notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Az AVOP véget ért, itt az EMVA!

Az AVOP véget ért, itt az EMVA!

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Átalakul a vidékfejlesztési támogatások rendszere a 2007–2013 közötti idõszakban, ehhez a keretet az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA), illetve az úgynevezett EMVA-rendelet határozza meg. Az 1257/1999. EK-tanácsi rendeletet 2007. január 1-jével felváltó jogszabály a 2007–2013 közötti hét évre határozza meg az EU vidékfejlesztési politikájának céljait, a vidékfejlesztési prioritásokat és intézkedéseket. Megállapítja a partnerségre, a programozásra, az értékelésre, a pénzgazdálkodásra, a monitoringra és az ellenõrzésre vonatkozó szabályokat is. Újdonság, hogy közösségi vidékfejlesztési stratégiai iránymutatások alapján nemzeti vidékfejlesztési stratégiai tervet kell készíteni – ami a szintén kidolgozandó nemzeti vidékfejlesztési programon keresztül valósul meg –, finanszírozása pedig az újonnan létrehozandó EMVA-ból történik.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799  rendszerkiépítés,  honlapkészítés online marketing tanácsadó segítségével és állami támogatás igénybevételével! kérje ajánlatunkat itt!

Figyelem! A magyar gazdák versenyképességének javítására minden korábbinál több pénz juthat 2007-2013. között, az unió új költségvetési idõszakában.
A közvetlen területalapú támogatásokkal ellentétben, ezekre a forrásokra a termelõknek pályázniuk kell. Vagyis: rajtuk is múlik, ki tudják-e használni az új - pályázati - rendszer nyújtotta lehetõségeket.
A 2007-2013-as idõszakra az EMVA kereteibõl mintegy 861 milliárd forinttal számolhat Magyarország, a hazai társfinanszírozási összeget nem számítva. Ezt már nem a két tervdokumentumban foglalt intézkedések alapján használják föl.

A múlt

A 2004-es uniós csatlakozás után, Magyarországon két fontos program támogatta a hazai mezõgazdaság korszerûsítését, a versenyképesség javítását. A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) 2004-2006. között mintegy 180-190 milliárd forintos keretet nyújt a gazdálkodóknak. Az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP), amely hozzávetõlegesen 80 milliárd forintos forrás fölhasználását teszi lehetõvé.


Az AVOP forrásait szinte teljes egészében megpályázták a gazdálkodók. A fel nem használt összegek legföljebb azért maradtak a "kasszában", mert a természetes lemorzsolódás, a programból való kilépés, esetleges ÁFA-törvény változás miatt módosultak a szerzõdések és a pénzügyi kondíciók . Az NVT és az AVOP esetében 2008. végéig költhetõk el a források, vagyis az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) jogcímeire is átvihetõk bizonyos feltételekkel ezek - azaz a már jóváhagyott - a kifizetések. Így nem kell attól tartani, hogy "bennragadnak" a támogatásra felhasználható összegek .

Az AVOP pályázatoknál a beruházáshoz az igénylõnek is bizonyos önrészt kell felmutatnia, a többi az uniós támogatás, amelynek aránya elérheti a teljes beruházási összeg 45-75 százalékát. Az NVT forrásaira pályázóknak nincs szükségük önrészre. Igaz viszont, hogy a  gazdálkodónak meg kell elõlegeznie a támogatásként  elnyert összeget. Az utófinanszírozás során, az ellenõrzéseket követõen, ha a pályázó mindenben megfelelt a követelményeknek, a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), a hazai uniós kifizetõ ügynökség, átutalja a megítélt összeget. A gazdák hitelekkel is elõteremthetik a beruházáshoz szükséges összeget, illetve annak egy részét.

A jövõ

Az EMVA programban több jogcím, vagyis támogatási lehetõség megmarad az NVT-bõl és az AVOP-ból, legalábbis átmenetileg.  A szóban forgó két program egy közös dokumentum keretében "egyesítik" az unió új költségvetésében, és így az új jogcímekkel, átláthatóbb, egyszerûbb lesz a pályázati és finanszírozási rendszer. Az NVT-ben általában több éven átnyúló támogatási jogcímek szerepelnek. Ezért, aki 2004-ben sikerrel pályázott például egy ötéves projektre, az természetesen a program lejártáig számíthat a támogatásra ha eleget tesz a jogosultságát biztosító követelményeknek. A teljesség igénye nélkül néhány pályázati jogcím: az agrár-környezetgazdálkodási támogatások, a félig önellátó gazdaságok szerkezetváltásának ösztönzése a piaci termelésre, a termelõi csoportok támogatása.

hirdetes

Az új támogatási lehetõségek - azaz az jogcímek - a kidolgozásán jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Ezek valószínûleg 2007-tõl folyamatosan jelennek majd meg az EMVA támogatási rendszerében.

Az EMVA

Nézzük csak pontosan, mi az az  EMVA?

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv (ÚMVST) az Európai Tanács 1698/2005/EK az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott támogatásokról szóló rendelet alapján elkészített, a 2007-2013 évekre vonatkozó magyar vidékfejlesztési program stratégiai kereteit tartalmazza.

Hazánknak 2007-2013 között mintegy 5 milliárd euró fejlesztési forrást van lehetõsége az agrárium, a vidéki környezet és a vidéki térségek fejlesztésére költeni. Ezzel lehetõvé válik, hogy a megkezdett szerkezetváltás folytatódjon, valamint, hogy a vidéki térségek leszakadása lelassuljon és megkezdõdjön a társadalmi-gazdasági felzárkózás.
A Stratégia a lisszaboni célkitûzésekkel és a Göteborgban megfogalmazott elvekkel összhangban kívánja megteremteni a mezõgazdaság fejlesztéséhez, a vidék környezeti értékeinek megõrzéséhez, a vidéki térségek gazdaságának megerõsödéséhez és a vidéki társadalom kohéziójához szükséges fejlesztési kereteket.

Az elmúlt idõszak nemzeti forrásból finanszírozott, valamint uniós társfinanszírozással megvalósuló agrár-vidékfejlesztési programjainak tapasztalatain alapulva a Stratégia célja, hogy – összhangban az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel és a vonatkozó közösségi és hazai fejlesztési dokumentumokkal – kijelölje az agrár-vidékfejlesztés irányait, célkitûzéseit, és meghatározza a célok elérésének módját, eszközeit.
 
Az azonosított szükségletekre és fejlõdési potenciálokra, a program öt priorítást kíván megcélozni:

hirdetes
  1. A mezõgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és erdészeti szektor versenyképességének javítása, a strukturális feszültségek enyhítése, a termelési szerkezetváltás elõsegítése
  2. A versenyképes agrárgazdaság humán feltételeinek megteremtése, különös tekintettel az innovációs készség, a piacorientált szemlélet elterjedésére
  3. A fenntartható termelés és földhasználat garanciáinak erõsítése
  4. A vidéki foglalkoztatási feszültségek csökkentése, a vidéki jövedelemszerzési lehetõségek bõvítése, illetve a vidéki életminõség javítása, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása
  5. Helyi közösségek fejlesztése

A priorítások végrehajtására négy támogatási tengely került kidolgozásra

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) tengelyei  

I. tengely:  A minõség és a hozzáadott érték növelése a mezõ- és erdõgazdaságban, valamint az élelmiszer-feldolgozásban
 II. tengely:  A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek figyelembe vételével
 III. tengely:  A vidéki foglalkoztatás bõvítése, a tevékenységek diverzifikálása
 IV. tengely (LEADER):  Helyi közösségek fejlesztése

 

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)  forrásai €-ban  

 Intézkedéscsoport 
 
 Összes közpénzbõl történõ hozzájárulás  Az EMVA-hozzájárulás mértéke (%)  Az EMVA-ból nyújtott összeg  Tengelyek közti arány
 I. tengely 2 384 995 192 75 1 788 746 394    48%
 II. tengely 1 522 337 357  80 1 217 869 885    31%
 III. tengely  583 562 653   75 437 671 990    12%
 VI. tengely  261 651 733  80 209 321 386     5%
 Technikai segítségnyújtás  202 978 314   75 152 233 735     4%
 Összesen 4 955 525 250   3 805 843 392  100%

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 5.0

Szótár

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

direct marketing

A reklámozás egy speciális területe. Lényege a kétirányú kommunikáció, a célzott... Tovább

Tovább a lexikonra