notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

FCKEditor alapvető használat

hirdetes

Az FCKEditor.Net használata

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

ASP.Net alapú oldalainkhoz is könnyedén integrálhatjuk a népszerű, formázott szövegek bevitelére alkalalmas FCKEditor-t. Összefoglaljuk, hogyan illeszthetjük be oldalainkba ezt a vezérlőt, illetve felsoroljuk a fontosabb beállításokat.

Az ASP.Net vezérlő letöltése

Az ASP.Net vezérlő az FCKEditor honlapjáról (http://www.fckeditor.net/) letölthető. Fontos, hogy nem csak a vezérlőt kell letöltenünk, hanem a fő javascript csomagot is. Az előbbit tömörítsük ki valahova, utóbbit viszont mindenképpen a projekt könyvtárba kell tennünk.

FCKEditor alapvető használat

A Solution Explorer ablakban kattintsunk jobb gombbal a projektnévre, majd a felbukkanó menüben az "Add Reference" menüpontot, majd a "Browse" fült választva keressük meg a megfelelő verziójú FredCK.FCKeditorV2.dll nevű fájlt, vagy másoljuk be azt a projekt Bin könyvtárába. Az oldal tetejére szúrjuk be az alábbi sort:

<%@ Register Assembly="FredCK.FCKeditorV2" Namespace="FredCK.FCKeditorV2" TagPrefix="FCKeditorV2" %>

Ekkor az FCKEditor vezérlőt az alábbi minta szerint hozhatjuk létre:

Meg kell még adnunk, hogy hova másoltuk be az fckeditor könyvtárát; ezt a BasePath tulajdonsággal is megadhatjuk minden egyes FCK vezérlőnek, de érdemesebb a Web.Config fájlban meghatározni az appSettings tag-en belül:

Így mindegyik FCK vezérlő BasePath tulajdonsága a fent beállított érték lesz.

Az elküldött formázott szöveget a Value tulajdonság fogja tartalmazni. Egyes formázások következtében előfordulhat, hogy "A potentially dangerous Request.Form value was detected from the client..." hibaüzenetet kapunk. A leggyorsabb javítási mód az, ha az oldal ValidateRequest tulajdonságát hamisra állítjuk, azonban legyünk tisztában az ilyenkor fellépő biztonsági kockázatokkal!

hirdetes

Konfiguráció - eszköztárak

Az FCKEditor gyökérkönyvtárában lévő fckconfig.js segítségével határozhatjuk meg a szerkesztőfelület működését. Néhány fontosabb beállítási lehetőség:

  • FCKConfig.ToolbarSets - az eszköztár elemeinek megadásával itt határozhatjuk meg, hogy a felhasználók milyen formázási lehetőségeket alkalmazhatnak a szöveg szerkesztése folyamán. Több lehetőséget is meg lehet adni, és később a kódból ezeket könnyedén ki lehet választani. Jópár előre megadott eszköztár készlet is rendelkezésünkre áll, tehát nem is biztos, hogy hozzá kell nyúlnunk ehhez a részhez. Az egyes FCK vezérlőknek a ToolbarSet tulajdonságuk megváltoztatásával állíthatjuk be a megfelelő eszköztárat.
  • FCKConfig.EnterMode és FCKConfig.ShiftEnterMode - azt adja meg, hogy az Enter vagy Shift+Enter gombok lenyomása milyen html elemet eredményezzen
  • FCKConfig.FontColors - ezzel azt határozhatjuk meg, hogy milyen színeket választhat a felhasználó. Természetesen ennek csak akkor van értelme, ha az eszköztáron megjelenik a szövegszín választó gomb.
  • FCKConfig.FontNames - a kiválasztható karakterkészleteket adhatjuk meg (csak akkor tudnak választani, ha van erre szolgáló gomb az eszköztáron)
  • hirdetes
  • FCKConfig.FontFormats - azokat a szövegstílusokat adhatjuk meg, amelyeket a felhasználók kiválaszthatnak (csak akkor tudnak választani, ha van erre szolgáló gomb az eszköztáron)

Fájlfeltöltések beállítása

A felhasználók képekre is tudnak hivatkozni, illetve ha ezt beállítjuk, fel is tudnak tölteni képeket (vagy akár flash animációkat és egyéb fájlokat is) a szerverre.

Ha ezt lehetővé szeretnénk tenni, akkor meg kell adnunk, hogy melyik könyvtárba kerüljenek a fájlok. Ezt a Web.Config-ban kell beállítani, a BasePath-hoz hasonlóan:

 

Második lépésként az fckconfig.js fájlban keressük meg a _FileBrowserLanguage és a _QuickUploadLanguage változókat, és azok értéket állítsuk aspx-re.

Az fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx könyvtárban található config.ascx-ben még engedélyeznünk kell a fájlfeltöltését: a CheckAuthentication függvényt kell úgy átírni, hogy az igazzal térjen vissza, amennyiben engedélyezett a feltöltés. Ilyen eset az, ha pl. az oldal adminisztrátora bejelentkezett.

Az itt leírtaknál természetesen jóval több beállítási lehetőségünk van; az fckconfig.js szerencsére alaposan dokumentált, így nem lehet gondunk a lehetőségek megismerésével.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Totális Internetes Jelenlét

Totális Internetes Jelenlét, azaz a Total Internet Presence TIP   Mi is a TIP... Tovább

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

Tovább a lexikonra