notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kulcsfontosságú folyamatok definiálása

hirdetes

A kulcsfontosságú folyamatok definiálása

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden szervezet képes azonosítani azokat a kulcsfontosságú folyamatokat, amelyeken sikere nyugszik.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

A kulcsfontosságú folyamatok definiálása

A mód, amellyel az üzleti élet szereplõi definiálják saját szervezeti struktúrájukat, önmagában véve felkínálja azt az elõnyt, hogy a gazda kijelölése, valamint a folyamatok eltervezése pontosan egybe fog vágni a szervezet formális határaival. Ez az általánosítás jót és rosszat egyaránt hordoz magában. Jó az, hogy az olyan folyamatokat, amelyeket a szervezeti struktúra kiegészít, többnyire sikeresen ellenõriznek, mérnek, javítanak és optimalizálnak. Rossz az, hogy a szervezeti határokat átlépõ folyamatok többnyire rosszul funkcionálnak.

S ami még ennél is nagyobb baj:

a szervezeti határokat átlépõ, s így rosszul funkcionáló folyamatok néha fontosabbak a vevõ számára, mint esetleg olyan folyamatok teljesítménye, amelyek takarosan meghúzódnak az adminisztratív határokon belül. Elõny viszont, hogy a legnagyobb rövidtávú javítás lehetõségei valószínûleg ezek között a határokat átlépõ folyamatok között lelhetõek fel.

Folyamatok elleni védettség

Az egészségtelen, határokat átlépõ folyamatok elleni védettségre úgy tehetünk szert, ha módszeresen kutatjuk a kulcsfontosságú üzleti folyamatokat, tekintet nélkül a szervezeti határokra.
A következõ hat kérdés segítségével azonosíthatók a vevõkre legnagyobb hatást gyakorló kulcsfontosságú folyamatok:

  1. Mely termékek és szolgáltatások a legfontosabbak a vevõknek?
  2. hirdetes
  3. Mely folyamatok állítják elõ e termékeket és szolgáltatásokat?
  4. Melyek azok a kulcsfontosságú összetevõk, amelyek cselekvésre ösztönöznek a szervezeten belül és melyek azok a folyamatok, amelyek a serkentõ erõt termékké változtatják?
  5. Mely folyamatok vannak a leginkább szem elõtt?
  6. Mely folyamatoknak van a legnagyobb hatása a vevõk által megkövetelt teljesítmény szintekre?
  7. Az adatok, valamint a józan ész sugalmazása szerint mely folyamatokban rejlenek a legerõteljesebb javítási lehetõségek?

 Az e kérdésekre adott válaszok a különbözõ típusú szervezeteknél más-más félék lesznek. Eddig még senki sem talált egyetemlegesen érvényes elõírást vagy receptet. Egy kórházban a kulcsfontosságú folyamatok mások lesznek, mint azok, amelyeket egy országos gyorsétterem hálózatnál, vagy amelyeket egy repülõgépgyártónál találunk. Ugyanakkor valamennyinél fellelhetõek lesznek bizonyos közös elemek.

Kulcsfontosságú folyamatok

Mihelyt azonosítottuk a kulcsfontosságú folyamatokat, megkezdõdhet azoknak rendszeres és szüntelen javítása. Elõször is jelöljük ki a gazdát - a személyt, aki felelõs az egész rendszer megtervezéséért, mûködtetéséért és javításáért. Ezek után tervezzünk egy strukturált és fegyelmezett megközelítésmódot ahhoz, hogy megértsük, definiáljuk és dokumentáljuk valamennyi fontos alkotóelemet és azoknak egymásra gyakorolt kölcsönhatását. Ezután alkalmazzuk a folyamatjavítás bármely hatékony módszerét.

hirdetes

Folyamat gazdájának szerepe

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy milyen fontos szerepe van a folyamat gazdájának, különösen az olyan folyamatok gazdáinak, amelyek átlépik a funkcionális határokat. A folyamat gazdája két jellemzõ dologról ismerhetõ fel: a hatáskörrõl és a felelõsségtudatról.
Sok szervezet a saját menedzsereinek figyelmét hagyományos módon funkcionális célokra összpontosította, és arra, hogy eligazítsa, fenntartsa és irányítsa a felügyelete alá tartozó mûveleteket. E helyett a folyamat gazdáinak az egész átfogó rendszerre kell összpontosítaniuk, amely termékeket és szolgáltatásokat szállít a vevõknek, valamint e rendszer teljesítményének javítására.

A TQM

A TQM a minõség javítását a megelõzéssel, valamint a kulcsfontosságú folyamatok szisztematikus javításával éri el, nem pedig tûzoltómunkával, és nem is a rövidtávú eredményekre történõ összpontosítással. Kulcsfontosságúként definiálhatóak azok a folyamatok, amelyeknek anyagi hatása van a szervezet sikerére. Mivel a szervezetek strukturálisan gyakorta saját speciális területük köré épülnek, a kulcsfontosságú folyamatok néha áthágják a funkcionális határokat, és ezért kisebb figyelmet szentelnek nekik, mint amennyit érdemelnének.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

public relations

A PR azon programok összessége, amelyeket azért alakítottak ki, hogy támogassák vagy... Tovább

vásárlásösztönzés

Különböző, többnyire rövid ideig ható ösztönző eszközök együttese, amelynek célja hogy... Tovább

Tovább a lexikonra