notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Fájdalmas ütést vihet be Kína Amerikának a Huawei-bojkott miatt

Fájdalmas ütést vihet be Kína Amerikának a Huawei-bojkott miatt

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Visszatarthatja Kína az országukban bányászott, és az Egyesült Államokban (is) felhasznált ritkaföldfémeket, ami komoly problémát okozhat a tech iparban. Régóta húzódik már a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között, igazán élessé viszont csak az elmúlt hetekben vált a dolog.

Fájdalmas ütést vihet be Kína Amerikának a Huawei-bojkott miatt

A Google Huawei-bojkottjával megindult a láncreakció, a kínai cég pedig pillanatok alatt került nagyon nehéz helyzetbe. A jelek szerint most a kínaiakon a sor, hogy visszavágjanak Trumpéknak.


A Reuters a kínai nyelvű People’s Daily alapján azt írja, a távol-keleti rezsim az országban bányászott ritkaföldfémeket akarja felhasználni arra, hogy jobb pozíciót harcoljon ki magának a tárgyalások során. Kína biztosítja ugyanis az Egyesült Államokban használt ritkaföldfémek mintegy 80 százalékát, ezek visszatartása pedig komoly nehézséget okozna a röntgenberendezésektől az okostelefonok gyártásáig mindenhol.


A nevével ellentétben a 17 ritkaföldfém valójában igen gyakori a bolygón, a jelző inkább arra utal, hogy mennyire nehéz kibányászni őket. Ezek visszatartásáról a kínai lapban lehetett először olvasni – a Reuters szerint úgy fogalmaztak, hogy az Egyesült Államok ezeket az anyagokat akarja felhasználni arra, hogy lenyomja a kínai technológiai fejlődést, amit elfogadhatatlannak tartanak.

hirdetes


Az írás legérdekesebb része az a megfogalmazás, amit magyarra nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy "ne mondd, hogy nem figyelmeztettünk!". Ez meglehetősen ártalmatlan fenyegetésnek tűnik, Kína azonban csak akkor vette elő, amikor igen feszült volt a helyzet: 2017-ben az indiai határkonfliktusnál, illetve 1979-ben, amikor megszállták Vietnamot.

hirdetes


Ha Kína valóban elvágná az utánpótlástól Amerikát, akkor azt például Ausztráliából kellene beszerezniük. Ennek jelei már mutatkoznak az országban.


Hogy mi lesz a kereskedelmi háború vége, egyelőre senki sem tudja, ahogy azt sem, mi lesz a Huaweijel. Donald Trump korábban nemzetbiztonsági kockázatot látott a vállalatban, ennek apropóján kezdték el betiltani az eszközeik használatát. Az amerikai elnök nemrég viszont meglehetősen furcsán nyilatkozott a Huaweiről.


 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 134

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Hírek Technológia

Szótár

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

Külügyminisztérium

A Külügyminisztérium Alapító Okirata Eredeti alapító okirat hiányában (a... Tovább

Tovább a lexikonra