notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A foglalkozást elõsegítõ és képzési támogatások

hirdetes

A foglalkozást elõsegítõ és képzési támogatások

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az 1991. március elsején hatályba lépett foglalkoztatási törvény a foglalkoztatást elõsegítõ támogatások közé a következõket
sorolta


  • munkaerõpiaci képzés/átképzés
  • munkanélküliek vállalkozóvá válásának támogatása
  • tartós munkanélküliek foglalkoztatásának támogatása
  • közhasznú foglalkoztatás
  • munkahely teremtés támogatása
  • részmunkaidõs foglalkoztatás támogatása
  • korengedményes nyugdíjazás

Ezek, a támogatások 1991-tõl 2005-ig a következõképpen változtak.
1995. július elsején megszûnt a korengedményes nyugdíj foglalkoztatási alapból való átvállalásának lehetõsége. 1997-ben megszûnt a részmunkaidõs foglalkozások támogatása, melyre új eszközt vezettek be, az önfoglalkoztató munkahely-teremtés támogatása, és a munkahely megõrzés támogatása és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok átvállalása. 1998. március 19-étõl a csoportos személyszállítás, a lakhatás és a munkaerõ toborzás költségeinek átvállalása. 2000. januárjában az aktív munkaerõpiaci programokat is lehet támogatni és sor kerül a munkaerõpiaci szolgáltatások szabályozására és új szolgáltatások bevezetésére. 2004. május 20-ától közhasznú szervezetek is végezhetnek munkaerõ –kölcsönzést és ehhez 2005-tõl támogatásban is részesülnek.

Ezek mellett más törvények is nyújtanak olyan járulék és adókedvezményeket, amelyek az álláskeresõ és egyéb hátrányos helyzetû, vagy megváltozott munkaképességû személyek foglalkoztatásához és képzéséhez kapcsolódnak. Itt kell megemlítnem a „100 lépéses program” , melybõl az alanyi jogon átvállalt járuléktámogatásokról szó. Ehhez mindenképpen szükséges volt, hogy a 25 évesnél, felsõfokú végzettséggel rendelkeznél 30 évnél fiatalabb pályakezdõ munkanélkülinek, legyen Start kártyája, melyet az a lakóhelyéhez tartozó illetéke APEH igazgatóságtól tud megigényelni. Az a munkáltató, aki ilyen Start kártyával rendelkezõ, pályakezdõ fiatalt alkalmaz, a foglakoztatásának elsõ évében a járulék alap 15 %-át, második évében a 25 %-át kell megfizetnie.
hirdetes
(Frey Mária:A munkaerõpiac jogszabályi és intézményi környezete, 2005)

Ezzel a támogatással mind a munkáltató és a munkavállaló jól jár véleményem szerint, mert a munkáltató két éven keresztül igénybe veheti az új pályakezdõre, ha alkalmazza, míg a pályakezdõnek két évig biztosítva van a munkahelye.
E mellett igénybe veheti még a munkavállalók a bértámogatásról szóló támogatást, azaz pályakezdõ munkanélkülieket, akiket erre a támogatásra megítéltek, fél évig a bérük 50%-át a járulékokkal együtt megítélheti részükre a munkaügyi központ. Ennek feltétele, hogy az adott munkaügyi kirendeltség vonzáskörzetében, ahol is a támogatást igényli a munkáltató, legyen a munkanélküli bejelentve állandó vagy ideiglenes lakcímre. Ezzel a támogatással is jól jár a munkáltató mert a munkavállaló nem bocsáthatja el addig míg a támogatást megkapja, és még utána egy évig. A munkavállaló pedig biztos lehet abban, természetesen ha nem szeretné otthagyni a munkahelyét, hogy egy évig biztosan lesz állása.
hirdetes
További támogatási lehetõségeket lehetne még itt felsorolni, amirõl sajnos sem a munkavállaló, sem a munkáltató nem tud.

Azért volt számomra fontos, hogy ezekrõl írjak, mert az információk nem nagyon jutnak el egyik félhez sem. Mint már a fentiekben említettem vannak különbözõ tájékoztató eszközök, de azok is csak egy bizonyos körhöz jutnak el. Mint például, a munkaügyi központ által ajánlott képzések, átképzések a munkavállalókhoz csak akkor jutnak el, ha van egy lelkiismeretes ügyintézõje, aki mindenben segít neki, és felhívja a figyelmét a lehetõségire, tájékoztatja õt a végzettségének megfelelõ
állásbörzékrõl, kiállításokról, ahol esetleg állást talál magának. A munkavállalókkal ugyan ez a helyzet. Az úgy szintén fentebb említett honlapokon vannak lehetõségek arra, hogy új munkaerõ igénylése esetén, milyen lehetõségei vannak, hogy támogatásokhoz jusson, de sajnos errõl nagyon sok munkavállaló nem tud. Nem jutnak el a megfelelõ és fontos információk egyik félhez sem. A médiában csak a fontosabbnak ítélt, fülbemászó mondatokat ragadják ki ezekbõl a támogatásokból, de semmi lényeges információval nem mondanak többet, ami alapján valamelyik fél is eltudna indulni. Ezekbõl a tapasztalatokból, és utána járás után úgy gondolom, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megfelelõ információáramlásra a munkaerõpiacon.

ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

skontó

Engedmény a készpénzzel, vagy a fizetési határidő előtt fizető vevőnek. Tovább

termelési orientáció

Olyan vállalati gazdálkodási magatartás, amely során a termelőüzemek gyártási... Tovább

Tovább a lexikonra