notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

FCKEditor alapvető használat

Az FCKEditor.Net használata

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

ASP.Net alapú oldalainkhoz is könnyedén integrálhatjuk a népszerű, formázott szövegek bevitelére alkalalmas FCKEditor-t. Összefoglaljuk, hogyan illeszthetjük be oldalainkba ezt a vezérlőt, illetve felsoroljuk a fontosabb beállításokat.

Az ASP.Net vezérlő letöltése

Az ASP.Net vezérlő az FCKEditor honlapjáról (http://www.fckeditor.net/) letölthető. Fontos, hogy nem csak a vezérlőt kell letöltenünk, hanem a fő javascript csomagot is. Az előbbit tömörítsük ki valahova, utóbbit viszont mindenképpen a projekt könyvtárba kell tennünk.

FCKEditor alapvető használat

A Solution Explorer ablakban kattintsunk jobb gombbal a projektnévre, majd a felbukkanó menüben az "Add Reference" menüpontot, majd a "Browse" fült választva keressük meg a megfelelő verziójú FredCK.FCKeditorV2.dll nevű fájlt, vagy másoljuk be azt a projekt Bin könyvtárába. Az oldal tetejére szúrjuk be az alábbi sort:

<%@ Register Assembly="FredCK.FCKeditorV2" Namespace="FredCK.FCKeditorV2" TagPrefix="FCKeditorV2" %>

Ekkor az FCKEditor vezérlőt az alábbi minta szerint hozhatjuk létre:

Meg kell még adnunk, hogy hova másoltuk be az fckeditor könyvtárát; ezt a BasePath tulajdonsággal is megadhatjuk minden egyes FCK vezérlőnek, de érdemesebb a Web.Config fájlban meghatározni az appSettings tag-en belül:

Így mindegyik FCK vezérlő BasePath tulajdonsága a fent beállított érték lesz.

Az elküldött formázott szöveget a Value tulajdonság fogja tartalmazni. Egyes formázások következtében előfordulhat, hogy "A potentially dangerous Request.Form value was detected from the client..." hibaüzenetet kapunk. A leggyorsabb javítási mód az, ha az oldal ValidateRequest tulajdonságát hamisra állítjuk, azonban legyünk tisztában az ilyenkor fellépő biztonsági kockázatokkal!

hirdetes

Konfiguráció - eszköztárak

Az FCKEditor gyökérkönyvtárában lévő fckconfig.js segítségével határozhatjuk meg a szerkesztőfelület működését. Néhány fontosabb beállítási lehetőség:

  • FCKConfig.ToolbarSets - az eszköztár elemeinek megadásával itt határozhatjuk meg, hogy a felhasználók milyen formázási lehetőségeket alkalmazhatnak a szöveg szerkesztése folyamán. Több lehetőséget is meg lehet adni, és később a kódból ezeket könnyedén ki lehet választani. Jópár előre megadott eszköztár készlet is rendelkezésünkre áll, tehát nem is biztos, hogy hozzá kell nyúlnunk ehhez a részhez. Az egyes FCK vezérlőknek a ToolbarSet tulajdonságuk megváltoztatásával állíthatjuk be a megfelelő eszköztárat.
  • FCKConfig.EnterMode és FCKConfig.ShiftEnterMode - azt adja meg, hogy az Enter vagy Shift+Enter gombok lenyomása milyen html elemet eredményezzen
  • FCKConfig.FontColors - ezzel azt határozhatjuk meg, hogy milyen színeket választhat a felhasználó. Természetesen ennek csak akkor van értelme, ha az eszköztáron megjelenik a szövegszín választó gomb.
  • FCKConfig.FontNames - a kiválasztható karakterkészleteket adhatjuk meg (csak akkor tudnak választani, ha van erre szolgáló gomb az eszköztáron)
  • hirdetes
  • FCKConfig.FontFormats - azokat a szövegstílusokat adhatjuk meg, amelyeket a felhasználók kiválaszthatnak (csak akkor tudnak választani, ha van erre szolgáló gomb az eszköztáron)

Fájlfeltöltések beállítása

A felhasználók képekre is tudnak hivatkozni, illetve ha ezt beállítjuk, fel is tudnak tölteni képeket (vagy akár flash animációkat és egyéb fájlokat is) a szerverre.

Ha ezt lehetővé szeretnénk tenni, akkor meg kell adnunk, hogy melyik könyvtárba kerüljenek a fájlok. Ezt a Web.Config-ban kell beállítani, a BasePath-hoz hasonlóan:

 

Második lépésként az fckconfig.js fájlban keressük meg a _FileBrowserLanguage és a _QuickUploadLanguage változókat, és azok értéket állítsuk aspx-re.

Az fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx könyvtárban található config.ascx-ben még engedélyeznünk kell a fájlfeltöltését: a CheckAuthentication függvényt kell úgy átírni, hogy az igazzal térjen vissza, amennyiben engedélyezett a feltöltés. Ilyen eset az, ha pl. az oldal adminisztrátora bejelentkezett.

Az itt leírtaknál természetesen jóval több beállítási lehetőségünk van; az fckconfig.js szerencsére alaposan dokumentált, így nem lehet gondunk a lehetőségek megismerésével.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 250

Átlagos értékelés: 4.8

Szótár

szakterületi szakértõ

<audit> személy, aki az auditálandó tárgyra nézve szakismeretét rendelkezésre... Tovább

Benchmarking

Az a folyamat, amikor a vállalat üzleti folyamatait más vezető vállalatok hasonló adataival... Tovább

Tovább a lexikonra