notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Áttörés fekete lyukak kutatásában: orosz kutatók arra készülnek, hogy videót készítsenek a fekete lyukról

hirdetes

Orosz kutatók arra készülnek, hogy videót készítenek a fekete lyukról

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN


A fekete lyukak a tudomány legtitokzatosabb és legérdekesebb területét képviselik. Hosszú évtizedek óta kutatjuk őket, és szépen apránként egyre többet és többet tudunk róluk. Orosz kutatóknak köszönhetően most már egy újfajta módszer is létezik, amivel kiszámíthatjuk e különös objektumok tömegét.

áttörés a fekete lyukak kutatásában

A technika az „aktív galaktikus magok” (a galaxisok ragyogó középpontjai) belsejében leledző csillagközi objektumokból kibocsátott sugarak elemzésén alapszik. A Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet (MIPT) tudósai szerint ezekből az égitestekből kilövellő sugarakat „valamiféle motor” idézi elő.

 

A világ első képe a feketelyukról

A szakértők a Messier 87 névre hallgató galaxist vizsgálták meg a Szűz csillagképből, amely még idén vált híressé arról, hogy elkészült róla a világ első fekete lyukat ábrázoló képe. Az űrkutatók szerint a sugarak elemzésével nem csak a fekete lyukak létezését bizonyíthatják, hanem megítélhetik azok tömegét és forgását is.

 

A cél: többet tudni a fekete lyukakról

„Az új független módszer a fekete lyukak tömegének és forgásának felbecsülésére munkák legfontosabb eredménye” mondta Elena Nokhrina, a tanulmány vezető szerzője.

 

„Habár pontossága a meglévő módszerekéhez hasonlítható, megvan az az előnye, hogy közelebb visz minket a végső célhoz. A cél pedig az, hogy finomítsunk a mag „motorjának” paraméterein, hogy jobban megismerhessük a természetét.”

 

 

hirdetes

Még nagyobb látványosságot szeretnének rögzíteni

hirdetes

A fekete lyukról képet készítő tudósok eközben bejelentették, hogy most azon dolgoznak, hogy rögzítsék, amint az egyik ilyen csillagközi szörnyeteg bekebelez egy másik, közelébe kerülő égitestet. Az Event Horizon Telescope nevű projekt nemrégiben nyerte el a Breakthrough-díjat (a fizikai alapkutatás egyik legnevesebb díját), ami egy hárommillió dolláros jutalmat is jelentett a kutatóknak, akik elkészítették a világ első fotóját az M87 galaxis közepén „rejtőzködő” fekete lyukról. A csapat azonban itt nem szeretne megállni, és új projektjük célja, hogy mozgóképen rögzítsék, amint a lyuk magába szippant valamit.

 

Akár videóra is vehetik a fekete lyukakat

„Véleményem szerint a következő évtized végére már nagyfelbontású, valósidejű videókat készítünk majd a fekete lyukakról, amelyek nem csak azt mutatják majd meg, hogy hogy néznek ki, hanem azt is, hogy hogyan viselkednek a kozmikus színpadon” mondta Shep Doeleman, a projekt vezetője. „Az is lehet, hogy az első, kezdetleges videót már 2020-ban elkészíthetjük majd.”

A laikusoknak nem mond sokat a világszenzáció

Az Event Horizon Telescope csapat egy világméretű teleszkóphálózatot használt a történelmi értékű kép elkészítésére, amelyek a bolygó különböző pontjairól működtek együtt, tökéletes szinkronban egymással. A képet végül egy brüsszeli sajtókonferencián hozták nyilvánosságra. A laikusoknak nem túl izgalmas fotó egy ragyogó gyűrűt ábrázol egy fekete folt körül. A jelenség valójában a Napnál 6,5 milliárdszor nagyobb tömegű szupermasszív („nagyon nagy tömegű”) fekete lyuk gravitációja okozza, ami olyan elképesztően erős, hogy képes meghajlítani a fényt az égitest körül.

 

A Messier 87 kiváló alany

A fekete lyuk határa – amit tudományos nyelven „eseményhorizontnak” szokás nevezni – nagyjából 2,5-szer kisebb, mint az általa vetett árnyék, átmérője pedig alig kevesebb 40 milliárd kilométernél. A Messier 87 az ismert világegyetem egyik legvilágosabb és legnagyobb galaxisa, ami 53,49 millió fényévnyire van a Földtől. Egyik ismertetőjele, hogy egy szubatomi részecskékből álló, gyors sugarat lövell ki magából, ami több, mint 5000 fényév hosszú, így kiváló alany a projekt számára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

környezetközpontú irányítási rendszer, KIR

környezetközpontú irányítási rendszer KIR Egy szervezet irányítási rendszerének az a... Tovább

mérési folyamat

mûveletek összessége egy mennyiség értékének meghatározáshoz Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány