notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Forráskód

hirdetes

Forráskód

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A forráskód alatt a számítógépes programozási nyelv ember által olvasható formájú utasításait értjük.
Ha egy programot bizonyos programozási nyelv szabályait felhasználva írtak, akkor azon a nyelven megfogalmazott leírása a forráskód,
amit a compiler (fordító) le tud fordítani gépi utasításokká.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

 

A forráskódot két csoportra lehet bontani, nyílt és zárt forráskód.

Nyílt forráskód

Általában olyan programok esetében használjuk ezt a kifejezést, aminek a forráskódja szabadon elérhetõ, olvasható módosítható. Gyakori eset hogy a szerzõ egy nyílt forráskódú licensz alatt terjeszti, mint például a GNU Általános licensz. Ez elõírhatja, hogy külön vagy a programmal együtt kell-e terjeszteni, és az hogy szabadon módosítható-e vagy vannak megkötések.

Néhány példa ami tükrözi a fentebb leírtakat:

  • Apache webszerver
  • PHP nyelv
  • Mozilla, Firefox, Thunderbird
  • OpenOffice.org
  • Linux kernel, az operációs rendszer magja

A "nyílt kód" kifejezést szokták használni arra is, amikor egy programnak a forráskódját elérhetõ teszik, viszont a licensz nem teszi lehetõvé annak szabad felhasználását. Ilyen pl a Solaris opercációs rendszer.

hirdetes

Zárt forráskód

A zárt forrású programok forráskódjához, csak és kizárólag a fejlesztést végzõ személyek férhetnek hozzá. Biztosítja azt, hogy a programot, külsõ személyek ne, vagy csak nehezen tudják másolni, módosítani. Ezen kívül megnehezítheti a programban rejlõ hibák felfedezését és javítását.
Zárt forrásra az egyik legismertebb példa a Windows operációs rendszer, aminek nem szabadon hozzáférhetõ a forráskódja, és a hibajavítást.

Sok vita folyik arról, hogy melyik a jobb, a nyílt vagy a zárt forrás. Én nem foglalnék állást ebben a vitában, csak annyit szólnék hozzá, hogy mindkettõnek megvan az elõnye, hátránya. Nyílt forrásból naponta használjuk az apache web szervert, php-t amivel az oldalainkat is fejlesztjük jelenleg.

hirdetes

Költséghatékonyság

Költséghatékonyabb, a nyílt forrás. Office helyett használhatunk OpenOffice-t ami kompatibilis a Microsoft dokumentumokkal. Outlook helyett Thunderbird levelezõ programot, és így tovább. Persze környezetfüggõ lehet hogy milyen alkalmazásokat használunk, nem mindig rajtunk múlik. De ha nem számít konkrétan, akkor érdemes a legális utat választani és egy átlag felhasználónak máris jobb az ingyenes irodai programcsomag, mint az amelyik száz 100 ezerbe kerül.

 

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

szervezeti felépítés

a felelõsségi körök, a hatáskörök és a munkatársak közti kapcsolatok elrendezése... Tovább

dokumentum

információ és annak hordozója PÉLDA: Feljegyzés , elõírás, eljárás-dokumentum, rajz,... Tovább

Tovább a lexikonra