notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Uniós pályázati rendszer egyszerûsödése

hirdetes

Uniós pályázati rendszer egyszerûsödése

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Európai Bizottság jelentõsen csökkenti a kis- és közepes nagyságú vállalatokra az uniós támogatások kapcsán nehezedõ adminisztrációs terheket, ugyanakkor megõrzi a közösségi pénzalapok magas szintû védettségét.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

A szerdán bejelentett intézkedéscsomag az egyszerûsítések révén eleget tesz annak a régóta szorgalmazott követelménynek, hogy a támogatásokkal kapcsolatos adminisztráció legyen arányban az elnyert összeg nagyságával. A kis szervezeteknek és az egyszerûbb projektek megvalósítóinak ezentúl egyszerûbb adminisztrációs folyamaton kell túljutniuk. Ez természetesen rövidíti a pénzhez történõ hozzájutás idejét is.

Brüsszel elismerte: sok kis szervezetet - kis- és közepes vállalatot, civilszervezetet, oktatási intézményt - elriaszt a pályázástól a szükséges iratcsomag összeállításához szükséges rövid határidõ és a pályázat költsége. Az új javaslatok egyszerûsítik a pályázók dolgát, ugyanakkor megkönnyítik a pályázatokat elbírálók munkáját is. A folyamat így felgyorsulhat, és hatékonyabbá válhat. Az intézkedések természetesen biztosítják a pénzalapok felhasználásának szigorú ellenõrzését. Az új szabályozás 2007-ben léphet életbe.

hirdetes

A fõbb egyszerûsítések:

 • egyszerûbb tendert írnak ki a 60 ezer eurónál kisebb összegû szerzõdések esetében (az eddigi 50 ezres küszöb helyett), s eltekintenek az anyagi háttér igazolásától;
 • a kis szervezetek eddig komoly nehézségekbe ütköztek annak igazolásakor, hogy nem érintettek mûhibaperekben, nem jutottak csõdbe és naprakészen fizetik adó- és társadalombiztosítási kötelezettségeiket. Az új javaslat jelentõsen kitolta azt a küszöböt, amely alatt a kérelmezõk saját felelõsségükre aláírt egyszerû nyilatkozattal helyettesíthetik ezeket az igazolásokat;
 • testre szabott feltételeket alkalmaznak a 60 ezer eurót meghaladó kutatási és kommunikációs szerzõdések esetében.
 • még egyszerûbb lesz a pályázati eljárás, és kevesebb iratra lesz szükség a 25 ezer eurónál kisebb összegû szerzõdések esetében;
 • míg jelenleg a kedvezményezettek bizonyos önrésszel vehetnek részt a támogatott projektekben, ezután az önrész nem feltétlenül anyagi hozzájárulást fog jelenteni, hanem természetben is nyújtható, például az illetõ szervezet dolgozóinak munkája révén;
 • hirdetes
 •  kezdeti szakaszában a projektek ma csak úgy juthatnak jelentõsebb támogatáshoz, ha pénzügyi garanciát tud vállalni, s ez gyakran akadályt jelent. Az újabb rendelkezések szerint a kockázatfelmérést követõen a 60 ezer eurónál kisebb elõtámogatás esetében eltekinthetnek a pénzügyi garanciáktól.
 • a támogatásért folyamodó oktatási intézmények pénzügyi képességeit a jövõben nem ellenõrzik;
 • más szervezetek esetében külsõ vizsgálatra speciális projektek esetén az eddigi 300 ezer helyett csak 750 ezer eurós határértéktõl lesz szükség, a szervezetek mûködési költségeinek fedezését célzó projektek esetében pedig az eddigi 75 ezer helyett a jövõben csak 100 ezer eurótól kezdõdõen végeznek vizsgálatot.

  ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vásárlásösztönzés

Különböző, többnyire rövid ideig ható ösztönző eszközök együttese, amelynek célja hogy... Tovább

környezeti politika

környezeti politika Egy szervezet környezeti teljesítményére vonatkozó általános... Tovább

Tovább a lexikonra