notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan spórolhatnánk az világítással?

hirdetes

Takarékos lakásvilágítás

Asztalos Karolina Portál menedzser
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az elmúlt évtizedek fényforrásfejlesztésének egyik legjelentősebb eredménye az energiatakarékos, kompakt fénycsövek megjelenése.

Az Európában gyártott, foglalatba becsavarható – a legváltozatosabb formában és méretben készülő – típusok meleg fénnyel világítanak, színhőmérsékletük megközelíti az izzóét, azonban a kibocsátott diffúz fény kevésbé kápráztat, és árnyék-mentesebb világítást biztosít, ami pihenteti a szemet.

Az izzónál ötször kevesebb energiát fogyasztó fényforrás élettartama tizenkétszer hosszabb az előbbinél. Jól alkalmazható lakószobák, ebédlők, előszobák, konyhák, mellékhelyiségek megvilágításánál egyaránt, de vigyázat, fényszabályozásra ezek nem alkalmasak!

Energiatakarékos világítás

Az energiatakarékos világításra való áttérés egyszerűen megvalósítható azáltal, hogy az izzó helyére betekerjük a megfelelő méretű kompakt fénycsövet. A termék dobozán általában közölni szokták, hogy – teljesítmény szerint – a cső milyen izzónak felel meg. A teljesítmény és fénymennyiség mellett célszerű a méretekre és a formára is figyelni.

Amennyiben a búra nagysága engedi, a hosszúkás kompakt fénycsövek használata célszerű. Ez olcsóbb is, és fényárama is valamivel több, mint a gömbbúrás vagy más formájúaké. Ha nem búrás a lámpatest, úgy a gömb alakú vagy az újonnan kifejlesztett, izzó formájú ajánlott.

hirdetes

Különböző formájú izzók

A klasszikus, izzó formájú búrával gyártott, energiatakarékos fényforrások jól mutatnak az étkezőasztal fölé szerelt lámpákban. Ezek a szemmagasságban világító lámpák kevésbé kápráztatnak mint a csupasz kompakt csövek. A kör alakú energiatakarékos lámpák nagyobb teljesítményű izzók kiváltására alkalmasak. Mivel fénysűrűségük nagy, ezért célszerű mennyezetre szerelt lámpatestekben használni. A káprázás elkerülése céljából búra használata ajánlott. A gömb alakú kompaktok a nagyobb búrájú izzók helyére csavarhatók be. Dekoratív hatásuk és lágy fényük kellemessé teszi otthonunkat.

A spot típusú lámpák kiváltására hivatottak a reflektor búrás és a koncentra típusú kompaktok. Igaz ugyan, hogy irányított fényük lágyabb és kevésbé élesek a világított és sötét felületek közötti határok, de mindezek mellett kiemelő világításra alkalmasak. Az esztétikus megjelenés mellett fontos a világítási feladat figyelembe vétele is: a reflektoros kompakt irányítottabb fényt, míg a koncentra típusú ennél szórtabb világítást biztosít.

hirdetes

Nem biztos, hogy a drágább jobb

A speciális fejjel gyártott energiatakarékos kompakt fénycsövek csak a megfelelő foglalattal szerelt lámpatestekbe szerelhetők. Ha cserélni akarjuk őket, figyelni kell a fej formájára, és a tűlábak számára. Amennyiben biztosak akarunk lenni a dolgunkban, jó ha magunkkal visszük a szaküzletbe a kiégett fényforrást.

Gyakorlati tanács, hogy mielőtt megvennénk a drága, energiatakarékos égőt, jó ha megnézzük az élettartamát a dobozon. Ezekből is létezik hosszabb (12-15 ezer órás) és rövidebb (3-6 ezer órás) élettartamú gyártmány. Az árkülönbség általában nem arányos a gyártó által közölt üzemkészséggel. Hogy a cseregaranciát érvényesíteni tudjuk, jó ha a drága fényforrásokat szaküzletben, hozzáértő eladóktól és nem különböző piacokon vásároljuk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Magyar Szabványügyi Testület

Az MSZT honlapján internetes Szabványkatalógus áll az olvasók rendelkezésére a magyar... Tovább

objektív bizonyíték

valaminek a meglétét, vagy igaz voltát alátámasztó adatok ... Tovább

Tovább a lexikonra