notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fájdalmas ütést vihet be Kína Amerikának a Huawei-bojkott miatt

hirdetes

Fájdalmas ütést vihet be Kína Amerikának a Huawei-bojkott miatt

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Visszatarthatja Kína az országukban bányászott, és az Egyesült Államokban (is) felhasznált ritkaföldfémeket, ami komoly problémát okozhat a tech iparban. Régóta húzódik már a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között, igazán élessé viszont csak az elmúlt hetekben vált a dolog.

Fájdalmas ütést vihet be Kína Amerikának a Huawei-bojkott miatt

A Google Huawei-bojkottjával megindult a láncreakció, a kínai cég pedig pillanatok alatt került nagyon nehéz helyzetbe. A jelek szerint most a kínaiakon a sor, hogy visszavágjanak Trumpéknak.


A Reuters a kínai nyelvű People’s Daily alapján azt írja, a távol-keleti rezsim az országban bányászott ritkaföldfémeket akarja felhasználni arra, hogy jobb pozíciót harcoljon ki magának a tárgyalások során. Kína biztosítja ugyanis az Egyesült Államokban használt ritkaföldfémek mintegy 80 százalékát, ezek visszatartása pedig komoly nehézséget okozna a röntgenberendezésektől az okostelefonok gyártásáig mindenhol.


A nevével ellentétben a 17 ritkaföldfém valójában igen gyakori a bolygón, a jelző inkább arra utal, hogy mennyire nehéz kibányászni őket. Ezek visszatartásáról a kínai lapban lehetett először olvasni – a Reuters szerint úgy fogalmaztak, hogy az Egyesült Államok ezeket az anyagokat akarja felhasználni arra, hogy lenyomja a kínai technológiai fejlődést, amit elfogadhatatlannak tartanak.

hirdetes


Az írás legérdekesebb része az a megfogalmazás, amit magyarra nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy "ne mondd, hogy nem figyelmeztettünk!". Ez meglehetősen ártalmatlan fenyegetésnek tűnik, Kína azonban csak akkor vette elő, amikor igen feszült volt a helyzet: 2017-ben az indiai határkonfliktusnál, illetve 1979-ben, amikor megszállták Vietnamot.

hirdetes


Ha Kína valóban elvágná az utánpótlástól Amerikát, akkor azt például Ausztráliából kellene beszerezniük. Ennek jelei már mutatkoznak az országban.


Hogy mi lesz a kereskedelmi háború vége, egyelőre senki sem tudja, ahogy azt sem, mi lesz a Huaweijel. Donald Trump korábban nemzetbiztonsági kockázatot látott a vállalatban, ennek apropóján kezdték el betiltani az eszközeik használatát. Az amerikai elnök nemrég viszont meglehetősen furcsán nyilatkozott a Huaweiről.


 

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

infrastruktúra

<szervezet> egy szervezet mûködéséhez szükséges feltételek, berendezések és... Tovább

követelmény

kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetõdõ vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Technológia