notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Energiát adó ételek: egészséges ételek, amiktől erőre kapsz ha rendszeresen fogyasztod őket

hirdetes

Ezek az ételek szuper energiát adnak, fogyaszd őket rendszeresen

CZs
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nem elég, hogy sokakat önmagában a tavaszi fáradtság is padlóra küldd, itt van még a nyakunkon a koronavírus is, ami szintén nem különösebben támogatja a kicsattanó energiát, és jó kedvet. Ha úgy érzed, nem tudod kiszakítani magad az erőtlenségből, valamin egyértelműen változtatnod kell.

Energiát adó ételek

Hogyan hat a koronavírus a táplálkozásunkra?

A jól megszokott, rendszeres, esetleg egészséges vagy diétás táplálkozás sokaknál borult fel teljesen a koronavírus hatásai, és a #maradjotthon miatt. Egyrészt sokan elkezdték olyan egyszerű, kevésbé vitamindús, viszont olcsó, laktató és nagy adagban is könnyedén elkészíthető ételeket fogyasztani, amik elegendőek az egész család számára (hiszen a gyerekek sem az iskolai menzán esznek már). Másrészt, mivel kevesebb alkalommal mozdulunk ki, vagy vásárolunk friss zöldségeket és élelmiszereket, a táplálkozásunk is valamelyest egyhangúvá vált. A folyamatos nassolásról, és a napi többszöri étkezésről, a napirendünk felborulásáról már nem is beszélve. Hidd el, ez mind nagyon is befolyásolja, hogy hogy érzed magad.

Némi odafigyeléssel ebben az egészen különleges helyzetben is táplálkozhatunk egészségesen, ha pedig tudjuk, melyek azok az élelmiszerek, amik tényleg feltöltenek energiával és új erőre kapunk tőlük, máris könnyebb dolgunk van. Hogy javíts egy kicsit a mindennapokon, az általános hangulatodon, és megtartsd egészségedet, érdemes ezek közül az élelmiszerek közül válogatni! Lássuk, mihez érdemes nyúlni, hogy végre feltöltődj. Még a nassolásra is nyújtunk alternatívákat!

Két főétkezés között fogyassz olajos magvakat

Nyilván ésszerű mennyiségben, hiszen az olajos magvak kalóriatartalma igen magas, viszont telis tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre a szervezetednek nagyon is szüksége van. Segítik a szív- és érrendszer működését, ráadásul gyulladáscsökkentő hatásuk is van, sőt! Rendszeres fogyasztásukkal a cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkented. Éptísd be a táplálkozásodba a tökmagot, a szezámmagot, a dió- és mogyoróféléket, a mandulát. Ahelyett, hogy cukorral sokkolnád a szervezeted, inkább ezekhez nyúlj, ha nassolnál valamit!

hirdetes

Reggelire tökéletes választás a zab

A zabpehely lassú felszívódású szénhidrát, így délelőttre tényleg feltölt energiával, ráadásul gyorsan elkészíthető (vagy akár előző este is), így ha egy picit elcsúsznál home officeban a reggellel, akkor is tökéletes választás. A zabpehely nem mellesleg tökéletes fehérje, magnézium és cink forrás. Mindenkinek ajánljuk, mert ezerféle módon elkészíthető (gyümölcssel, joghurttal, kakaóporral, fehérjével, magvakkal, fahéjjal, stb.), így mindenki ízléséhez igazíthatja.

Köretnek zöldet

Már azzal rengeteget segítesz az energiaszinted fenntartásában (például a reggeli zab után), ha ebédre nem bő olajban sült krumplit, hanem zöld levelű zöldségeket fogyasztasz köretként. A spenót, a rukkola, sőt, a kelkáposzta is kiválóak fáradtság és kimerültség ellen magas vas és C-vitamin tartalmuknak köszönhetően.

hirdetes

Szénhidrátokból is válaszd a jobbakat

Visszatérve a bő olajban sült krumplira… Vagy a fehér kenyérre, főtt krumplira, vagy a hagyományos fehér rizsre. A gyors, vércukorszint-bomba szénhidrátok helyett válassz inkább lassú felszívódású, egészségesebb szénhidrátokat, mint a köles, a bulgur, a quinoa, vagy egyszerűen a basmati rizs. Sokkal tovább eltelítenek, és egészségesebbek is.

Ha valami édesre vágysz, válaszd a banánt

Mondjuk a csoki helyett. Gazdag rostokban, így egyensúlyba hozz az emésztést és a vércukorszintedet is. Fogyaszthatod reggelente turmixként, a zabkásádba karikázva, vagy akár palacsintaként is. Az energiát fruktóz és szacharóz tartalma adja, az olajos magvakhoz hasonlóan tökéletes áthidaló két főétkezés között.

Pattogatott kukorica

Laktató, de alacsony kalóriatartalmú, teljes kiőrlésű gabonaféle, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Ha van rá lehetőséged, vásárolj természetes, pattogtatni való kukoricát és fűszerezd magad. Egyébként is szórakoztató elkészíteni, mókás, ahogy látod, hogy a serpenyőben pattognak a kis kukoricák, mintha csak a mikróba tetted volna be a zacskós változatot, és így egészségesebb is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rövid Ellátású Láncok

Támogatási rendszer, mely a földrajzilag közeli vállalkozások és termelők együttműködését segíti. Tovább

hiba

egy szándék szerinti, vagy elõírt használattal kapcsolatos követelmény nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Hírek