notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az EU nem akar internetes túlszabályozást

hirdetes

Az EU nem akar internetes túlszabályozást

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Stratégiai dokumentumot vitattak meg az Európai Unió tagországainak távközlési miniszterei az információs technológiai ágazat uniós versenyképességének javítására, illetve közös állásfoglalást dolgoztak ki az e témában õsszel rendezendõ világszintû csúcstalálkozóra - jelentette be Jambrik Mihály, az informatikai és hírközlési minisztérium közigazgatási államtitkára a miniszterek hétfõi luxembourgi találkozója után.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Az úgynevezett i2010 európai információs társadalmi stratégia egyebek között leszögezi, hogy az unióban a gazdasági növekedés egynegyede és a termelékenység 40 százaléka az információs technológiának és a távközlési szektornak köszönhetõ, így az ágazatnak fontos szerepe van a felülvizsgált uniós versenyképességi célok megvalósításában. Kimondja a dokumentum egy egységes európai információs tér létrehozását, úgy, hogy az információs társadalommal összefüggõ ágazatoknak és a médiának versenyképes belsõ piaca alakuljon ki.

Az Európai Bizottság 2007-ig áttekinti, hogy mely tényezõk akadályozzák az elektronikus hírközlés és médiaipar fejlesztését, és a szabályozásban változtatásokat is javasolni fog. Várhatóan már idén javaslatot tesz egy frekvenciagazdálkodási stratégiára is. A stratégia 2012-ben határozza meg a digitális televíziósra átállás határidejét - mint Jambrik Mihály elmondta, ez megegyezik a magyar célkitûzéssel.

hirdetes

Az információ- és kommunikációs technológia fejlesztésére irányuló beruházásokat a stratégia szerint növelni kell az unióban. Az ilyen jellegû kutatások támogatását a bizottság jelentõs mértékben - korábbi közlés szerint 80 százalékkal – javasolja növelni. Azt is sürgeti a brüsszeli testület, hogy az unió kutatási keretprogramjában kapjon kiemelt szerepet ez az ágazat. A nemrégiben bejelentett versenyképességi és innovációs program keretében ugyancsak jelentõs összeget - 800 millió eurót - szándékozik ilyen célra fordítani az EU, továbbá a strukturális és regionális fejlesztési alapokban is ösztönözni kívánja az ilyen célokra való felhasználást.

Célul tûzi ki az EU a befogadó jellegû uniós információs társadalom létrehozását is. Az unió lakosságának több mint a fele még mindig kimarad az információs társadalom vívmányai jelentette elõnyökbõl. Az unió most olyan programok készítését javasolja - idõsödõ társadalom, biztonságos közlekedés, kulturális sokszínûség, digitális örökség címszavakkal -, amely lehetõvé teszi azon rétegek bevonását, akik eddig hátrányos helyzetük miatt nehezen jutottak e vívmányokhoz.

hirdetes

Jambrik Mihály üdvözölte a megvitatott átfogó kezdeményezést, mert a tárca megítélése szerint az segít abban, hogy a területnek nagyobb szava legyen Magyarországon. Sok múlik azonban a megvalósításon, európai és magyar szinten egyaránt - tette hozzá az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva.

A november közepén Tunéziában tartandó nemzetközi csúcstalálkozót illetõen Jambrik Mihály fontosnak mondta, hogy Európa egy hangon jelenik meg. A fõ téma hétfõn az internet irányítása volt, elsõsorban az, hogy mennyire kell az internethasználatot szabályozni. Jelenleg csak minimális irányításról lehet beszélni e téren, ráadásul azt sem kormányzati szervek végzik, hanem egy amerikai konzorcium, amely az alapvetõ nevek és számozás kiosztásával foglalkozik. Most kidolgozott közös álláspontjuk szerint az uniós tagállamok egyetértenek abban, hogy ezen a bázison kell továbbhaladni, nem célszerû növelni az irányítást az interneten belül.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezet

környezet  A szervezet közvetlen környezete,amelyben az működik, beleértve a levegőt, a... Tovább

érvényesítés/jóváhagyás (validálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az adott szándék... Tovább

Tovább a lexikonra