notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek?

hirdetes

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Általában főleg az érzékszervi hiányosságokat lehet leküzdeni bizonyos segítő technológiák alkalmazásával. Ezek főbb fajtái a képernyőolvasó programok (beszélők), beszédszintetizátorok, Braille megjelenítő eszközök, betűméret növelők, nagyítók, nagyméretű kijelzők, speciális mutatóeszközök (mutatópálcák, szemmozgást követő eszközök stb.), billentyűzetek (pl. túlmozgást korrigáló feltéttel), képernyőn megjelenő billentyűzetek, gépelést segítő eszközök. Ezek némelyike segítheti az értelmi fogyatékosok és más nem érzékszervi fogyatékossággal élő embertársaink böngészőhasználatát is

A fogyatékosok is tudnak internetezni

Az alábbiakban ismertetjük, hogy a különféle fogyatékosságokból fakadó hátrányukat miképpen küzdik le az érintettek az internetes böngészés során., illetve elmagyarázzuk, hogy milyen többlet igényt támasztanak az egyes csoportok a weboldalakkal kapcsolatban. (A felsorolás nem teljes, de alkalmas arra, hogy betekintést nyerjünk a következőkben ismertetésre kerülő ajánlások miértjeire.)

Vakok

Egy vak ember alapvetően kétféle módon képes az írott szöveg befogadására:

  • hallás, vagy
  • tapintás segítségével

Hangon alapuló vakokat segítő technológiák

Két főbb típusba lehet sorolni a hangon alapuló segédeszközöket, úgymint karakteres felületre épülő beszédszintetizátorok (melyek főleg hardveres megoldások), és grafikus felületű operációs rendszereken használt képernyőolvasó szoftverek.

Az előbbiek nyilvánvaló hátránya, hogy nem ugyanazt a felületet kapják a látássérült látogatók egy weblap esetében, mint az átlagos látó, aki egy grafikus böngészővel közelíti meg a webet. Előnyük a viszonylag alacsony áruk mellett, hogy, ha a fejlesztő tesztelte a weboldalt karakteres kliensből is, akkor kiszámítható lesz a felolvasó által visszaadott szöveg.

Manapság egyre inkább növekszik az igény a grafikus felületű böngészők használatára a vak felhasználók körében, így ugyanis összetettebb feladatokat képesek elvégezni egy képernyőolvasó segítségével, valamint ha csoportmunkában dolgoznak vakok és látók, könnyebben tudnak egy feladatot a böngésző segítségével megbeszélni. A képernyőolvasó programok nagy előnye, hogy képesek a weboldalak analizálására és ennek megfelelően a bonyolultabb navigációkra az oldalakon belül és az oldalak között.

Braille

A Braille írások olvasásakor a tapintás veszi át a látás szerepét, ezek az eszközök ugyanis a szövegeket kidudorodó (mechanikus, vagy piezzoelektromos) pontokká alakítják. A Braille kódokat hat- vagy nyolcpontos egységekre bonthatjuk, amelyek lehetnek betűk, kettősbetűk (pl. gy), írásjelek, vagy egyéb jelölők (szám, nagybetű) is.

Egy megjelenítő általában egy sort, egy sorban 20-80 braille karaktert tartalmaz. Elolvasás után – a beállított olvasási tempónak megfelelően akár automatikusan is – a sor tartalma frissül a következő sorral. Sajnos ezek az eszközök meglehetősen drágák, ezért kevés felhasználó engedheti meg magának, hogy ne a fentebb említett hangon alapuló technikák egyikét válassza.

Gyengénlátók (és aliglátók)

A betűméret (akár drasztikus méretű) megnövelésére van a legnagyobb igény körükben. Erre a böngészőkben elhelyezett betűméret változtatásra alkalmas részt, képernyő nagyítókat használnak, de előfordul, hogy speciális megjelenítő eszközöket (nagy méretű kijelzőket, kivetítőket stb.) használnak.

A számukra elérhetővé tett oldalak előnyeit a kisméretű monitort használó látogatóink is élvezik.

hirdetes

Színtévesztők, színvakok

Ha az oldalaink fekete-fehér megjelenítő eszközön jól látható és jól használható, akkor jó eséllyel a fenti csoport tagjai is elérik azok tartalmát.

A számukra elérhetővé tett oldalak előnyeit a monokróm monitort használó látogatóink is élvezik.

Mozgássérültek

A mozgássérültek sérülései igen különbözőek lehetnek, ebből következik, hogy az általuk használt segítő technikák, és módszerek is különbözőek lehetnek, az eltérő igényeknek megfelelően.

Általánosságban elmondható, hogy a derékon aluli sérülések nem befolyásolják a számítógéphasználatot. A főbb gondot a kézsérülések, a kézhiány, a mozgási nehézségek és a mozgásképtelenség okozza.
Kézhiány, vagy teljesen használhatatlan kéz esetén alkalmazott módszerek

Költségtakarékos és egyszerűen használható voltuk miatt a szájba vehető, vagy fejre erősíthető pálcák (amellyel a billentyűzet kezelését lehet megoldani) használata a legelterjedtebb.

Vannak olyan eszközök is, amelyek segítségével lehetővé válik az egérhasználat kéz igénybevétele nélkül, ilyen például a szem mozgását figyelő, szoftverrel összehangolt kamera, vagy a fejre erősíthető fejmozgást követő kurzorkezelő szerkezet. Van lábbal használható egér is, amelynek egyik fele a kattintást, másik a pozicionálást segíti.

Remegés, túlmozgás esetén alkalmazott módszerek

Főleg billentyűzetre szerelt kéztámaszokat, vagy speciális billentyűzeteket alkalmazva kiküszöbölhetőek a félregépelések, azonban a gépelés még ezekkel a segédeszközökkel is lényegesen lassabban lehetséges.

Néhány szoftveres segítő módszer

Az egér kezelése lehetséges billentyűzetről és fordítva is igaz, ha a képernyő billentyűzetekre gondolunk. Többször szükség lehet a leragadó billentyű szolgáltatásra, amely segítséget jelenthet a billentyűkombinációk leütésében, akár egy ujjat használva is.

Ezek a lehetőségek többnyire az összes asztali operációs rendszerben megvannak.

Egyéb eszközök

Van olyan szájjal fújva és szívva kezelhető cső, amely alkalmas az egér jobb és bal gombjának megfelelő működést szimulálni. Egyes speciális esetekben az agy elektromos hullámait érzékelő pántot helyeznek a webet komoly mozgásproblémákkal megközelítő embertársaink fejére, amelyhez egy az egyszerű eldöntendő kérdések megválaszolásán alapuló szoftver kapcsolódik. Ezzel az eszközzel – bár meglehetősen lomha tempóban – lehetővé válik a böngészés teljesen mozgásképtelen emberek számára is.

Előfordul, hogy mozgássérült embertársunk kizárólag a fejét képes mozgatni, ilyenkor például a szájjal kezelhető botkormány (joystick) lehet segítségére egy képernyőre kirajzolt, szoftveresen kezelhető billentyűzettel kombinálva.

Számtalan különleges egér, nyomógomb, botkormány és billentyűzet létezik, amelyek felsorolására nehéz volna vállalkozni, hiszen sokszor ezeket az eszközöket egyedileg, személyre szabottan gyártják.

hirdetes

Problémás életkorúak (idősek, gyerekek)

A gyerekek problémái föleg két tényezőből tevődnek össze, nem ismerik kellőképpen a technikát és/vagy a figyelmük és befogadóképességük nem elég nagy. Az első probléma hasonló a kulturálisan elszigetelt emberekéhez, a második az értelmi fogyatékos embertársaink igényeit veti fel.

Az idős emberek internethasználatát nehezíti a kor miatti gyengénlátás, a hallásromlás, és a befogadó képesség esetleges szűkülése (pl. szenilitás miatt). Legtöbben közülük csak idős korukban kezdték el tanulni a számítógéphasználatot, ezért a kulturálisan elszigetelt emberek számára elérhetővé tett oldalakat ők is jobb eséllyel használhatják sikerrel.

Értelmi fogyatékosok

Leginkább a szövegértés okoz számukra gondot, így a diszlexiások igényei rájuk is igazak. Érdemes lehet ábrákkal könnyíteni a navigációt, hogy könnyebben eligazodjanak. Fontos, hogy hagyjunk időt számukra a műveletek elvégzésére.

Siketek

A siketek (és nagyothallók) számára jelent talán a legkisebb akadályt a web használata, mivel az oldalakon ritkán fordulnak elő hangzó formátumú anyagok. Általában nem használnak kisegítő technológiákat, de számukra is megkönnyíthetjük a böngészést, ha esetleges hangzó anyagaink megfelelő írott formáját elérhetővé tesszük.

Tulajdonképpen a hangkártyával nem rendelkező felhasználók is funkcionális siketeknek számítanak a webfejlesztő szemével nézve.

Diszlexiások (és diszgráfiások)

Számukra a hosszú egybefüggő szövegek jelentik a fő akadályt, nemegyszer használnak felolvasóprogramot, hogy ezzel is megkönnyítsék a böngészést. Számukra segítség lehet ha rövidebb részekre tagoljuk a szövegeket például alcímek alkalmazásával.

A diszlexia enyhébb változatának tekinthetjük az olvasási nehézségekkel küzdést. Gépelési nehézséggel küszködőknek nagy segítség lehet a zsebtelefonokon már elterjedt prediktív szövegbevitel, amely a nyelvnek megfelelően segíti a felhasználót.

(Fényérzékeny) epilepsziában szenvedők

Általában gond nélkül tudják az oldalakat böngészni, ám bizonyos minták, vagy villogó elemek, képterületek görcsös rohamot válthatnak ki belőlük. Többnyire csak az animációkat tiltják le a böngészőjükben.

Kulturálisan elszigetelt emberek

Náluk (többnyire) nem találhatóak segítő technológiák, mivel nem is ismerik azokat. Legnagyobb problémájuk, hogy nem nagyon ismerik a weboldalak által használt alapvető navigációs eszközök használatát sem eléggé, ezért számukra különösen fontos, hogy egyértelmű legyen az oldalainkon való eligazodás.
Sokszor ebbe a csoportba tartozónak tekinthetőek a kisebbségben élők, és a szegények is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

ISO 9001

MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány AZ ISO 9001 egy nemzetközi szabvány. A szabvány alapján... Tovább

Tovább a lexikonra