notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

ERP rendszerek

hirdetes

ERP rendszerek

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az ERP-rendszerek olyan modulokból felépülõ alkalmazások, melyek szoftveres megoldást kínálnak a termelés, a logisztika, az értékesítés, az emberi erõforrás gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás tranzakcióinak valós idejû, egységes és integrált kezelésére -- a szervezet funkcionális területeit és mûködési folyamatait lefedõ, egységes és integrált vállalatirányítási rendszerek.

 ERP rendszer

ERP rendszerek elõnyei és hátrányai

Egy ERP rendszer bevezetése, alkalmazása nem csak elõnyökkel, de számos hátránnyal is jár a vállalatok számára. Ezek sokkal fontosabb információt jelentenek a vállalatvezetõk, menedzserek és döntéshozók számára, akik egy ERP rendszer bevezetésérõl döntenek, vagy legalábbis a döntést befolyásolni tudják. Egy ERP rendszer bevezetése a következõ elõnyökkel jár:

 • Folyamatok és adminisztráció automatizálása.
 • Információk rendelkezésre állása. Strukturált és gyakran vizuálisan megjelenített információ áll a menedzserek és a dolgozók rendelkezésére mind a saját vállalatukról, mind a vállalatnál végbemenõ folyamatokról.
 • Integrált adatkezelés. Minden adatot csak egyszer kell bevinni a rendszerbe, majd az egy helyen tárolt adatot az egész rendszer felhasználja. Ezzel kiküszöbölhetõ a több helyen történõ manuális adatbevitelbõl és az adatmódosításokból származó hiba.
 • Áttekinthetõvé válik a vállalat.
 • Jobb kapacitáskihasználtság. A folyamatok automatizálása segíti a hatékonyabb kapacitáskihasználást.
 • hirdetes
 • Új megrendelõk/beszállítók szerzése. Egyik oldalról a javuló termékminõség miatt, másik oldalról a vállalattal való direkt elektronikus kapcsolat lehetõsége miatt több megrendelõ válik elérhetõvé, valamint lehetõség nyílik új beszállítók szerzésére.
 • Lehetséges kapcsolat elektronikus piacokhoz. ERP rendszerek lehetõséget nyújtanak kapcsolódásra elektronikus piacokhoz, pontosabban fogalmazva elektronikus piacok ERP hátteret követelnek meg a kapcsolódni kívánó vállalatoktól.

AZ ERP fenti, meglehetõsen kézenfekvõ elõnyeivel a következõ hátrányok állnak szemben:

 • Magas beruházási költségek. Egy ERP rendszer bevezetése meglehetõsen költséges. Egyik oldalról magasak a szoftver (termék) árak, másik oldalról magas, nehezen kalkulálható oktatási és tanácsadói költségek jelentkeznek.
 • Hosszú "hozzászokási" idõszak. Egy ERP implementálási és testreszabási projekt legalább 1-2 évig tart. Ez alatt az idõszak alatt a dolgozóknak és a menedzsereknek hozzá kell szokniuk az ERP rendszerrel "érkezett" új munkamódszerekhez.
 • hirdetes
 • Módosuló folyamatok. A régi vállalati folyamatok jelentõs része módosulni fog az ERP rendszer igényei szerint. Néha ez a módosulás alig számottevõ, de sok esetben igen jelentõs.
 • Dolgozók elvándorlása. Sok dolgozó nem fog tudni alkalmazkodni a vállalatnál bekövetkezõ változásokhoz, ami a vállalat elhagyásához fog vezetni. Az elvándorlás mértéke a változásmenedzsment és a tanácsadók milyenségén múlik, akik tudatában kell, hogy legyenek e tényezõnek is és az õ feladatuk ennek kezelése, minimalizálása.

A fentiekbõl egyértelmûen kitûnik, hogy belevágni egy ERP rendszer alkalmazásába nehéz és kockázatos döntés, de a legtöbb vállalat számára jó és elkerülhetetlen lépés.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

javítás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy azt a szándék szerinti használatra... Tovább

Tovább a lexikonra