notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Flash használata

hirdetes

A flash legmegfelelőbb használata

Gyánó Péter
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Alkalomról alkalomra megkérdeznek minket a webmaster csapatot, hogy hogyan használják az Adobe Flash-t. Ezért úgy gondolom érdemes írni néhány gondolatot a kereső szempontok figyelembevételéről, ha Flash-alapú oldalban gondolkodik valaki.

A Flash alapvetően

Mint a legtöbben tudjátok, a Flash alapvetően egy megjelenítési eszköz, melyre a Google robotjának nincs rálátása. A Google robot be tudja olvasni a Flasht valamilyen szinten, megtalálja benne a szövegeket és a linkeket, de a struktúráját és felépítését nem tudja értelmezni.

Sőt, általában a szövegek is nagyon sokszor grafikai elemek, melyeket a Google robot nem tud feldolgozni, így hasznos információk teljes egészében elvesznek. Ez azt jelenti, ha a Flash még be is kerül az index listánkba, linkjei, szöveges tartalmai többé-kevésbé elvesznek. Ennél még az is rosszabb, hogy a többi kereső robot közül nem mind tudja a Flash fájlokat feldolgozni.

hirdetes

Akkor mit tehet egy becsületes designer? Igazából a felhasználóknak ugyanazt a tartalmat kellene felmutatni, mint amit a Google robot lát. Ha nem így teszünk, akkor az oldalad gyanússá válhat a kereső algoritmusunknak. Ez az egyszerű szabály sok esetre megoldás, pl. ha az oldalon JavaScriptes átirányítás, vagy rejtett szövegek, vagy „háttérajtók” vannak.

Összegyűjtöttünk néhány gyakorlati megoldást:

  • Flasht csak ott használj, ahol az szükséges. Nagyon sok Média tartalmú oldal használ flasht – mint a Google YouTube-ja is, de a navigálás és a szöveg megjelenítése az HTML alapú. Az is szóba jöhet, hogy csak a kezdő oldalon használunk Flash-t. De ha az oldalt Google robot érzékeny oldalként készítjük, akkor az olvasók táborának szélesebb köre tudja majd elérni. Ráadásul az oldalon navigálva, több helyen is elhelyezhetünk könyvjelzőket.
  • hirdetes
  • sIFR: némely oldal olyan Flasht használ, melynek hatására fejléc és szöveges tartalmak vannak HTML-ként mellékelve. Ez sIFR technológia.
  • Nem Flash verzió: ez is gyakran elterjedt megoldás, hogy a kezdő oldalon bemutatunk egy flasht, és kiteszünk egy linket a HTML-es változatról. Így az oldal mélységeiben átjárható lesz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségtervezés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségcélok kitûzésére, valamint a... Tovább

marketing menedzsment

A tervezésnek és a végrehajtásnak az a folyamata, melynek során elképzelések, áruk és... Tovább

Tovább a lexikonra