notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

AZ EUREPGAP RENDSZER

hirdetes

AZ EUREPGAP RENDSZER

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mi az EUREPGAP?

A zöldség-gyümölcs EUREPGAP, egy nemzetközi tanúsítás normatív dokumentuma, melyet az ISO 65 (EN 45011) irányelvei szerint akkreditáltak, ezáltal világszerte professzionálisan alkalmazható. Normáit a zöldség-gyümölcs szektor képviselõi az egész világot átfogóan fejlesztették ki.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

AZ EUREPGAP RENDSZER

Az EUREPGAP 1997-ben kezdte mûködését az Eurep (Euro-Retailer Produce Working Gruop - Európai Kiskereskedõi Termékmunkacsoport) kiskereskedõinek kezdeményezésével. A cél az volt, hogy a (GAP - Good Agricultural Practice) jó mezõgazdasági gyakorlat szabványai és folyamatai fejlõdése érdekében megegyezésre jussanak.
Formálisan az EUREPGAP olyan irányadó dokumentumok összessége, amely nemzetközi törvények által is elfogadható. A dokumentum készítésében a világ minden részérõl az élelmiszer értékesítési lánc összes résztvevõje szerepet kapott. A Technikai Tanács, mely a kiskereskedelem képviselõibõl, termelõkbõl, beszállítókból áll, felelõs a korrekt és hatékony megvalósításért, továbbá az EUREPGAP állandó javításáért.

Egyesület

Az EUREPGAP egy privát, nem gazdasági célú egyesület. Az EUREPGAP központja Németországban (Köln, Spichernstr. 55) található. A részvétel önkéntes és objektív kritériumokon alapul.

Elismerés és certifikáció

Termelõi közösségek vagy egyéni termelõk az EUREPGAP elismerést az EUREPGAP certifikáttal kapják meg, melyet egy az EUREPGAP által elismert minõsítõ állomás (CB) állít ki.
Az EUREPGAP által elismert állomások rendszeresen továbbképzéseken vesznek részt és kontrollálva vannak, az EUREPGAP weboldalán feltüntetett, állandóan aktualizált listán nyilvánosságra kerülnek. Már meglévõ nemzeti vagy regionális minõségbiztosítási rendszerek EUREPGAP követelményeinek való megfelelése egy speciális elismerési eljárással bizonyítható (Brenchmarking Opció), ezáltal kerülhetõ el a többszörös termelõi auditálás és hatással van az integrált termesztés regionális minõségbiztosítási rendszerének fejlõdésére.

Az EUREPGAP tagjai

EUREPGAP tagjai: kiskereskedõk, termelõk és szolgáltatók.

 • Kiskereskedõk: a végsõ elosztók/csak élelmiszer szolgáltatást végeznek.
 • Beszállítók: bármely szervezet, amely közvetlenül termeszt, elõállít, vagy élelmiszeripari termékeket kezel.
 • Társszervezetek: bármely más szolgáltató szektor, mint például tanácsadás, hitelesítés, növényvédelem és/vagy mûtrágyaipar. A tagok felelõsséggel tartoznak a termelõk felé és nagyban elõsegítik a folyamatok alakulását, de nem részei az EUREPGAP döntéshozó szerveinek.

Elnökség

A döntéshozó szerv az Elnökség, melynek elnöke egy független személy.
A Technikai Tanács állítja össze és fogadja el az irányadó dokumentumokat és hitelesítési rendszert. Mindkét szervezetnek 50-50%-ban kiskereskedõk és termelõk a tagjai. A szervezet ma már sokkal demokratikusabb, nem a kiskereskedõk irányítják, így a kínálat és a vásárlók érdekeit szolgálja.

hirdetes
 • Kiskereskedelmi tagok, pl:
  AHOLD, Albert Heijn, (NL), COOP (S, CH, I), Marks & Spencer, Safeway, Sainsbury's (UK), McDonald´s Europe, (D), Spar Österreich, Tesco (UK)...
 • Beszállító tagok, PO-k, pl:
  Del Monte Fresh Produce (USA), Enza, Zespri (NZL), Delassus (MAR), Agricoper (I), Apofruit, VOG (I), Anecoop (E), Agrar Markt Austria (A), Veiling Brava, Booglon, Haspengouw (B), Veiling Zaltbommel, Fruitmasters, The Geenery (NL), Fyffes (IRL), Prince de Bretagne (FR)...
 • Egyéb tagok, pl:
  Bayer (UK), DuPont (UK), BASF (D), Rohm and Haas (FR), Syngenta (CH), Scotts (NL)...
  Minõsítõk, pl:
  Aenor (E), Calitax (E), Certiquality (I), EFSIS (UK), Eurocert (GR), SGS (NL), Skal (NL)...

Az EUREPGAP alapelvei

A fogyasztói elvárások az élelmiszerbiztonságra, állat-, környezet-, és munkavédelemre vonatkoznak a következõk szerint:

 • A realizálható mezõgazdasági minõségbiztosítási rendszerek elismerése Európában és a Világban, melyek a növényvédõ szerek használatának csökkentését támogatják.
 • A jó mezõgazdasági gyakorlat irányvonalának kifejlesztése a meglévõ minõségbiztosítási rendszerek elismerésén keresztül, beleértve a nyomonkövethetõséget.
 • Az állandó javulás, fejlõdés és a jó mezõgazdasági gyakorlat megértése, vezérfonalának közzététele.
 • Egy egységes és elismert rendszer bevezetése a független minõsítés (certifikáció) érdekében.
 • Nyílt kommunikáció és egyeztetés az ágazat résztvevõivel, beleértve a termelõket, az exportõröket és az importõröket.

Dokumentumok, Elõírások

A normatív EUREPGAP dokumentumok a következõk:

 • Irányelvek (termelési normatívák)
 • Ellenõrzõlista
 • Általános rendelkezések (a certifikáció és speciális követelmény az auditorok felé)

A dokumentumok egy csomagot képeznek és részét képezik egy szerzõdéses megegyezésnek az EUREPGAP, a certifikáló szervezet, a termelõk és a termelõi közösségek (PO) között.
Az ellenõrzési pontok és teljesítési kritériumok értelmezési vezérfonalként szolgálnak.

Kihívás

Minden országban óriási változásokon megy keresztül a mezõgazdaság, s azért fontos az EUREPGAP, hogy megértesse a környezet és élelmiszerbiztonság lényegét és hatásait.

2006. jelentõs éve lesz annak, hogy az ipar is felveszi az EUREPGAP certifikációt.

EUREPGAP (ÁLTALÁNOS ELÕIRÁSOK)

Az Általános Elõírások rögzítik a valamennyi Engedélyezõ Testület (a továbbiakban CB) esetén hatályos; az EUREPGAP Friss gyümölcs és zöldség engedélyeinek/igazolásainak egyéni termelõk vagy Termékértékesítési Szervezetek (PO) számára történõ kiadását, fenntartását és visszavonását érintõ, valamint a hivatalos dokumentumokra vonatkozó szabályokat.
Az EUREPGAP friss gyümölcs és zöldség engedélyek/igazolások olyan védjegyet jelentenek, melynek kritériumait elõírások rögzítik. Az engedéllyel rendelkezõ terméket olyan értékelésnek és ellenõrzésnek vetik alá, melyet ez a dokumentum részletez, az engedélyezett termékek a CB bizalmára érdemesek.

hirdetes

Az EUREPGAP-védjegy elnyeréséhez a következõ három feltétel teljesülése szükséges:

 • Fõbb Kötelezettségek: Mindezek 100 %-os teljesülése kötelezõ. Amennyiben egy Fõbb Kötelezettséget nem teljesítenek, az engedélyt felfüggesztik.
 • Kevésbé Jelentõs Kötelezettségek: Mindezek 95 %-os teljesülése kötelezõ.
 • Ajánlások: Javaslattételi szint - ezeket az ellenõrzési pontokat vizsgálni kell, de az EUREPGAP - igazolás, - engedély kiadásának NEM képezik feltételét.

Az EUREPGAP-engedély/igazolás kiadásába kezdõ Engedélyezõ Testületnek a következõ lépéseket kell megtennie:

 1. A jelentkezési ûrlap beküldése és EUREPGAP általi elfogadása.
 2. Egy akkreditációs testület által kiadott igazolás, hogy az EN 45011 vagy ISO 65 követelményeinek az EUREPGAP szempontjából megfelel.
 3. Egy tagját delegálja az EUREPGAP CB-k kötelezõ éves szemináriumára.
 4. Aláírják az EUREPGAP-pel kötendõ szerzõdést.
 5. Kifizetik a CB regisztrációs díját.
 6. Ahhoz, hogy az EUREPGAP logoját viselõ igazolás kiadható legyen, a CB-t az EN 45011 vagy ISO 65 szerint akkreditálni kell az EUREPGAP szempontjai szerint. A CB-nek olyan Akkreditációs Testülethez kell fordulnia, mely a Termékigazolás multilaterális egyezményét (MLA) átfogó Európai Akkreditáció tagja, vagy a Nemzetközi Akkreditációs Fórum (IAF) tagja, melyet a termékigazolás terén alapos vizsgálatnak vetettek alá és pozitív értékelést kapott.

Engedélyezõ Testület

Az EUREPGAP által elfogadott valamennyi Engedélyezõ Testület jelöl egy képesítéssel rendelkezõ személyt, hogy az adott CB-t képviselje az EUREP-ben. Ennek a személynek elkötelezetten kell segítenie az EUREP harmonizációs tevékenységeit. Ez a személy lesz felelõs, hogy visszajuttassa az EUREP titkárságára a következõ, legújabban elfogadott dokumentumok közül kért, aláírt példányokat:

 1. EUREPGAP-Protokoll
 2. EUREPGAP-Általános Elõírások
 3. EUREPGAP-Ellenõrzési pontok és teljesítési kritériumok
 4. EUREPGAP-Ellenõrzõ lista

Ez a dokumentum részletezi a CB-k mûködésének érvényességi idõszakát és a türelmi idõszakot. A
CB lesz felelõs azért, hogy ezeket a korszerûsítéseket közvetítse EUREPGAP-regisztrációval rendelkezõ termelõi felé.
A Friss Gyümölcs és Zöldség kifejezés mindazon mezõgazdasági termékeket felöleli, melyeket emberi fogyasztásra állítottak elõ.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

audit

auditbizonyítékok nyerésére és ezek objektív kiértékelésére irányuló... Tovább

minõségfejlesztés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények teljesítési... Tovább

Tovább a lexikonra