notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elmaradhat a 2020-as Olimpia a koronavírus miatt: kockázatos megtartani a 2020-as Olimpiai Játékokat

hirdetes

A koronavírus miatt elmaradhat a 2020-as Olimpia?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Időszámításunk előtt 776, az év amikor minden elkezdődött. 1896, az év amikor megrendezték az első újkori Olimpiai Játékokat Athénban. Az év, amióta bár kisebb megszakításokkal, de hagyományosan minden negyedik évben rendeznek nyári Olimpiai Játékokat, illetve 1924 óta a ciklus felénél Téli Olimpiai Játékokat is. És 2020, az év amikor elmaradhatnak az Olimpiai Játékok a koronavírus miatt.

Veszélyben a 2020-as Tokiói Olimpia

Ilyen még nem volt az Olimpiák történetében

Ilyenre még nem volt példa a történelmünkben, hogy egy ekkora nagy hagyományokkal rendelkező, óriási volumenű rendezvény egy járvány miatt elmaradjon. Persze maradt már el Olimpia, háborúk, vagy politikai bojkott miatt, de vírus okozta járvány miatt soha. A 2020-a Olimpiai Játékok helyszínét Japán fővárosa Tokió biztosítaná, ami meglehetősen közel van a járvány gócpontjához. Japánban eddig 256 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak, amiből 6 halálos kimenetelű volt. Éppen ezért, ha a járvány nem csitul, elég kockázatos lenne itt tartaniaz Olimpiát. Ha most kellene megrendezni az Olimpiát, akkor biztosan elmaradna.

Májusig várnak a döntéssel

Egyelőre elég nehéz megjósolni, hogy hogyan fog folytatódni a koronavírus járvány. Bár Kínában mérséklődni látszik a helyzet, ezzel párhuzamosan más területeken egyre inkább terjed el. A Nemzetközi Olimpia Bizottság álláspontja szerint a játékok átszervezése más helyszínre nem csak nagyon költséges, de szinte lehetetlen is, hiszen nem sok város képes vállalni a lebonyolítás terhét, hiszen sokkal több idő szükséges a felkészüléshez. Ezért egyetlen lehetséges forgatókönyv maradt, az Olimpia lemondása, amiről még nem hozták meg a végleges döntést. Ugyanis a végső döntés meghozatalára még 3 hónapot hagytak, addig kivárnak. Bár a nyitónap július 24-én lesz, már májusban elkezdődnek a komolyabb helyszíni előkészületek, kinyit az Olimpiai falu, kitelepül a sajtó, úgyhogy ekkora, el kell dönteni, hogy lesz-e Olimpia, vagy sem.

hirdetes

Jövőre rendezik meg az Olimpiát?

Felmerülhet a kérdés, hogy elhalasztják az Olimpiát, azonban ez nem feltételezhető. Egyrészt azért, mert nem valószínű, hogy a sportnaptárral össze lehetne egyeztetni. Az egyes sportesemények nagyon sűrűn vannak, precízen összehangolva, már pár napos csúszások is nagy problémát tudnak okozni, nemhogy egy teljesen másik időpont. Másrészt pedig a befektetők sem szívesen várnak egy évet. A sportiparban ugyanis fix költségek vannak az egyik oldalon, a másikon pedig a bevételek keletkeznek a versenyek megrendezéséből származó média díjakból. A jelen helyzetben a legtöbb, amit tenni lehet a kivárás.

hirdetes

Több sporteseményt is lefújtak már

Több sporteseményt is lefújtak már a járvány miatt biztonsági okokból, ugyanis sem a sportolók, sem a szervezők, sem az érdeklődők biztonságát nem szeretnék kockára tenni. Az Észak-olasz tartományokban több focimeccset is elhalasztottak, vagy legalább is zárt kapuk mögött tartottak meg, elkerülve így a tömegek érkezését a járvány sújtotta tartomány közlébe. De 1 évvel elhalasztották a fedettpályás atlétikai-világbajnokságot is, amelynek a helyszíne csupán 530 kilométerre lett volna a járvány gócpontjának számító Vuhantól. Vannak olyan, az Olimpiát megelőző kvalifikációk is, amiket szintén hónapokkal arrébb toltak, másokat pedig áthelyeztek. A F1-es Kínai Nagydíjat is elhalasztották, de azt is pedzegetik, hogy ugyanerre a sorra fog jutni Ausztrália, Bahrein, és Vietnám is, és a szezon a május 3-ai Holland Nagydíjjal indul majd. De egyértelműen az Olimpia lefújása sokkal jobban megrengeti az egész sportvilágot, mint ezek a versenyek együttvéve.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

a mérés szabályozási rendszere

a metrológiai megerõsítéshez és a mérési folyamatok folyamatos szabályozásának... Tovább

eltérés

egy követelmény (3.1.2.) nem teljesülése Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Sport