notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nemzetközi bizonytalanság terheli az európai gazdaságot (2019): a nemzetközi kereskedelem bizonytalanságai

hirdetes

Nemzetközi bizonytalanság terhe alatt az európia gazdasag

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzésében 1,4%-os GPD növekedést jósolt az Európai Uniónak, illetve 1,2%-ost az Eurózóna számára. Ezek a becslések a korábbi, téli előrejelzésben 1,5%-on (EU) és 1,2%-on (EZ) álltak, az őszin pedig mind az EU, mind pedig az EZ esetében 1,9%-et mutattak.

Európai Unió gazdasága 2019

Japánnal kereskedelmi megállapodást kötöttünk

Habár a hazai tényezőkről azt feltételezték, hogy támogatni fogják az európai gazdaságot, jelentős globális bizonytalanság terheli azt. Az EU és Japán között idén február elsején lépett életbe egy kereskedelmi megállapodás, amely szinte minden vámot eltörölt (ami éves szinten összesen egymilliárd eurót tett ki). 

Az étterem tulajdonosok örülnek a hírnek

Ha valakik, akkor a japán étteremtulajdonosok örvendezve fogadták a hírt: „Ettől az évtől kezdve sokkal több hozzávalót sikerült beszereznünk azért a pénzért, amit eddig fizettünk, ráadásul jobb minőségben, mint korábban” mondta Sabrina Bai, egy sushi bár tulajdonosa. Sabrina a Nipponia import vállalattól szerzi be élelmiszereit, február elseje óta pedig legtöbb termékükre nem fizetnek vámot.

Emelkedett a Japán import

„Az ilyen megállapodások nagyon fontosak az olyan kisméretű és közepes cégeknek, mint amilyenek mi is vagyunk. Láttuk, hogy ezek az árcsökkenések nagyon élesen kihatottak a japán termékeink eladására. Megemelkedett az importok száma, és ez nekünk csak jó” nyilatkozta Bernard Journo, a Nipponia beszerzési igazgatója.

A hatodik legnagyobb kereskedelmi partner

Japán Európa hatodik legnagyobb kereskedelmi partnere, és a negyedik legnagyobb piac az agrár-élelmiszerek exportjára. A Japánba exportált agrár-élelmiszerekre kiszabott vámok a marhahúsra közel 40%-osak, a borra pedig 15%-osak voltak. A megállapodás az európai termékek 97%-át vámmentesíti.

hirdetes

Olaszország bort exportál

hirdetes

Olaszország Japán egyik legnagyobb bor-exportőre. Antonella Corda, a Cantina Antonella Corda alapítója és tulajdonosa szerint az üzlet egyre jobban megy. „Egy évvel ezelőtt kezdtünk el Japánba exportálni” mondta. „Az első évben kisebb szállítmányokkal dolgozunk, amelyen egyre rendszeresebbé váltak, és mára már exportjaink 16%-kát a Japánnal folytatott üzlet ki.”

A tejtermékek terén is fejlődésre számítanak

Az Európai Unió több exportra számít a tejtermékek terén is. „A japán piac nagyon érdekes, mert a japánokat érdekli a minőség” mondja Marta Sanna, a Smartimport ügyvezető igazgatója. „És van elköltenivaló pénzük is. De ugyanakkor, a piac egy kissé lassú. Viszont ha sikerül megkötnöd egy szerződést, akkor az a szerződés hosszú életű lesz.”Az EU arra számít, hogy a megállapodás 33 milliárd euróval emeli majd a GDP-jét 2035-ig. A multilateralizmus helyzetét azonban számos globális kihívás nehezíti.

Szakértők véleménye a kialakult gazdasági helyzetről

Arancha González, a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Központ elnök-vezérigazgatója a következőt nyilatkozta a multilateralizmusról:
A mai unilateralizmus káoszt jelent a gazdaságaink számára. A nemzetközi kereskedelmi rendszer javítást igényel. Vannak olyan igazságtalan kereskedelmi gyakorlatok, amelyekre megoldást kell találni; vannak szabályok, amelyeken változtatni kell, vannak szabályok, amelyeket modernizálni kell, de mindezt együttműködéssel kell megtenniük, mert ellenkező esetben káosz lesz az eredmény.”

A kérdésre, hogy miket tart az európai bizonytalanság fő tényezőinek, a következőt válaszolta:

„Nos azt hiszem, hogy az első számú bizonytalanság a világgazdaságra vonatkozó bizonytalanság. Mindent egybevetve, az európai növekedés kétharmada külföldről, az EU-n kívülről érkezik. Szóval a világgazdaság bizonytalan, és ez nagy hatással van az európai gazdaságra. A második bizonytalanság az európai határokon belülről fakad – ez a Brexit. A befejezetlen gazdasági integráció, amelyet előbb kell megoldani, mint később, az európai ellenálló képességének megerősítésére. Minden egyes nap, ami a Brexitről való megyezés nélkül telik el csak még több bizonytalanságot teremt, és ez a bizonytalanság főleg az Egyesült Királyságban fogja vissza a növekedést”

González továbbá elmondta, hogy a cégek és kormányok úgy érzik, hogy egy kristálygömbbe kell belepillantaniuk, ami megmutatja a jövőt, ugyanis szerinte egy sokkal kiszámíthatóbb világban szeretnének élni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás fogalmának meghatározása, a SEO fogalma A keresőoptimalizálás azon... Tovább

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

Tovább a lexikonra
Európa Gazdaság Hírek Külföld Magyar