
Mi az EUREPGAP?
EUREP = Euro-Retailer Produce Working Group (Európai Kiskereskedõi Termékcsoport)
GAP = Good Agricultural Practices (Jó Mezõgazdasági Gyakorlat)
1997-ben alakította a FoodPLUS Kft. nonprofit szervezet Kölnben, az Intézõ Bizottságban 50% termelõi- és 50% kiskereskedõi képviselõ van.
Jelenleg öt terület került bevonásra:
- Zöldség- és gyümölcstermesztés,
- Virág- és dísznövénytermesztés,
- Állattenyésztés,
- Haltenyésztés,
- Zöld (nyers) kávé.
Az EUREPGAP célkitûzése:
A Jó Mezõgazdasági Gyakorlat alkalmazásával a mezõgazdasági termelésbõl adódható kockázatok csökkentése. Ehhez jól és részletesen meghatározott, dokumentált feltétel-rendszert alkalmaz, mely lefedi az elõállító gazdaságban:
- a válogatást
- a csomagolást
- a feldolgozást.
- a termelési folyamatot.
A feltételrendszernek való megfelelést tanúsíttatni kell. A rendszer folyamatos fejlesztése egyben a fogyasztók élelmiszer-biztonságát és a termõterület termelésben tartását is biztosítja.
A rendszer létrehozásának legfontosabb mozgatója a nyomonkövethetõség.
A EUREPGAP célterületei
- az élelmiszerbiztonság (HACCP)
- a természetvédelem (negatív hatások csökkentése)
- munkaegészségügy, munkabiztonság, jóléti intézkedések
- állatvédelem
A EUREPGAP célszervezetei
- Egyéni termelõk
- Termelõi csoportok (TÉSZ-ek)
- Termelõk vagy termelõi csoportok, akiknek a minõségirányítási rendszerét az EUREPGAP-hoz viszonyítva sikeresen elismerték (benchmark) pl. QS (Qualität und Sicherheit)
Ha EUREPGAP tanúsítást szeretne
Regisztrálnia kell magát a tanúsítási rendszerben. A Tanúsító Testületnél történõ bejelentkezés szükséges és szerzõdés kötés (max. 3 évre). Ezután fel kell készülnie a kérdéslista alapján Majd önellenõrzést kell tartanis a kérdéslista alapján, és a 3 hónapos próba mûködés után jöhet a tanúsító audit 3 hónapi mûködés adatai és a termés alapján
A EUREPGAP dokumentumai és az általános elõírások :
- General Requirements (tanúsítvány kérvényezése, megszerzése, megtartása, szankciók),
Ellenõrzési pontok, teljesítési kritériumok – Control Points Complience Criteria (CPCC-k):
Összesen 214 db, ebbõl
49 fõbb kötelezettség = piros,
99 kevésbé jelentõs kötelezettség = sárga,
66 ajánlás = zöld
A EUREPGAP tanúsításhoz minden pontot ellenõrizni kell. A 49 fõbb kötelezettség esetében mindegyiket kötelezõ alkalmazni és 100 %-ban meg kell felelni. A 99 kevésbé jelentõs kötelezettség közül meg kell határozni, hogy melyek azok amelyek alkalmazhatóak a szervezetre, az alkalmazhatóak közül 95 % teljesítése az elfogadási szint.
Az ajánlások teljesítési szintje nincs meghatározva.
A EUREPGAP elõnye, hogy további fejlõdést serkent az alkalmazása a szemléletben, a gyakorlatban. A TÉSZ-eken belül a gyengébb tagok gyorsabban felzárkóznak az erõsebbekhez a közeli példák segítségével. Az ellenõrzés „fenyegetése” javítja és tudatosítja az önellenõrzés hatékonyságát.
A rendszer fontosságának a kényszere a 187/2005-s amely a takarmány elõállítók részére kötelezõvé tette a HACCP bevezetését, kulcs szava a nyomonkövethetõség. Az EU irányelvei szerint rövidesen követelmény lesz egyrészt a malomipar beszállítói részére, másrészt a takarmány keverõ vagy takarmányt elõállító cégek beszállítóinak.
Mik az eddigi tapasztalatok?
Magyarországon már jónéhány cég rendelkezik EUREPGAP tanusítással.
A Jó Higiéniai Gyakorlat, a Jó Gyártási Gyakorlat stb. analógiájára kialakított, széles körben elfogadott gyakorlati szabályok, módszerek és intézkedések, megvalósítását jelenti, amelyeket az adott ágazatban a szakma megfelelõ színvonalán szükségesnek tartanak a kitûzött termelési és a megfelelõ élelmiszer-higiéniai célok megvalósításához.
A Eurepgap rendszer az EUREP (Európai Kiskereskedõi Termék Munkacsoport) által összeállított protokoll és követelményrendszer, melynek célja, egy olyan egységes rendszer létrehozása, amelyet az egyes országok egységesen elfogadnak, és amely az élelmiszerbiztonságon kívü a fenntartható mezõgazdaság idõszerû kérdéseivel is foglalkozik.
A Jó Mezõgazdasági Gyakorlat a valóságban több szinten valósulhat meg.
A Jó Mezõgazdasági Gyakorlat alapszinten minden, a jó gazda gondosságával termelõ üzemben megvalósul. Mindenki óvja az állatait, lehetõség szerint szárazon tartja a takarmányt, igyekszik higiénikusan kezelni a tejet, és a permetezõ szereket sem keveri össze. A EUREPGAP rendszer követelményei azonban ennél többet igényelnek. Meg kell felelni olyan szempontoknak is, amelyek figyelembe veszik a termelésen kívül az állatjólét, az ökonómiai gondolkodás, a környezetvédelem, az integrált növényvédelem, a nyomon követhetõség és azonosítás stb. szempontjait. Ezen követelmények teljesítése többlet terheket ró a gazdálkodókra, ugyanakkor az így elõállított termékek kereslete is fokozatosan emelkedik (egyre több vevõ kötelezi beszállítóit a rendszerbevezetésére), illetve az uniós piacokon csak ezek teljesítése mellett van a hazai gazdálkodóknak esélyegyenlõsége. Természetesen a követelmények megvalósításának is vannak állomásai, sõt az uniós termelõk sem tudják sok esetben a legfelsõ szintet (ajánlás) teljesíteni.
Forrás: