notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Összefüggés a fogak és az alvászavarok között: Így segíthet a fogorvos!

hirdetes

Így segíthet fogorvosod az alvászavaraidon

SzSz
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha gyakran vagy fáradt, nehezen megy a koncentrálás, álmatagnak érzed magad, vagy gyakran ébredsz fel az éjszaka közepén kínzó fejfájással, akkor meglehet, hogy épp fogorvosod segíthet megoldani ezeket a problémákat.

Összefüggés a fogak és az alvászavarok között: Így segíthet a fogorvos!

Egy jó fogorvos valójában sokkal több mindenre odafigyel, mint a ragyogó, egészséges fogakra. Az alvászavarok (aminek néhány tünetét épp az előbb olvashattad) számtalan hétköznapi probléma kiváltó okai lehetnek, de egy jó fogorvos gyakran segíthet ezek kezelésében.

Mégis hogyan segíthet egy fogorvos az alvászavaron?

Egy tapasztalt fogorvos már akkor elkezdheti megállapítani az alvászavarok okait, amikor először kinyitod neki a szádat. A száj, a nyak és az állkapocs mind árulkodó jeleket mutathatnak arról, hogy milyen minőségű és mennyiségű alvásban van részed éjszakánként. A kopott fogzománc például stressz és szorongás jele lehet, amelyek fogcsikorgatásra késztetik az embereket álmukban. Az állkapocs alakja alvási apnoéra utalhat.

Ha például horkolsz vagy apnoés tüneteid vannak, akkor fogorvosod állkapcsod elhelyezkedésének vizsgálatával megállapíthatja, hogy valóban ezek a problémák állnak-e a tünetek mögött. Egy ilyen vizsgálat során fogorvosod azt is megkérdezi majd tőled, hogy az utóbbi időben hogy érezted magad – voltál-e álmatag, vagy ingerlékeny nap közben, ébredtél-e kiszáradt szájjal vagy fájó torokkal, tapasztaltál-e álmatlanságot, és így tovább. Ezek, illetve a fizikai ellenőrzések alapján fogorvosod mélyebbre áshatja magát a tünetek lehetséges okaiban.

hirdetes

Ha fogorvosod arra gyanakszik, hogy alvási problémáid vannak, akkor egy erre képzett szakorvoshoz irányít majd. A szakorvos szintén kérdéseket tesz majd fel, illetve fizikai vizsgálatokat is végez majd, hogy kiderítse a problémák okát. Még egy poliszomnográfiás alvásvizsgálat is szóba jöhet, ami szervezeted alvás közbeni állapotát (pulzus, légzés, stb.) méri fel.

Szakértő fogorvosra lenne szükséged? Keresd a Rosental fogorvosait, akik fájdalommentes és komplex módon segítenek fogászati problémáid megoldani. Foglalj időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: fogászat Budapest!

Alvási apnoé: Mit tehet egy fogorvos?

Habár kevesen tudják, sok fogorvos az alvási apnoé kezelését is megtanulja képzése során. Fogorvosodtól egy úgynevezett mandibuláris szájvédőt kaphatsz, ami sokban hasonlít a sportolók által használt fogvédőkhöz, azzal a különbséggel, hogy ez az alvás közbeni légzésben hivatott segíteni. Meglehet, hogy fogorvosod életmódváltást javasol majd, például zsírszegény étrendet, vagy a digitális kijelzők elkerülését alvás előtt.

hirdetes

Az alvási apnoé kezelésének leghatékonyabb eszközei az úgynevezett CPAP készülékek, azonban ezek sokak számára nem reális megoldások. Amennyiben fogorvosod az apnoé kezelésében is jártas, akkor több alternatív lehetőséget is felsorol majd ezek helyett, különösen ha enyhe vagy mérsékelt apnoés tüneteket tapasztalsz.

Egyes orvosok kifejezetten a fogászat e területére szakosodtak – hogy megkönnyítsék pácienseik éjszakáit. Ha tehát az apnoé tüneteit veszed észre magadon, vagy más alvászavaroktól szenvedsz, nem rossz ötlet első körben fogorvosodhoz fordulni ezekkel a tünetekkel, hátha épp ő tud majd segíteni ezekben!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

projekt

egyedi folyamat , amely egy sor összehangolt és szabályozott, a kezdeti és a... Tovább

környezetközpontú irányítási rendszer, KIR

környezetközpontú irányítási rendszer KIR Egy szervezet irányítási rendszerének az a... Tovább

Tovább a lexikonra