notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy kis segítség a felvételi interjúkhoz...

hirdetes

Egy kis segítség a felvételi interjúkhoz...

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy felvételi beszélgetésre felkészülni igen nehéz, főleg, hogy sosem lehet tudni, milyen jellegű kérdéseket kap az ember. Természetesen rengeteg kérdés merülhet fel egy interjú során. Néhányat leírtunk egy lehetséges válasszal együtt, ami segíthet a megfelelő felkészülésbe

hirdetes
Kérdés Miért szeretne változtatni?
Válasz Ez egy nagyon gyakori kérdés, amire a legtöbb esetben az a válasz, hogy jobb elismerést. Azonban itt ne álljunk meg, mert a legtöbb felvételiztető nem szereti ezt a választ önmagában. Legyünk egy kicsit őszintébbek, pl.: kipróbálni egy másik tevékenységet/vállalatot/feladatkört, stb., fejlődni szeretnénk, jobb pozíciót és jobb fizetést szeretnénk, stb. Lehetséges válasz lehet például hogy mivel minden változik körülöttünk, a változások szükségesek és elengedhetetlenek.
   
Kérdés Mit vár el Önmagától, illetve a vállalattól 3 év múlva?
Válasz Ez egy olyan kérdés, amit a habitusodnak, illetve a terveidnek megfelelően őszintén kell megválaszolni. Amit azonban érdemes megemlíteni: megfelelően felkészült, megfelelő ismeretekkel ellátott, és tervekkel tele ember szeretnél lenni az akkor aktuális pozíciódtól függetlenül.
   
Kérdés Ön szerint mi a feladata egy csoportvezetőnek?
Válasz A csoportjával való szoros együttműködés; a munkafolyamatok precíz nyomon követése akár munkatársakra lebontva is; az eredmények megfelelő riportálása; a hozzá tartozó dolgozók munkájának pontos ismerete, hogy azok hiányzása esetén a munkafolyamatokat akár folytatni is tudja; megfelelő időbeosztást kialakítani, és aszerint dolgozni; folyamatosan figyelni az általa irányított emberek munkáját, és segíteni vagy bátorítani őket szükség esetén; stb.
   
Kérdés Ön szerint mik az Ön gyengeségei/erősségei?
Válasz Esetleges gyengeségek lehetnek: túl érzelmes vagyok; néha elvesztem a türelmem, ha egy munka nem megfelelően lett elvégezve; túl kritikus vagyok magammal szemben; stb. Esetleges erősség: optimista; magabiztos; képes vagyok elvezetni egy csapatot, jó hallgató vagyok; keményen tudok dolgozni; nehéz körülmények között is hely tudok állni; logikus megoldást próbálok keresni egy felmerülő probléma esetén; stb.
   
Kérdés Meséljen Önmagáról.
Válasz Mivel a száraz tények a felvételiztető rendelkezésére állnak az önéletrajz formájában, így itt nem érdemes az iskolákra, végzettségekre sok időt vesztegetni. A saját pozitív személyiségünket, illetve azon tulajdonságokat kell kiemelni, amely előnyös lehet a pozíció betöltésében, így a pozitív döntés meghozatalában. Amennyiben komoly tapasztalataink vagy sikereink vannak az adott területen azt érdemes ilyenkor kidomborítani.
   
Kérdés Miért Önt kellene választanom?
Válasz Lehetséges válaszok a sok közül: mert megfelelő képesítéssel/tapasztalattal rendelkezek; elég magabiztosnak érzem magam, hogy megfelelően el tudjam végezni a munkát; szeretek kooperatív módon dolgozni, ami ehhez a pozícióhoz elengedhetetlen;
   
Kérdés Amennyiben egy másik vállalat nagyobb összeget ajánl fel elfogadja azt, és felmond társaságunknak?
Válasz Egy nagyobb fizetés ajánlata esetén mindenki figyelembe veszi a régi és az új cég által nyújtott munkakörülményeket, kiegészítő juttatásokat, a fejlődési lehetőségeket, a cég megbízhatóságát, a dolgozók véleményét, így csak a fizetés miatt kevesen váltanak. Amennyiben a cég, ahol az ember dolgozik, megfelelő körülményeket nyújt, még nagyobb fizetési ajánlat esetén nem mindig szívesen megy el. Ezt szépen megfogalmazva egy tökéletes válasz lehet.
   
Kérdés Miért ezt a céget választotta?
Válasz Ez a kérdés sok esetben arra irányul, mennyire vagy felkészülve a cég tevékenységéből, mennyi energiát fektettél az áttanulmányozásába. Érdemes alaposan átolvasni a társaság honlapján levő információkat, amelyeket bele kell szőni a megfogalmazott célokba és tervekbe. Tudatni kell a céggel, hogy már korábban is tudtál róluk, ismered a piaci helyzetüket, így megbízhatónak találod őket.
   
Kérdés Mik az elvárásai a karrierlehetőségekkel szemben?
Válasz Ebben az esetben nem szabad egyből egy magas pozíciót megnevezni, bár egyértelműen mindenki arra vágyik. A HR-es a jövőbeli elképzeléseinket szeretné tesztelni. A legjobb válasz az, hogy amennyiben minden pozícióban eltöltesz egy keveset, és megismered az ottani munkát és nehézségeket, hatékonyabban tudod a munkát egy magasabb pozícióban végezni, mivel átlátod a napi tevékenységeket az alsóbb szinten is. Ki kell emelni azt, hogy fontosnak találod a tapasztalatszerzés és tanulás lehetőségét, és stabil munkaerőként szeretnél a cég tevékenységében részt venni, amely során később növelheted a fontosságban betöltött szerepedet.
   
Kérdés Van családja? Hogyan tudja ezt összeegyeztetni a munkával?
Válasz Itt lehet azt mondani, hogy mindig megtervezed a munkád és az időd, ami nagy segítség a családi kötelezettségek ellátásában.

A felvételi beszélgetések végén a felvételeztető személy a legtöbb esetben megkérdezi, hogy van-e még valamilyen kérdés a részünkről. A felvételi beszélgetés alatti stressz miatt ilyenkor általában nem jut az eszünkbe semmi, így a következő kérdéslista talán segíthet ezekben a helyzetekben:

 • Miért szeret ennél a cégnél dolgozni?
 • Tudná ismertetni a munkakörülményeket?
 • hirdetes
 • Le tudná írni a cég/szervezet filozófiáját?
 • Mit tekint Ön a cég erősségeinek, illetve gyengeségeinek?
 • Tudna részletes leírást adni a munkakör napi tevékenységeiről, illetve felelősségi köréről?
 • Mikortól szeretnék az adott munkakört betöltetni?
 • Miben különböznek az Ön által interjúvoltatott többi jelölt képessége az én képességemtől?
 • Igazán élveztem ezt a találkozót, illetve örültem a lehetőségnek, hogy Önnel és munkatársaival találkozhattam. Igazán érdekelne ez a lehetőség. A képességem és a tapasztalatom alapján úgy érzem, hogy megfelelően tudnám végezni a munkát. Mi lenne a következő lépés ez után az interjú után?
 • Felmerülhet-e bármilyen egyéb képesség vagy képesítés, ami fontos lehet a munkakör betöltésével kapcsolatban?
 • Az Ön véleményes szerint mi az a legfontosabb dolog, amit a vállalat elvár a dolgozóval szemben?
 • Van karrierlehetőség a vállalatnál?
 • Mik a fejlődési lehetőségek? Egy megfelelően végzett munkát a cég hogyan honorál?
 • Feltételezve, hogy engem választanak, és kiválóan végzem a munkám, milyen plusz lehetőségek állnak a rendelkezésre?
 • A cég legsikeresebb emberei egy területet képviselnek, vagy minden területről vannak sikerkarrierek?
 • Tisztában vagyok azzal, hogy a jelen pozíció betöltését nem belülről, hanem egy külső ember felvételével szeretnék megoldani. Érdekelne azonban, hogy mi alapján döntenek, hogy egy adott helyzetben külső vagy belső embert szeretnének alkalmazni?
 • Milyen tanácsokat javasolna bárkinek, aki az én jelen helyzetemben van?
 • Milyen főbb problémák merülhetnek fel ebben a pozícióban?
 • Tudna adni egy részletes leírást az adott pozícióról? Át szeretném tanulmányozni a főbb tevékenységi köröket, illetve az elvárt eredményeket.
 • Tudna néhány szót mondani azokról az emberekről, akikkel egy pozitív felvételi döntés esetén szorosabb kapcsolatba kerülök?
 • Hogyan kell a beosztottaknak a feletteseiket szólítani?
 • Tudna néhány mondatot mondani a vezetési módszerekről?
 • Amennyiben mellettem döntenek, mik lennének az első feladataim?
 • Van a vállalatnak egy írásban megfogalmazott útmutatója? Láthatnám esetleg?

Végezetül néhány jó tanács:

 • Minden interjú során mindig a felvételiztető szemébe kell nézni. Ez a magabiztosságunkat mutatja.
 • Sosem szabad a felvételiztető személlyel vitatkozni, még akkor sem, ha biztosan tudjuk, nem neki van igaza!
 • Soha ne mondj negatív dolgot arról a cégről, ahonnan el akarsz jönni!
 • Soha ne mond azt, hogy azért akarsz eljönni, mert nem becsülték meg a munkád, vagy kevés volt a fizetésed!
 • A felvételiztető is egy átlag személy, aki nem fog megenni vacsorára! Állj mindig magabiztosan hozzá a beszélgetésekhez!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bemutatkozása A tárca felelős a reálgazdasági... Tovább

újramunkálás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy az teljesítse a követelményeket ... Tovább

Tovább a lexikonra