notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan is történik az eu-s pályázatok elbírálása?

hirdetes

Hogyan is történik az eu-s pályázatok elbírálása?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hazánkban a Nemzeti Fejlesztési Terv felhívásaira (GVOP, AVOP, ROP stb.) benyújtott pályázatok elbírálásának felügyeletét az Európai Bizottság végzi, azonban a bírálat menetének kidolgozása és a meghívott szakértõk kiválasztása is nemzeti hatáskörben van.
Hogyan is történik mindez? Megtudhatja cikkünkbõl.

Az EU-s pályázatok bírálat menete jellemzõen a következõ:

A pályázat érkeztetése (alapvetõ formai kritériumok teljesítésének ellenõrzése - nincsen hiánypótlási lehetõség) után történik a pályázat jogosultságának vizsgálata. A jogosultság vizsgálatakor felmérik, hogy a pályázó, illetve a projekt megfelel-e bizonyos alapkövetelményeknek. Ha a pályázó nem jogosult a támogatásra vagy a projekt témája nem tartozik a támogatható tevékenységek körébe, a pályázatot már ebben a stádiumban elutasítják.

Következõ lépésben megtörténik a pályázat "teljességének" vizsgálata, tehát az értékelést végzõ szakemberek megvizsgálják, hogy a pályázati formanyomtatvány minden részét helyesen töltötték-e ki, csatolva vannak-e a mellékletek stb. A pályázót ebben a szakaszban hiánypótlásra szólíthatják fel. Amennyiben a formai követelményeknek a pályázat megfelel, úgy a pályázó értesítést kap a pályázat befogadásáról, amelyet továbbküldenek tartalmi értékelésre.

hirdetes

A bírálók a pályázati útmutatóban megadott szempont- és pontrendszer alapján értékelik a pályázatokat. Ennek során a szakértõk minden befogadott pályázatról értékelõlapot készítenek, amely tartalmazza a pályázó és a pályázat legfontosabb adatait, valamint a pályázati felhívásban, útmutatóban közzétett értékelési szempontok szerinti pontozásos és szöveges értékelést.

Kibõl lehet bíráló?

A Nemzeti Fejlesztési Terv esetében a bíráló bizottságnak vannak szavazati joggal és vannak tanácskozási joggal felruházott tagjai. A szavazati joggal rendelkezõ tagok: a GVOP Irányító Hatóság képviselõi, az érintett minisztériumok képviselõi, szakmai testületek képviselõi, a regionális szervezetek képviselõi, felkért szakértõk. Tanácskozási és véleményezési joggal rendelkezõ tagok: jogi és ellenõrzési részlegek képviselõi, az Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. képviselõi (külsõ szakértõ/pályázati menedzser). Ellenõrzõ jelleggel egyes bírálat procedúrákban részt vehetnek a monitoring bizottság magyar vagy európai bizottsági tagjai, akik felügyelnek a bírálat átláthatóságára és tisztaságára.

hirdetes

 AVOP pályázatok megírására, ISO 9001, ISO 14001, EUREP GAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

selejtezés

tevékenység egy nem megfelelõ terméken az eredeti szándék szerinti felhasználás... Tovább

fokozat

azonos funkcionális rendeltetésû termékek, folyamatok , vagy rendszerek kategóriája... Tovább

Tovább a lexikonra