notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

KSH: májusban újra jobban nőtt az export az importnál

hirdetes

KSH: májusban újra jobban nőtt az export az importnál

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Budapest, 2019. augusztus 1., csütörtök (MTI) - Májusban az export euróban számolt értéke 4,6 százalékkal, az importé 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 674 millió euró havi exporttöbblet 181 millió euróval lett több - jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az export növekedési üteme tavaly június óta először volt nagyobb az importénál.

KSH: májusban újra jobban nőtt az export az importnál

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban egyaránt 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, így a cserearány nem változott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 2,7 százalékkal, a dollárral szemben 8,6 százalékkal gyengült.


A külkereskedelmi forgalom májusi aktívuma 4 millió euróval kisebb volt a július 9-én kiadott első becslésben közöltnél, mert akkor 0,1 százalékponttal kisebb, 4,5 százalékos exportnövekedést és 0,3 százalékponttal kisebb, 2,6 százalékos importemelkedést jelentett a KSH.


Az év első öt hónapjában az export 5,2 százalékkal, az import 6,5 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva, a külkereskedelmi mérleg többlete 351 millió euróval csökkent, és 2,772 milliárd eurót tett ki. 


A gépek és szállítóeszközök exportja euróban 7,0 százalékkal, az import 6,0 százalékkal nőtt a múlt év január-májusához képest és 5,198 milliárd euró exporttöbbletet termelt, amiből 3,891 milliárd euró a közúti járművek kereskedelméből származott. További 1,771 milliárd euró exporttöbblet az energiafejlesztő berendezések forgalmából, 1,288 milliárd pedig a híradástechnikai készülékek kereskedelméből eredt. 

hirdetes


Az élelmiszerek külkereskedelme 916 millió euró aktívumot hozott, miután az export 10,2 százalékkal az import 8,3 százalékkal nőtt.  Ebből a gabonaexport 35,8 százalékos növekedése 567 millió többletet eredményezett annak ellenére, hogy az import is 25,6 százalékkal nőtt euróban számolva. 


hirdetes
Az energiahordozók kereskedelme 2,142 milliárd euró deficitet mutat az év első öt hónapjában, amiből 1,091 milliárd euró a kőolaj importtöbblete és 680 millió  euró a gáz forgalomból keletkezett. Az energiahordozók importára 15,8 százalékkal volt magasabb, mint tavaly január májusban, de változatlan áron számolva is 7,4 százalékkal nőtt a behozatal.  


A feldolgozott termékek kereskedelméből 1,407 milliárd euró deficit származott, miután az import 4,6 százalékkal nőtt, az export viszont 0,6 százalékkal elmaradta a tavaly első öthavitól. A vas és acél, valamint különböző más fémek importtöbblete 1,643 milliárd euróra rúgott, miközben a gyógyszerforgalom 482 millió euró aktívummal zárt.  Az európai országokkal lebonyolított kereskedelmi forgalomból 6,241 milliárd euró aktívum eredt, miután az export 7,3, az import 3,4 százalékkal nőtt. A Németországba irányuló export 6,3, az onnan származó import 1,2 százalékkal haladta meg a tavaly január-májusit és 2,033 milliárd euró aktívumot hozott. Romániával szemben is egymilliárd eurónál nagyobb volt az exporttöbblet, míg Oroszországgal szemben 809 millió euró volt az öthavi deficit a kivitel stagnálása és az import 11,7 százalékos emelkedése következtében. 


Az ázsiai  országokkal lebonyolított áruforgalomban 4,404 milliárd euró volt a deficit, miután 24,2 százalékkal nőtt az import és 19,2 százalékkal csökkent az export. A Kínába menő kivitel 40,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg az import 23,9 százalékkal nőtt, így a deficit 1,939 milliárd euróra ugrott. Dél-Koreával 949 millió passzívummal zárt az öthavi  kereskedelem, az import 60,8 százalékos emelkedése és az export 21,0 százalékos visszaesése folytán. Japánból az import 14,0 százalékkal nőtt, az export 29,0 százalékkal csökkent és 455 millió euró volt a deficit. Ázsiából 3,3-szor akkor volt az import, mint az export, de Kínából  az export 4,2-szerese jött behozatalban Dél-Koreából az export 8,7-szerese érkezett.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

átvizsgálás

tevékenység, amely a vizsgálat tárgyára vonatkozóan az alkalmasság, a célnak való... Tovább

referenciacsoport

A referenciacsoportok mindazok a csoportok, amelyek az ember attitűdjeire vagy magatartására... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Gazdaság Hírek Magyarország