notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

EUREPGAP a vetõmagtermesztésben

hirdetes

EUREPGAP a vetõmagtermesztésben

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarországon elsõként a zöldség-gyümölcs szektorban mûködõ termelõknél, illetve a TÉSZ-eknél indult meg a rendszer kiépítése.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

EUREPGAP a vetõmagtermesztésben

Termelõi közösségek, vagy egyéni termelõk az EurepGAP elismerést az EUREPGAP certifikáttal kapják meg, amit az erre akkreditált minõsítõ szervezetek állítanak ki. Az EUREPGAP által elismert minõsítõ szervezetek rendszeres továbbképzéseken vesznek részt, kontrollálva vannak, és az EUREPGAP weboldalán feltüntetett, állandóan aktualizált listán információ szerezhetõ róluk. Már meglévõ nemzeti, vagy regionális minõségbiztosítási rendszerek EUREPGAP követelményeinek a megfelelése, egy speciális elismerési eljárással bizonyítható (Brenchmarking Opció). Ezáltal kerülhetõ el a többszörös termelõi auditálás és ezért hatással van az integrált termesztés regionális minõségbiztosítási rendszerének fejlõdésére.

EUREPGAP-védjegy

Az EUREPGAP-védjegy elnyeréséhez a gazdálkodónak mûködése során meg kell felelni az „Ellenõrzési Pontok Jegyzékében” leírt feltételeknek: a szabvány részletes útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy a gazdálkodó hogyan teljesítheti a rendszer egyes követelményeit. A jegyzék ellenõrzési pontonként három fajtaszintet jelölhet meg az egyes feltételek teljesülésének jelentõsége függvényében. A fontos kötelezettségek 100%-os teljesítése kötelezõ. Amennyiben ezek nem teljesülnek, az engedély felfüggesztésre kerül. A kevésbé fontos kötelezettségeknek 95%-os teljesítése van kötelezõen elõírva. A legenyhébb szint az ajánlott, mely ellenõrzési pontokat vizsgálni kell, de az EUREPGAP tanúsítvány kiadásának nem feltétele. A zöldség-gyümölcs EUREPGAP szabvány 210 ellenõrzési pontot tartalmaz.

hirdetes
Ebbõl 47 fontos, 98 kevésbé fontos és 65 ajánlott minõsítésû.
A szabvány 14 fõ területet szabályoz. Közülük a fontosabbak: nyomonkövethetõség, nyilvántartás és belsõ önellenõrzés, fajta, vetõmag, szaporítóanyag használat, termõhelyi adottságok és termesztésre alkalmasság, talajgazdálkodás, tápanyag-gazdálkodás, öntözés kérdései, növényvédelem, termékkezelés, munkaegészségügyi és munkabiztonság.

Fajta, vetõmaghasználat

A minõségtanúsítási rendszer ezt a kérdést fõként kevésbé fontos, valamint ajánlott ellenõrzési pontokon keresztül szabályozza. Javasolja a minõségi vetõmaghasználatot, valamint, hogy azt környezetkímélõ technológiával, csökkentett mûtrágya és növényvédõ szer felhasználásával állítsák elõ. Csávázott vetõmagnál dokumentálni kell a felhasznált szer nevét, dózisát valamint azt, hogy milyen célból történt a kezelés. Pozitív elem az illetõ gazdaság elismerésére nézve, ha a vetõmag származását, fajtaazonosságát, valamint kártevõ, kórokozó mentességét igazolni tudja. Az EUREPGAP javasolja a betegségekkel, kártevõkkel szemben ellenálló fajták használatát.

hirdetes

GM fajták használata

Az EUREPGAP közvetlenül nem szabályozza ezt a kérdést, azonban a tanúsítás feltételeként elõírja, hogy aki GM fajtát termeszt, annak maradéktalanul be kell tartania az adott országban hatályos jogszabályok elõírásait.

A napjainkban óriási változásokon keresztülmenõ mezõgazdaságban, és az egyre globalizálódó élelmiszer piacon, csak azok a termelõk tudnak fennmaradni, akik megtermelt árujukkal eleget tesznek az adott piaci feltételeknek. A termelõk a fent leírt rendszer bevezetésével a nemzetközi piacokon elfogadott, tanúsított terméket tudnak elõállítani. Továbbmenve: hazánkban egyre több az olyan élelmiszeripari kiskereskedelmi cég, értékesítési lánc, amely kizárólag csak az EUREPGAP certifikációban részesített beszállítótól vesz át árut.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vizsgálat

egy vagy több jellemzõ valamely eljárás szerinti meghatározása   Tovább

minõségtervezés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségcélok kitûzésére, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra