notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Energiacímke

hirdetes

Új energiacímke a háztartási gépeken

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Új energiacímke a háztartási gépeken

 A Nemzetközi Energiahatékonysági Nap (március 6.) alkalmából hívta fel a figyelmet a háztartásigép-gyártók szakmai szervezete, a CECED Magyarország Egyesülés arra, hogy idén már találkozhatunk a boltokban az új energiacímkével. Az elmúlt 15 év innovációjának köszönhetően ugyanis a már jól ismert címkén feltüntetett energiaosztályok elavulttá váltak: ma a boltokban kapható készülékek több, mint 90%-a az „A” vagy ennél magasabb energiaosztályba tartozik. Így a címke már nem nyújtott információt a vásárlóknak a kapható gépek közötti különbségekről, ezért volt szükség a megújítására.

 A Future Home nemzetközi családbarát szakkiállításon 2011. március 05-én megtartott sajtótájékoztatón mutatta be a CECED Magyarország az új energiacímkét.

 A tájékoztatón részt vett és hozzászólt Olajos Péter, helyettes államtitkár (Zöldgazdaság fejlesztéséért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárság, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) és Szabó Péter, főosztályvezető (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Piacfelügyeleti Főosztály). 

 Mészáros Fanni, cégvezető és Füle Norbert, igazgató (CECED Magyarország) kifejtette, hogy tavaly nyáron lépett hatályba az Európai Unióban az a keretirányelv, mely meghatározta az új energiacímkére vonatkozó alapkövetelményeket. A keretirányelv alapján folyamatosan kerülnek módosításra az egyes készülékek energiacímkéiről szóló rendeletek: első körben 2010 decemberében a hűtőgépek, a mosógépek és a mosogatógépek energiacímkéi módosultak. Újdonság, hogy tavaly decemberben energiacímkét kaptak a borhűtők és a televíziók is, ezek a berendezések eddig ugyanis nem rendelkeztek energiacímkével.

Az új címke egységes és nyelvsemleges lesz az egész Unióban, ami azt jelenti, hogy a feliratokat piktogramok helyettesítik a jövőben, ezekből tudhatjuk meg a készülékre vonatkozó legfontosabb információkat. Az energiahatékonyság minden készüléktípuson egységesen az éves fogyasztást tüneti majd fel, s az osztályok fölfelé A+++ -ig bővíthetők, ugyanakkor a címke megtartja a már jól ismert színes jelöléseket: a legkevésbé hatékony osztályt továbbra a piros csík, míg a leghatékonyabban a zöld csík jelöli.

hirdetes

  A hűtőgépek új energiacímkéje

A hűtőgépek új energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, az összes tároló térfogatról, a mélyhűtő térfogatról, továbbá a zajszintről.

  A mosógépek új energiacímkéje

A mosógépek új energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, az éves vízfogyasztásról, a centrifuga hatékonyságáról, a mosás és a centrifuga zajszintjéről, továbbá a készülék kapacitásáról kilogrammban meghatározva. Újdonság, hogy a 3 kg névleges töltetnél nagyobb kapacitású készülékek mind legalább A mosási hatékonysággal kell, hogy rendelkezzenek, így az új címkén a mosási hatékonyság már nem kerül feltüntetésre.

  A mosogatógépek új energiacímkéje

A mosogatógépek új energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, az éves vízfogyasztásról, a szárítási hatékonyságról, a zajszintről, továbbá készülék kapacitásáról terítékszámban meghatározva. A mosógépekhez hasonlóan a mosogatógépek új energiacímkéjén sem lesz feltüntetve a tisztítási hatékonyság, tekintettel arra, hogy minden gépnek A tisztítási hatékonysággal kell rendelkeznie.

hirdetes

  A bortárolók energiacímkéje

A bortárolók energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, a zajszintről és a kapacitásról (a behelyezhető palackok számának meghatározásával).

  Az új energiacímkék bevezetésére a gyártók egy év felkészülési időt kaptak: idén már alkalmazhatják őket, év végétől viszont az említett készülékek már nem hozhatók a régi címkével forgalomba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2011-ben várhatóan hűtőgépek, mosógépek és mosogatógépek esetében mind a régi, mind az új címkével találkozhatunk majd a szaküzletekben, hiszen a gyártók maguk dönthetik el, hogy mikortól szállítják a készülékeket az új címkével.

Ez az időpont azonban nem lehet későbbi, mint 2011. december 1.

 Ami a többi, már energiacímkével rendelkező háztartási készüléket illeti, ezekre is bevezetésre kerül az új címke, amint az Unió dönt a készülékekre vonatkozó rendeletek módosításáról.

  Az új energiacímkékről részletes ismertető megtalálható: www.cecedhu.hu, www.newenergylabel.eu,

letölthető: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/labelling/energy_labelling_en.htm

Forrás: www.cecedhu.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Totális Internetes Jelenlét

Totális Internetes Jelenlét, azaz a Total Internet Presence TIP   Mi is a TIP... Tovább

etnocentrikus marketingstratégia

A belföldi piac felsőbbrendűségét feltételező, s az ott folytatott marketingtevékenységet... Tovább

Tovább a lexikonra