notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minõségbiztosítás az építõiparban

hirdetes

Minõségbiztosítás az építõiparban

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az építõipar területén évek óta kering a hír, hogy kötelezõ lesz a minõségirányítási rendszer bevezetése, ha pályázaton kíván részt venni a cég. Vannak pályázatok, ahol követelményt, illetve van, ahol plusz pontokat szerezhet a szervezet, ha rendelkezik tanúsítvánnyal. Azonban még mindig nem alapvetõ követelmény.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

De vajon miért is fontos az építõipari cégek minõségbiztosítása?

Három alapvetõ dolog szükséges az építõiparban:

 1. Megfelelõ termék: alapvetõ fontosságú, hogy a beépítendõ termékek megfelelõsége biztosítva legyen. Fontos megvizsgálni, hogy a termék építõipari felhasználásra alkalmas-e. Ezt általában elvégzik, azaz a gyártó minõségirányítási rendszere és/vagy termékeik ellenõrzöttek.
  Fontos a termékek mellé mûbizonylatokkal is rendelkezni kell, hiszen a gyártói felelõsség csak akkor áll fenn, ha a beépítési folyamat megfelelõ volt.
 2. Megfelelõ tervezés
  Az építési követelmények és tervezési szabályok betartása alapvetõ fontosságú, ezeket be kell tartani. A tervek ellenõrzése alapvetõ fontosságú.
 3. Megfelelõ kivitelezés: a termékek megfelelõ módon, szakszerû technológiával legyenek beépítve.
  hirdetes
  A kivitelezés során több probléma is felmerülhet, például:
 • szabályozás hiánya
 • ismeretek hiánya
 • ellenõrzések hiánya
 • más-más helyszíni körülmények

A minõségirányítási rendszer bevezetése a problémák nagy részének kiküszöbölésében segíthet.

 • az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány a beszállítók kiválasztására, értékelésére, újbóli kiválasztására követelményeket ír elõ. Így a cég amennyiben meg akar felelni a követelményeknek, ki kell dolgoznia egy rendszer a beszállítók kiválasztásra. Ez egy szûrõt jelenthet a megfelelõ termékek kiválasztására.
 • az ISO 9001 szabvány 7.3.-as pontja a termék tervezéssel, fejlesztéssel foglalkozik. A teljes folyamatot dokumentálni kell, a tervezés megtervezésétõl, a bemenõ és kimenõ adatokon át az ellenõrzési pontokig. Ez jó kontroll a tervezési folyamatra.
 • hirdetes
 • a minõségirányítási szabvány a kivitelezéssel kapcsolatban alapvetõen elvárja, hogy szabályozott legyen a folyamat, a munkatársak képzettsége megfelelõen biztosítva legyen – akár belsõ oktatásokkal – a szükséges feltételrendszer a rendelkezésre álljon.

A fentiekben csak néhány elõnyét mutattuk be a minõségirányítási rendszernek. Emellett a cégek teljes szervezeti mûködésében sok segítséget nyújthat a minõségirányítási rendszer.

Sokan mégsem ezért vezetik be a rendszer. A cégek nagy része a pályázati lehetõségeket szem elõtt tartva vezetette be rendszerét. Azonban ha csak ez is volt a cél, fejlõdést ebben az esetben is elérhet a szervezet, mivel a szabvány egyik alapelve a folyamatos fejlesztés.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

eltérés

egy követelmény (3.1.2.) nem teljesülése Tovább

követelmény

kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetõdõ vagy... Tovább

Tovább a lexikonra