notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Érdekes és meghökkentő Youtube tények

hirdetes

Érdekes és meghökkentő Youtube tények

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

2005 február. Abban a hónapban jó pár domain nevet regisztráltak, közöttük egy kissé fura hangzásút is: youtube.com. Akkor még senki sem gondolta, hogy a három PayPal alkalmazott által alapított oldal öt éven belül a világ leglátogatottabb website-jainak egyike lesz. Következzék néhány érdekes tény a Youtube-ról, a website-monitoring.com összeállítása alapján.

Youtube.com: a világ egyik leglátogatottabb oldala

A 2005 februárjában alapított Youtube-ra két hónappal később, áprilisban töltötték fel az első videót, amelynek a hossza mindössze 19 másodperc volt, ez azonban nem akadályozott meg közel kétmillió érdeklődőt abban, hogy megnézze, mi is ez a filmecske (amúgy a Youtube egyik társalapítójának állatkerti élményeit örökítette meg). Az oldal jó pár hónapig egyfajta bábállapotban (pontosabban béta állapotban) leledzett, majd 2005 decemberében hivatalosan is elindult. Ekkor már naponta megközelítőleg 8 millió videót néztek meg a felhasználók.

A videomegosztó híre gyorsan terjedt: fél évvel később már 100 millió videóra voltak kíváncsiak naponta, s körülbelül 65 ezer videót töltöttek fel minden 24 órában. Ilyen nagy népszerűség az IT-világuralmi babérokra törő G betűs óriás figyelmét sem kerülte el, s még az év októberében, meglehetősen mélyen nyúlva képzeletbeli pénztárcájába, 1,65 milliárd dollárért megvásárolta a Youtube-ot, amely azóta az előbbi leányvállalataként funkcionál.

hirdetes

2008 elején már minden egyes percben nagyjából 10 órányi videót töltenek fel, s ez a szám májusra 13 órára, októberre pedig már 15 órára nő.

2009-ben végre már igen magas szinten is kezdik komolyan venni a Youtube-ot: januárban az amerikai kongresszus és az elnök indít csatornát a videomegosztón, egy hónappal később pedig már a Vatikán is megjelenik egy külön csatornával. Áprilistól újabb pici, ám a felhasználók számára igen lényeges változás: akár teljes hosszúságú filmek és sorozatok is helyet kapnak a videomegosztón. Sokak számára marad emlékezetes a tavalyi év novembere: élőben lehetett végigkísérni a U2 koncertet. Ez idő tájt egyébként naponta már több mint egymilliárd (!!) videóra voltak kíváncsiak a Youtube-on.

hirdetes

S elérkeztünk 2010-hez. A fejlődés töretlen: márciusban már 24 órányi videó került fel minden egyes percben, májusra pedig minden egyes napra kétmilliárd videó megnézése jutott.

További érdekes tény, hogy bár egy igazi amerikai weboldalról van szó, ma már forgalmának több mint a 70 százaléka az Egyesült Államokon kívülről érkezik. Azt is tudni lehet, hogy egy átlagos felhasználó nagyjából negyedórát tölt naponta a Youtube társaságában.

Forrás: website-monitoring.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Google Wave

Mi is a Google Wave? A Google Wave egy új online eszköz, amellyel real-time, azaz valós idejű... Tovább

marketingauditálás

Egy vállalat marketingkörnyezetének, -célkitűzéseinek, -stratégiájának és... Tovább

Tovább a lexikonra