notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A felnõttképzés tevékenysége

hirdetes

A felnõttképzés tevékenysége

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A felnõttképzés fogalma   
Felnõttképzési tevékenység a rendszeresen végzett iskolarendszeren kívüli képzés, amelyben a résztvevõk nem állnak a képzõ intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban. Képzési jogviszony jön létre a képzésben részt vevõ személy és a képzést végzõ szervezet között. Rendszeresnek ebben az összefüggésben az a képzés tekintendõ, amelyet folyamatosan nyújtanak, illetve egy éven belül ismétlõdõen biztosítanak. A képzés a célja szerint lehet nyelvi, szakmai vagy általános célú képzés . A nyelvi képzés nyelvvizsga, a szakmai képzés valamely szakképesítés megszerzésére irányul. Az általános képzés az általános mûveltség bõvítését szolgálja.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

A felnõttképzés tevékenysége

 Kapcsolódó szolgáltatások  

 
Felnõttképzési tevékenységnek minõsülnek a felnõttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások is. Így különösképpen a pályaorientációs és korrekciós tanácsadás, a képzési szükségletek felmérése, a képzési tanácsadás, az elhelyezkedési tanácsadás és az álláskeresési technikák oktatása. 

A felnõttképzés irányítása és intézményrendszere   

A felnõttképzés szakmai, ágazati irányítását ellátó foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a felnõttképzési tevékenység ellátása érdekében különbözõ testületeket, szervezeteket tart fenn. 

Országos Felnõttképzési Tanács

 
Az Országos Felnõttképzési Tanács (a továbbiakban: Tanács) a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter felnõttképzéssel kapcsolatos feladatainak ellátását segítõ, szakmai döntés-elõkészítõ, véleményezõ, és javaslattevõ országos testületként mûködik. A Tanács véleményt nyilvánít a felnõttképzést érintõ stratégiai kérdésekrõl, a felnõttképzés-támogatási rendszer elveirõl, a felnõttképzést érintõ jogszabályok tervezetérõl, valamint az akkreditációs eljárás szabályairól és az akkreditáció szakmai követelményrendszerérõl. A Tanács értékeli a felnõttképzésben részt vett felnõttek, ezen belül különösen a hátrányos helyzetben lévõk elhelyezkedési lehetõségeinek tapasztalatait, és javaslatot tesz a szükséges változtatásokra. 

hirdetes

Felnõttképzési és Akkreditáló Testületet

A felnõttképzési tevékenységet folytató intézmények és a felnõttképzési programok akkreditálására és ellenõrzésére hozta létre a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a Felnõttképzési és Akkreditáló Testületet (a továbbiakban: FAT). 
Az akkreditációval összefüggõ titkársági feladatokat a Nemzeti Felnõttképzési Intézetre (a továbbiakban: NFI) látja el. Az NFI legfontosabb feladata többek közt a felnõttképzési tevékenység szakmai, módszertani fejlesztése, a felnõttképzési fejlesztési feladatok ellátása, a felnõttképzés, a közoktatás, a felsõoktatás, illetve a közmûvelõdés közötti kapcsolat erõsítésére, valamint a nemzetközi együttmûködés, így az Európai Unió tagországainak felnõttképzési intézményeivel történõ együttmûködés fejlesztése. 

NFI

Az NFI nyilvántartást vezet az akkreditált intézményekrõl és az akkreditált programokról. 
A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter az emberi erõforrás-fejlesztés országos és regionális feladatainak ellátása érdekében mûködteti a regionális képzõ központokat. A képzõ központok helyi szinten végzik a képzések lebonyolítását, és nyújtanak egyéb felnõttképzési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltató tevékenységet, részt vesznek a hátrányos helyzetûek felzárkóztatását szolgáló képzésekben, távoktatási hálózatok kiépítésében. Felnõttképzési tevékenységet, csak a felnõttképzést folytató intézmények nyilvántartásában szereplõ képzõ helyek folytathatnak. A felnõttképzést folytató intézmények nyilvántartási feladatainak ellátását az alábbi megyei (fõvárosi) munkaügyi központok végzik, a nyilvántartásba vételrõl tanúsítványt adnak ki. 

hirdetes

Munkaügyi Központ

  1. Fõvárosi Munkaügyi Központ (Illetékességi területe: Budapest Fõváros, Pest megye),
  2. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ (Illetékességi területe: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye),
  3. Csongrád Megyei Munkaügyi Központ (Illetékességi területe: Csongrád megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye),
  4. Gyõr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ (Illetékességi területe: Gyõr-Moson-Sopron megye, Vas megye, Zala megye),
  5. Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ (Illetékességi területe: Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye),
  6. Somogy Megyei Munkaügyi Központ (Illetékességi területe: Somogy megye, Baranya megye, Tolna megye),
  7. Veszprém Megyei Munkaügyi Központ (Illetékességi területe: Veszprém megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye).


A kijelölt munkaügyi központok székhelyét a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium - a felnõttképzést folytató intézmények jegyzékének közlésével egyidejûleg - honlapján negyedévente közzéteszi  . 
Forrás: Magyarország.hu

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

referenciacsoport

A referenciacsoportok mindazok a csoportok, amelyek az ember attitűdjeire vagy magatartására... Tovább

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

Tovább a lexikonra