notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elképesztő alkotások egy szál fából!

hirdetes

Elképesztő alkotások egy szál fából!

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fafaragás, a mai eszközökkel nagyon magas szintre emelkedett. Az olyan eszközök használata mint például a múltifunkciós szerszámok, nagyon kifinomult, aprólékos munkákat tesz lehetővé. Ilyen eszközöket használ MIKE STINNETT fafaragó mester is. Munkái lélegzet elállítóak, egyszerűen öröm nézni ahogy dolgozik a mester. Nézd meg te is, hogyan varázsól 1 szál fából, káprázatos műalkotásokat.

Elképesztő alkotások egy szál fából!

De előtte nézzünk vissza, mikor kezdtük a fát megmunkálni.

A fafaragás története

A fafaragás, vagyis a fa megmunkálása már az ősember idejében elkezdődött. A vadászó életmódnál szüksége volt olyan szerszámokra, amelyek segítenek az állat elejtésében – erre pedig egy talált fadarab önmagában ritkán volt alkalmas.

Faágból, gyökérdarabból ütőbunkót, kőbaltát, később íjat, nyílvesszőt készített. A bot hozzádörzsölése egy szikladarabhoz -simítás végett-, a mai forgácsolás műveletének felelt meg (csiszolás).
A dárda hegyéhez pedig faragnia kellett (kézi forgácsolás). Számára a legkönnyebben alakítható szilárd anyag a fa, a csont és a szaru volt. Az ék feltalálását követően már képes volt farönköt hosszában elhasítani, akár több darabra is. A hasítékokból könnyebben készíthetett faszerkezeteket. Az alkatrészeket növényi szálakból sodort kötéllel kötözte egymáshoz (fakötések). A kötéseket bevert faszegekkel erősítette. A famegmunkáló műveletek száma egyre bővült. A bronzkori, majd vaskori szerszámok már összetettebb munkákhoz is alkalmasak voltak. A lakóközösségek egy-egy képzetlen, de ügyes kezű tagja bonyolultabb faszerkezetek létrehozásában is jeleskedhetett. Az ókori városokban elkezdődött a szakmatanítás. A népi díszítő faragás kialakulásában rendkívül nagy szerep jutott a pásztoroknak, akik sokszor unalmukban farigcsáltak, és egyre szebb, értékesebb munkák kerültek ki a kezük alól. Botjaikon a kezdeti rovott jeleket, majd a vonalas növényi, ember és állat ábrázolásokat lassan felváltotta a valósághű ábrázolásra való törekvés. Ahogyan bővült szerszámkészletük, úgy színesedett faragótechnikájuk is.

hirdetes
 

Lapozz és nézzd meg eszt az elképesző videót!

Elképesztő alkotások egy szál fából!

A kedvet kapó falusi fafaragók, művészkedők még a 20. század elején is kézi erővel és kézi szerszámokkal fűrészeltek, gyalultak, fúrtak, pedig akkor már létezett korszerű faipari kézi gép és nagygép park. A korábbi évszázadokban a faragó-pásztorok és falusi specialisták egy-egy szebb munkája már árucsere alapként szolgált. Később egyes alkotók már rendszeresen gyártották és eladták a keresettebb termékeket. A faragás a háziipar részévé vált.

hirdetes
Az 1950-es években megalakult Háziipari Szövetség, a Népi Iparművészeti Tanács által egyes alkotók népművész kitüntető címet kaptak. Az iparszerűen értékesítésre termelők közül már néhányan büszkélkedhettek a népi iparművész címmel. Az alkotói munka legfelsőbb fokú elismerése a népművészet mestere cím lett.

Mike-ról és Brenda Stinnett-ről

Mike  rengeteg időt tölt a szabadban, a túrázással, a vadászattal és a halászattal. A természettel való szoros kapcsolata inspirálja őt arra, hogy képeket festjen és ezeket a csodálatos faragásokat készítse el. így fejezi ki háláját az Isten által adott csodás természetért. 
Néhány évvel ezelőtt kezdte el faragni a vándórbotjait, amelyek művészeti kifejeződésének középpontjába vannak. 
Mike felesége, Brenda, mindig is kreatív volt. Szabadidejében gyakran valamelyik kedvenc művészetének hódól ami lehet kötés, tűfestés, ékszerkészítés, akár faragás. 

És most nézzük a videót!

 


 

Forrás: famuves.hu,etsy.com/shop/StinnettStudio,Stinnett Sticks

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyarországon a környezet- és természetvédelmi... Tovább

továbbengedés

hozzájárulás egy folyamat következõ szakaszába való továbblépéshez ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Történelem