hiszen mindössze 10 új vállalkozás alakult az első félévben, míg 2009 első félévében 12 (az éves szám 25 volt). Korábbi eljárások nyomán is kevés vállalkozást, mindössze hármat töröltek. Az első nagy megszűnési hullám inkább 2008-ra volt tehető, hiszen a tavalyi első félévben a korábbi felszámolások és végelszámolások 10 törlést eredményeztek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 106

Átlagos értékelés: 4.9

Szótár

minõségtervezés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségcélok kitûzésére, valamint a... Tovább

minõségirányítási rendszer

irányítási rendszer egy szervezet vezetésére és szabályozására, a minõség ... Tovább

Tovább a lexikonra