notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Forráskód

hirdetes

Forráskód

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A forráskód alatt a számítógépes programozási nyelv ember által olvasható formájú utasításait értjük.
Ha egy programot bizonyos programozási nyelv szabályait felhasználva írtak, akkor azon a nyelven megfogalmazott leírása a forráskód,
amit a compiler (fordító) le tud fordítani gépi utasításokká.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

 

A forráskódot két csoportra lehet bontani, nyílt és zárt forráskód.

Nyílt forráskód

Általában olyan programok esetében használjuk ezt a kifejezést, aminek a forráskódja szabadon elérhetõ, olvasható módosítható. Gyakori eset hogy a szerzõ egy nyílt forráskódú licensz alatt terjeszti, mint például a GNU Általános licensz. Ez elõírhatja, hogy külön vagy a programmal együtt kell-e terjeszteni, és az hogy szabadon módosítható-e vagy vannak megkötések.

Néhány példa ami tükrözi a fentebb leírtakat:

  • Apache webszerver
  • PHP nyelv
  • Mozilla, Firefox, Thunderbird
  • OpenOffice.org
  • Linux kernel, az operációs rendszer magja

A "nyílt kód" kifejezést szokták használni arra is, amikor egy programnak a forráskódját elérhetõ teszik, viszont a licensz nem teszi lehetõvé annak szabad felhasználását. Ilyen pl a Solaris opercációs rendszer.

hirdetes

Zárt forráskód

A zárt forrású programok forráskódjához, csak és kizárólag a fejlesztést végzõ személyek férhetnek hozzá. Biztosítja azt, hogy a programot, külsõ személyek ne, vagy csak nehezen tudják másolni, módosítani. Ezen kívül megnehezítheti a programban rejlõ hibák felfedezését és javítását.
Zárt forrásra az egyik legismertebb példa a Windows operációs rendszer, aminek nem szabadon hozzáférhetõ a forráskódja, és a hibajavítást.

Sok vita folyik arról, hogy melyik a jobb, a nyílt vagy a zárt forrás. Én nem foglalnék állást ebben a vitában, csak annyit szólnék hozzá, hogy mindkettõnek megvan az elõnye, hátránya. Nyílt forrásból naponta használjuk az apache web szervert, php-t amivel az oldalainkat is fejlesztjük jelenleg.

hirdetes

Költséghatékonyság

Költséghatékonyabb, a nyílt forrás. Office helyett használhatunk OpenOffice-t ami kompatibilis a Microsoft dokumentumokkal. Outlook helyett Thunderbird levelezõ programot, és így tovább. Persze környezetfüggõ lehet hogy milyen alkalmazásokat használunk, nem mindig rajtunk múlik. De ha nem számít konkrétan, akkor érdemes a legális utat választani és egy átlag felhasználónak máris jobb az ingyenes irodai programcsomag, mint az amelyik száz 100 ezerbe kerül.

 

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Attitűd

Attitűd, azaz beállítódás, olyan tanult készenléti állapot, amely megmutatja, melyik... Tovább

környezeti tényező

környezeti tényező Valamely szervezet  tevékenységének, termékeinek vagy... Tovább

Tovább a lexikonra