notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élnek emberek, akik sosem lesznek AIDS-esek

hirdetes

Élnek emberek, akik sosem lesznek AIDS-esek – de kemény árat fizetnek ezért

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az AIDS-től genetikailag védett emberek más betegségekre fogékonyak, ezért 21 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy megérjék a 76. életévüket – állítják amerikai tudósok, akik a Nature Medicine című szakfolyóirat új számában publikálták kutatásukat.

Élnek emberek, akik sosem lesznek AIDS-esek

A HIV-vírus világszerte legelterjedtebb törzse, a HIV-1 leggyakoribb receptora a CCR5 fehérje, vagyis ennek segítségével jut a sejtekbe. Az emberek egy nagyon kis csoportja – körülbelül 1 százaléka – ellenáll a HIV-nek, mert a CCR5-receptort kódoló génből két mutáns kópiát (Delta-32) hordoznak, tehát a sejtjeikbe nem jut be a vírus.


Tavaly novemberben egy kínai tudós bejelentette, hogy megtermékenyített petesejteken általa végrehajtott génszerkesztés eredményeként HIV-rezisztens ikerlányok születtek néhány héttel korábban. Ho Csian-kuj sencseni kutató állítása szerint CRISPR/Cas9 elnevezésű "molekuláris olló" segítségével változtatta meg a születendő gyermekek génállományát, eltávolítva a CCR5 genetikai kódját. A kínai genetikus azt is állította, hogy a világon mintegy 100 millió olyan ember élhet, aki születésénél fogva védve van a HIV-fertőzéstől, mert a Delta-32 génmutáció miatt nem képződik náluk CCR5-fehérje.

hirdetes


A Kaliforniai Egyetem Berkeley-i kampuszának két kutatója azt vizsgálta, hogy az AIDS szempontjából jótékony génmutáció nincs-e hatással az érintettek egészségére más módon. A UK Biobank brit genetikai adatbankot használták fel, amelyben több mint 400 ezer, 40-78 éves emberről lehet tudni, hogy a CCR5 három változata közül melyiket hordozza: az egyikben duplán hiányzik a Delta-32 mutáció, a másik rendelkezik a Delta-32-vel, de ép CCR5-tel is, a másikban a CCR5 génpár mindkét tagja érintetlen.


Két egymástól független statisztikai elemzéssel a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a dupla Delta-32 mutációval rendelkező embereknél 21 százalék kisebb a valószínűsége, hogy elérik 76. életévüket, mint azoknál, akik csak egy Delta-32 mutációt örököltek vagy egyet sem. A CCR5-proteinnek megvan a funkciója, megtalálható csaknem minden emberben és állatban. Ezért valószínű, hogy egy olyan mutáció, amely elpusztítja ezt a fehérjét, általánosságban nem jó a szervezetnek.

hirdetes


Tudományos vizsgálatok már korábban kimutatták, hogy a Delta-32 mutáció esetleg védelmet nyújthat olyan betegségek kórokozói ellen, mint a himlő vagy egyes vírusok, ugyanakkor például négyszeresére növeli a halálozási arányt az influenza esetében.


 

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

eltérési engedély

a termék létrehozása elõtt adott hozzájárulás egy termék (3.4.2.) eredetileg... Tovább

mérési folyamat

mûveletek összessége egy mennyiség értékének meghatározáshoz Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Technológia Tudomány