notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Euro kialakulásának elõzményei, körülményei

hirdetes

Az Euro kialakulásának elõzményei, körülményei

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Manapság az is részese az Euró magyarországi bevezetésének idõpontja körül folyó találgatásoknak, számháborúzásnak, az ügy apropóján kialakult politikai sárdobálásnak, aki azt sem tudja miért jó, vagy mért rossz az egységes európai valuta, vagy egyáltalán nem is érdekli. Annak eldöntését hogy jó, vagy rossz dolog-e, hogy a közeljövõben Euróval fizessünk hazánkban is, meghagyom tõlem okosabb, vagy okosabbnak tûnõ emberek privilégiumának. Véleményem szerint – és ebbe lehet talán a legkevésbé belekötni – szükséges. Ahhoz viszont, hogy véleményt tudjunk alkotni, nem árt megismerni az Euró történetét egészen a kezdetektõl.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

A közös európai valuta már szinte õsrégi gondolat, és mindig más ideológiát találtak ki a bevezetésére. Már Nagy Sándor, Napóleon, és Hitler fejében is megfordult az egységes pénz gondolata, természetesen világuralmi (de legalábbis Európa-uralmi) terveikkel összhangban.
Konkrétan az Euró történetének kezdete talán az 1960-as évek végére datálható, amikor a Werner Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a Közösség addig elért integrációs eredményeinek megtartása érdekében a tagállamoknak egységesíteniük kell a gazdasági és pénzügyi rendszerüket, létrehozva az európai gazdasági és monetáris uniót (EGMU).

hirdetes
Ez a terv közel 20 év múlva került újra napirendre úgy, hogy Jacques Delors, aki 1985-1995 között az Európai Bizottság elnöke volt meggyõzte a tagállamok vezetõit egy európai közös piac felállításának szükségességérõl. Természetesen a javaslat heves vitát kavart, és a különbözõ tagállamokban nemcsak a lakosság, de a gazdaság szereplõi, a nacionalista hívek, a gazdaságkutatók és napestig sorolhatnám, hogy még kiknek a köreiben egymásnak homlokegyenest eltérõ nézeteik voltak a közös pénz bevezetésének hasznosságáról. Pedig a közös valuta szükségessége, az európai gazdaságot az USA-éhoz, vagy akár a Japán gazdasághoz mérve, megkérdõjelezhetetlen volt. Ezt belátva Jacques Delors 1988-ban megkapta a megbízást, hogy dolgozzon ki egy javaslatot a belsõ piac megerõsítését célzó közös valuta bevezetésének lehetõségeire. Ezt a kidolgozott javaslatot 1991-ben az Európai Tanács elfogadta, és a Bizottság a bevezetés következményeképpen a tagállamok reálteljesítményének 4,5%-os növekedését prognosztizálta.

hirdetes

A közös valuta bevezetésének jogszabályi kereteit a Maastrichti Szerzõdés ratifikálása teremtette meg. (Mellesleg ez a szerzõdés – ahogy mondani szokták – feltette a térképre Maastrichtot, hiszen nap, mint nap hallani róla, és az Euró kapcsán rengetegszer meg kell említenem majd nekem is)
A bevezetés technikai összefüggései már egy külön fejezetet érdemelnek.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

jellemzõ

megkülönböztetõ tulajdonság 1. MEGJEGYZÉS: Egy jellemzõ lehet... Tovább

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

Tovább a lexikonra