notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Figyelj a csalókra Fekete Péntek alkalmával!

hirdetes

Ezekre a Black Friday vásárlási csalásokra vigyázz!

SzSz
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ünnepi időszak közeledtével a Black Friday akciók tökéletesek lehetnek a karácsonyi ajándékok megvásárlására. Azonban ez egyben kiváló lehetőség a fogyasztók átverésére is. 

Black Friday

A Black Friday alkalmával világszerte megrohamozzák a boltokat, és az online vásárlások száma is jelentős ezen a napon. A hackerek ilyenkor előszeretettel szándékoznak ellopni mobil alkalmazások vagy webhelyek segítségével az emberek személyes adatait és hitelkártya adatait. 

A hackerek hamis mobilalkalmazásokat és céloldalakat hoznak létre teljesen olyan kinézetben, mint az eredeti oldal. Ezeken az oldalakon olyan letöltéseket és vírusokat helyeznek el, amellyel könnyedén megszerezhetik a kívánt adatokat. A szakértők szeretnék felhívni az emberek figyelmét ezekre az oldalakra és óvatosságra inteni mindenkit, hogy bizonytalan helyről inkább ne rendeljenek semmit. 

A fogyasztók körében a csalásokat az okostelefonnal történő vásárlásokkor nehezebb kiszűrni. Ilyenkor a fogyasztók nem láthatják a telefon teljes URL-jét, amely megnehezíti a csalás észlelését. 


Steve Ginty, a RiskIQ vezető termékmenedzsere azt mondja, hogy ellenőrizzük, hogy a webhely érvényes "HTTPS" kapcsolattal rendelkezik-e egy zárszimbólummal, nem pedig "HTTP-vel", amely sebezhető a támadásokkal szemben.

hirdetes


A felhasználóknak óvatosnak kell lenniük az alkalmazások letöltése során is. A csalást segítő Bogus üdülési ügyletek során a hackerek becsapják a felhasználókat a hitelkártyaadatok beírásával, míg más alkalmazások olyan rosszindulatú programokat tartalmaznak, amelyek ellopthatják személyes adatait vagy zárolhatják az okostelefont, amíg a felhasználó díjat nem fizet.


A RiskIQ legfrissebb jelentése szerint a 4,324 Black Friday-re készült alkalmazás közül 4,4%-át rosszindulatúnak és nem biztonságosnak ítélik, a Cyber ​​Monday alkalmazások között pedig 4,6% -a rosszindulatú. A cég azt javasolja, hogy vizsgálja meg, ki fejlesztette le az alkalmazást, és csak olyan alkalmazásokat töltsön le, amely hivatalos alkalmazásokból, például az Apple-től és a Google-tól lett kiadva. 


Yair Levy, a Nova Southeastern Egyetem kiskereskedelmi és informatikai szakembere, azt állítja, hogy csak olyan kiskereskedőkkel érdemes foglalkozni, akikben amúgy is bízunk.

hirdetes
"Ne próbálj meg olyan ajánlatokat keresni, amelyek túl jók ahhoz, hogy igazak legyenek" - mondta.


A szakértő azt is javasolja, hogy használjunk külön hitelkártyát az online vásárlásokra. Ez megkönnyíti a vásárlások nyomon követését és a csaló tevékenység észlelését.
A vásárlóknak ügyelniük kell az e-mailes ügyletekre is. Az adathalászat e-mailjei hasonlóak lehetnek a legkeresettebb kiskereskedők által küldött üzenetekhez, és a fogyasztóknak figyelmen kívül kell hagyniuk vagy törölniük kell ezeket az e-maileket, függetlenül attól, hogy mennyire jó az ajánlat. A cyberbiztonsági vállalat, a BullGuard szerint ezeknek a csalóknak az a célja, hogy a fogyasztók az e-mailen belüli linkre kattintanak, és beírják személyes adataikat.


Néhány szakértő szerint a csalások száma egyre csak nő, és több lesz, mint a tavalyi évben.
"Minden évben jelentős növekedést tapasztalunk" - mondta Levy. "Miért? Mert a Black Friday akció egyre sikeresebb, és minden évben egyre több ember vásárol online.”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

selejtezés

tevékenység egy nem megfelelõ terméken az eredeti szándék szerinti felhasználás... Tovább

minõségirányítási rendszer

irányítási rendszer egy szervezet vezetésére és szabályozására, a minõség ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek