notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Elképesztő alkotások egy szál fából!

Elképesztő alkotások egy szál fából!

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A fafaragás, a mai eszközökkel nagyon magas szintre emelkedett. Az olyan eszközök használata mint például a múltifunkciós szerszámok, nagyon kifinomult, aprólékos munkákat tesz lehetővé. Ilyen eszközöket használ MIKE STINNETT fafaragó mester is. Munkái lélegzet elállítóak, egyszerűen öröm nézni ahogy dolgozik a mester. Nézd meg te is, hogyan varázsól 1 szál fából, káprázatos műalkotásokat.

Elképesztő alkotások egy szál fából!

De előtte nézzünk vissza, mikor kezdtük a fát megmunkálni.

 

A fafaragás története

 

A fafaragás, vagyis a fa megmunkálása már az ősember idejében elkezdődött. A vadászó életmódnál szüksége volt olyan szerszámokra, amelyek segítenek az állat elejtésében – erre pedig egy talált fadarab önmagában ritkán volt alkalmas.

 

 

Faágból, gyökérdarabból ütőbunkót, kőbaltát, később íjat, nyílvesszőt készített. A bot hozzádörzsölése egy szikladarabhoz -simítás végett-, a mai forgácsolás műveletének felelt meg (csiszolás).
A dárda hegyéhez pedig faragnia kellett (kézi forgácsolás). Számára a legkönnyebben alakítható szilárd anyag a fa, a csont és a szaru volt. Az ék feltalálását követően már képes volt farönköt hosszában elhasítani, akár több darabra is. A hasítékokból könnyebben készíthetett faszerkezeteket. Az alkatrészeket növényi szálakból sodort kötéllel kötözte egymáshoz (fakötések). A kötéseket bevert faszegekkel erősítette. A famegmunkáló műveletek száma egyre bővült. A bronzkori, majd vaskori szerszámok már összetettebb munkákhoz is alkalmasak voltak. A lakóközösségek egy-egy képzetlen, de ügyes kezű tagja bonyolultabb faszerkezetek létrehozásában is jeleskedhetett. Az ókori városokban elkezdődött a szakmatanítás. A népi díszítő faragás kialakulásában rendkívül nagy szerep jutott a pásztoroknak, akik sokszor unalmukban farigcsáltak, és egyre szebb, értékesebb munkák kerültek ki a kezük alól. Botjaikon a kezdeti rovott jeleket, majd a vonalas növényi, ember és állat ábrázolásokat lassan felváltotta a valósághű ábrázolásra való törekvés. Ahogyan bővült szerszámkészletük, úgy színesedett faragótechnikájuk is.

hirdetes
 

Lapozz és nézzd meg eszt az elképesző videót!

Elképesztő alkotások egy szál fából!

A kedvet kapó falusi fafaragók, művészkedők még a 20. század elején is kézi erővel és kézi szerszámokkal fűrészeltek, gyalultak, fúrtak, pedig akkor már létezett korszerű faipari kézi gép és nagygép park. A korábbi évszázadokban a faragó-pásztorok és falusi specialisták egy-egy szebb munkája már árucsere alapként szolgált. Később egyes alkotók már rendszeresen gyártották és eladták a keresettebb termékeket. A faragás a háziipar részévé vált.

hirdetes
Az 1950-es években megalakult Háziipari Szövetség, a Népi Iparművészeti Tanács által egyes alkotók népművész kitüntető címet kaptak. Az iparszerűen értékesítésre termelők közül már néhányan büszkélkedhettek a népi iparművész címmel. Az alkotói munka legfelsőbb fokú elismerése a népművészet mestere cím lett.

 

Mike-ról és Brenda Stinnett-ről

 

Mike  rengeteg időt tölt a szabadban, a túrázással, a vadászattal és a halászattal. A természettel való szoros kapcsolata inspirálja őt arra, hogy képeket festjen és ezeket a csodálatos faragásokat készítse el. így fejezi ki háláját az Isten által adott csodás természetért. 
Néhány évvel ezelőtt kezdte el faragni a vándórbotjait, amelyek művészeti kifejeződésének középpontjába vannak. 
Mike felesége, Brenda, mindig is kreatív volt. Szabadidejében gyakran valamelyik kedvenc művészetének hódól ami lehet kötés, tűfestés, ékszerkészítés, akár faragás. 

 

És most nézzük a videót!

 


 

Forrás: famuves.hu,etsy.com/shop/StinnettStudio,Stinnett Sticks

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 169

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Külföld Történelem

Szótár

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

Rövid Ellátású Láncok

Támogatási rendszer, mely a földrajzilag közeli vállalkozások és termelők együttműködését segíti. Tovább

Tovább a lexikonra