notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A folyamatok általános modellje

hirdetes

A folyamatok általános modellje

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A termék-elõállítási folyamatok sokféleségét a termékek sokfélesége alapján becsülhetjük fel. Ahány szakma annyi szakértelem, s ezek valamennyi sajátos folyamata vagy tevékenysége különbözõ tevékenységi láncolatokon keresztül hozza létre a maga termékeit. Legyen az egy elektromos vagy gépészeti berendezés, egy könyv, egy üveg sör, egy tégely bõrkenõcs, egy szállodai éjszaka, egy nyelvoktatás vagy egy óvodás napi ellátása.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

A folyamatok általános modellje

A termék-elõállítás egy folyamat, amelynek során anyag-, energia- és információáramlás valósul meg. Sajátos jellege miatt sokszor az energia- információközlés kombinációját, a munkaerõ-áramlást külön kategóriaként emlegetik. Egyes folyamatok áttekintésénél külön kategóriát érdemes fenntartani az értékáramlásnak is.
Anyagi javak termelésekor gyakran a folyamatok intenzitása és stabilitása is az anyagáramláson keresztül mérhetõ. Ilyenkor a folyamaton idõegység alatt áthaladó anyagmennyiség a beavatkozások alapja. A mennyiségi elemzésnél gyakran a technológiai tér egy zárt részét figyelembe véve, az oda be- és kilépõ anyagmennyiség egyensúlyát vizsgálják.
A termék-elõállító folyamat tudatos tevékenység, megvalósításához általános szakmai ismeretek, a konkrét technológia, a feldolgozott anyagok és a felhasznált eszközök tényszerû ismerete is hozzátartozik. Mindezen informatikailag értékelhetõ esemény mellett azonban a folyamat felügyelete, a folyamatba való beavatkozás minden mozzanata az információkon alapszik. Ez azt jelenti, hogy hatékony folyamatszabályozáshoz a termékéletpálya valamennyi fázisából információkkal kell rendelkezni.

hirdetes

Az információk kezelése magában is teljességet igénylõ tevékenység, szükség van a tudatos tervezésére, rendszeres végzésére, és kiértékelésére.

  1. a folyamatfázisokról megfigyeléssel vagy méréssel szerzett adatok adják a tevékenység alapjait. Elvégzésük, vagy elhagyásuk jelentõs költséget jelenthet, ha az információk értékelése nem megfelelõ.
  2. az adatok kellõ feldolgozása teszi lehetségessé, hogy a technikai leképezéssel szerzett értékek értelmezhetõvé váljanak. Ennek méréstechnikai (zajszûrés) és adatfeldolgozási (statisztikai) megjelenése a legáltalánosabb.
  3. a folyamat célértékéhez hasonlítva a tapasztalt állapot értékét, lehetõvé válik a beavatkozás. A folyamat elvárt értéke és a beavatkozás stratégiája, valamint a konkrét beavatkozás egyaránt információt képvisel.

Az információgyûjtés és feldolgozás eszközeinek technikai színvonala jelentõsen eltérhet egymástól, az egyszerû kézi feljegyzésektõl a számítógépes szakértõi rendszerekig minden beletartozik.

Folyamataink legtöbbje többé-kevésbé rutinszerûen ismétlõdik (tömeggyártás, rövid lefolyású ismétlõdõ kiszolgálási folyamatok stb.). A folyamat jellegzetes résztevékenységei során rendre ugyanazokat a mûveleteket végezzük, és ugyanazokat a jellegzetes hibákat követhetjük el. A hatékonyság értékelésére az ismétlõdõ folyamatok legfontosabb lépéseit kell rögzíteni, és ezekhez képest érzékelni az eltéréseket. A folyamatok fejlesztéséhez az összegyûlt tapasztalatokat kell felhasználni. A folyamat javítása során ez elemzés, a kiértékelés és az eredmények visszacsatolása kapják a legnagyobb szerepet.

hirdetes

Az ismétlõdõ folyamatok szabályozására a minõségügy többféle eszközt ismer:

  • Folyamatok tervezése
  • Egy-egy paraméter optimalizálása
  • A berendezések és folyamatok minõségképességének mérése
  • A szabályozókártyák használata
  • A mintavételezési elvek gyakorlati alkalmazása stb.

A szabályozásokkal kapcsolatban az az alapelv, hogy általában csak a hatékony folyamatok esetében realizálható nyereség. Ugyanakkor megvan az esély arra, hogy az ismétlõdések során a folyamatról és a befolyásolt tényezõkrõl kellõen pontos képet nyerjünk.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

továbbengedés

hozzájárulás egy folyamat következõ szakaszába való továbblépéshez ... Tovább

környezet

környezet  A szervezet közvetlen környezete,amelyben az működik, beleértve a levegőt, a... Tovább

Tovább a lexikonra