notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Európai Parlamenti választások várható eredménye 2009, mire számíthatunk a választáson?

hirdetes

Nő a Fidesz előnye

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 

További Európai Uniós Választási Eredmények itt!

 

A Tárki májusban végzett közvélemény-kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 53 százalékkal vezet, az MSZP 17 százalékon áll. A Nézőpont Intézet felmérése ugyanebben a csoportban 66 és 14 százalékos eredményt mutatott. Az EP-ben a Tárki 14-16 mandátumot jósol a Fidesznek és 5-6-ot az MSZP-nek, a Nézőpont 13-14 fideszes és szintén 5-6 szocialista helyre számít.

Európai Parlamenti választások 2009

Nő a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

Az áprilisi 42 százalék után májusban már 53 százalékkal vezet a Fidesz az MSZP előtt a biztos szavazó pártválasztók körében, közölte a Tárki választáskutatási programjának eredményeit szerdán.
A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz támogatottsága májusban 70 százalékra nőtt (márciusban még 62, áprilisban pedig 64 százalék volt ez az arány), míg a szocialista párté ugyanebben a hónapban 17 százalék volt (márciusban 23, áprilisban pedig 22 százalékon állt). Ugyanezen csoporton belül a Jobbik 4, az SZDSZ 3, az MDF pedig egyszázalékos táborral rendelkezik.

Esélyek az Európai Parlamenti választásokra

Az EP-választások pártpreferenciáit mérve a Tárki adatai alapján a 22 EP-mandátumból a Fidesz 14-16, az MSZP 5-6 helyet szerez majd meg. A Jobbik nagy valószínűséggel küldhet majd képviselőt az Európai Parlamentbe, az SZDSZ és az MDF esetében mandátumszerzésre már kisebb az esély.
"Szakértői becslésünk szerint a végleges mandátummegoszlás erősen függ a majdani részvételtől, amelyet a jelenlegi kutatásban mért aránynál magasabbnak várunk" - írták.

A támogatottság növekedése

A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében továbbra is stabil: márciusban 33, áprilisban 36 százalék volt, míg májusban 37 százalékon áll. Az MSZP tábora szintén gyakorlatilag változatlan: a teljes lakosság körében márciusban 12, áprilisban 11, ebben a hónapban pedig 13 százalék szavazna a kormánypártra.

hirdetes
Májusban a pártválasztók körében a Fidesz 41 százalékponttal (márciusban 38, áprilisban 43-mal), a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 53 százalékponttal vezetett az MSZP előtt.

Az SZDSZ és az MDF támogatottsága az Európai Parlamenti választásokon

Az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság körében 2 százalékos, a pártválasztók között pedig 4, és ehhez hasonló az MDF támogatottsága is, hiszen szavazói a teljes lakosságon belül 2 százalékot, a pártválasztók körében hármat tesznek ki. Hozzáteszik, hogy az elmúlt hónapokban ugyanezen eredményeket mérték a két kisebb parlamenti párt támogatottságában.
A biztos szavazó pártválasztókon belül a kis pártok közül a Jobbik közelebb, míg az SZDSZ és az MDF távolabb van az 5 százalékos határtól. A Jobbik 4, az SZDSZ 3, míg az MDF egyszázalékos táborral rendelkezik.

Választási hajlandóság

Felmérésük szerint az elmúlt hónapokban érzékelhető alacsony választási hajlandóság májusra tovább csökkent: jelenleg 42 százaléknyian mennének el biztosan szavazni egy most vasárnapi választáson. Márciusban 48, áprilisban pedig 44 százalék volt ez az arány, emlékeztettek.
Az EP-választások esetében még ennél is alacsonyabb arányt tapasztalt a közvélemény-kutató: mindössze a megkérdezettek egyharmada mondta, hogy biztosan elmegy szavazni a jövő hét vasárnapján. Ugyanakkor ez az arány még mindig magasabb, mint amit Lengyelországban (29 százalék), Csehországban (15 százalék) és Szlovákiában (14 százalék) mértek.

hirdetes

Mire számíthatnánk ezen a héten a választásokon

A Nézőpont Intézet májusi közvélemény-kutatása a Heti Válasz csütörtöki számában jelent meg, ebből az derült ki, hogy a biztos szavazó pártválasztók 66 százaléka a Fideszre, 14 százaléka az MSZP-re szavazna egy most vasárnapi választáson. A Jobbik 7, az MDF 6, az SZDSZ pedig 4 százalékon áll.
A részvételi hajlandóságot és egyéb tényezőket is figyelembe véve az EP-választáson a mandátumok többségét, 13-14 mandátumot a Fidesz szerezné meg, az MSZP 5-6 helyet szerezhet, a Jobbik, az SZDSZ és az MDF pedig a bejutás körül egyensúlyoznak, a Jobbiknak van a legnagyobb esélye a bejutásra. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a Jobbik bejutása továbbra sem biztos, mert a részvétel befolyásolhatja az eredményt úgy, hogy a pártra leadott szavazatok is elvesznek. A felmérés szerint a részvétel 45-50 százalék körül alakulhat. Külön megemlítik, hogy a biztos szavazók körében - ahol a Fidesz 54, az MSZP pedig 12 százalékot ért el - a Lehet Más a Politika (LMP) és a Humanista Párt (HP) közös listája 2 százalékot szerzett. "Noha az új párt előreláthatólag nem fog bejutni az EP-be, az SZDSZ-től értékes szavazatokat vonhat el" - vélekednek. A biztos szavazók között egyébként az SZDSZ 3, az MDF 5, a Jobbik pedig 6 százalékot szerzett.

 

 

Forrás: index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

előirányzott eladás

Az értékesítés várt volumenének konzervatív becslése. Rendszerint a jelenlegi... Tovább

környezet

környezet  A szervezet közvetlen környezete,amelyben az működik, beleértve a levegőt, a... Tovább

Tovább a lexikonra