notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Foursquare és a Gowalla szerepel az első helyen a lokációs közösségi alkalmazások népszerűségi listáján. Hogyan működik a Foursquare és a Gowalla alkalmazás?

hirdetes

Hódítanak az új mobil lokációs közösségi alkalmazások a Foursquare és a Gowalla

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Bizonyára sokan emlékeznek arra, mikor közös kirándulások alkalmával lehetőség volt különféle túrák bélyegzőit megszerezni egy adott útvonal teljesítésével, amelynek az volt a célja, hogy minél több ilyen bélyegzővel rendelkezzen valaki. Mondhatni hasonló elméletet feldolgozva hozta létre alkalmazásait a Foursquare és a Gowalla, melyek mára a legnépszerűbb helymeghatározáson alapuló avagy geolocation közösségi játékokat is kínálják tartózkodási helytől függetlenül, kimondottan a mobil felhasználók részére.

Aki szeret utazgatni illetve különféle helyeket felfedezni, annak üdítő élmény lesz Android telefonjával e két alkalmazás valamelyikének a használata, melyekhez társul egy kis versenyszellem is. Természetesen nem ők az egyedüli olyan alkalmazások, melyek lokalizációs szolgáltatást nyújtanak. Érdemes még megemlíteni a Yelp és a BrightKite fejlesztéseit is, melyeknek szintén népes felhasználói bázisa van, de kétségtelen, hogy a Foursquare és a Gowalla szerepel az első helyen a lokációs közösségi alkalmazások népszerűségi listáján. Most nézzük meg egy kicsit közelebbről őket!

 

FoursquareA Foursquare készítői úttörő szerepet töltenek be a helymeghatározáson alapuló közösségi alkalmazások életében, hiszen a nevükhöz fűződik a Dodgeball alkalmazás fejlesztése is, melyet a Google felvásárlás után a Latitude váltott. Amikor egy adott helyszínt vagy környékét meglátogatjuk, akkor a Foursquare segítségével lehetőségünk nyílik úgymond ‘bejelentkeznünk’ az adott helyszínre. A Foursquare nemcsak egy egyszerű lokációs alkalmazás, hanem izgalmas közösségi játék is, ahol az a cél, hogy minél több pontot és virtuális jelvényt szerezzünk meghatározott feltételek teljesülése esetén. A játéknak ranglistája van, ahol megtekinthetők a legtöbb pontot összegyűjtött Foursquare játékosok. Jelenleg 50 városnak létezik külön ranglistája, ahol a felhasználók hetente versenyezhetnek. Egyelőre számos nagyvárosnak olyanoknak, mint például Budapestnek sem létezik önálló ranglistája. Reméljük, hogy ez hamarosan változik, mivel a Foursquare fejlesztőinek is az a célja, hogy minél több nagyvárost vonjanak be a játékba.

Az alkalmazás érdekessége, hogy az általunk sűrűn látogatott helyszíneken főpolgármesteri rangot is szerezhetünk. A hagyományos közösségi hálózatokhoz hasonlóan, a Foursquare-ben is lehetőségünk van ismerősöket keresni név, telefonszám, e-mail cím, Twitter vagy Facebook azonosító alapján. A hamarosan elérhető Push avagy Ping funkció segítségével pedig értesülhetünk az ismerőseink tartózkodási helyéről. Az egyes helyszínekről hasznos tippeket, véleményt írhatunk, ami értékes információt szolgáltat mások számára is. A Foursquare előnye, hogy a fejlesztők az alkalmazásba úgynevezett időzárat is beépítettek, ami meggátolja a gyors, egymásutáni bejelentkezéseket, így megtartja a fair versenyszellemet. Hátránya viszont az, hogy nem kell fizikailag is a helyszínen tartózkodnunk, hanem akár távolról, több kilométeres távolságból is be tudunk jelentkezni. Az alkalmazást összekapcsolhatjuk Twitter vagy Facebook azonosítónkkal, így közvetlenül oda küldhetünk értesítést az aktuális tartózkodási helyünkről. Az alkalmazás természetesen az Android felhasználók számára is letölthető a Marketről.

hirdetes

 

Gowalla

 


Annak ellenére, hogy a Gowalla Android alapú fejlesztése egyelőre még kezdeti stádiumban van, vizuálisan egy jóval élménydúsabb felületet biztosít, mint társa, a Foursquare. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb szolgáltatást is nyújt, bár azért egyre jobban elkülöníthető azok köre, akik kimondottan csak az egyik alkalmazás mellett teszik le a voksukat. A Gowalla esetén is lehetőségünk van az adott helyszínen bejelentkeznünk, viszont itt lényegesen közelebb kell lennünk az adott ponthoz, mint a Foursquare esetén. Ez az alkalmazás is összekapcsolható a két legnépszerűbb közösségi hálózattal, a Twiterrel és a Facebookkal. A Gowalla különlegessége, hogy számos – általában a helyszín típusához illeszkedő – tárgy került elrejtésre, amit egy új pont vagy bejelentkezés alkalmával felvehetünk. Az Gowallát felfoghatjuk egyfajta kincsvadászatnak is, ami még izgalmasabbá teszi az alkalmazás használatát. Ugyan itt nincs lehetőségünk főpolgármesteri rang megszerzésére, viszont alapítók lehetünk egy adott helyszínen, amennyiben az egyik általunk megszerzett tárgyat eldobjuk. Akik gyűjtőszenvedélyüknek akarnak hódolni, azok a felvett, megszerzett tárgyakat hozzáadhatják a gyűjteményükhöz és így lehetőségük van a száznál is több egyedi Gowalla tárgyat összegyűjteniük.

hirdetes

A Gowalla esetében a helyszíneket kategorizálhatjuk, amivel jóval áttekinthetőbb lesz valamint csoportra bontva láthatjuk az egyes helyeket. Ellentétben a Foursquare-vel, itt nincs lehetőség a távoli bejelentkezésre, hanem viszonylag közel kell lennünk a felvett helyszín koordinátáihoz. Hátránya viszont az, hogy a Gowalla nem alkalmaz időzárat, így akár megszakítás nélkül több helyszínre is bejelentkezhetünk egyszerre. Ezenfelül számos kiegészítő szolgáltatást nyújt a több pontból álló túrák teljesítésétől kezdve a közeli és a népszerű helyszínek megjelöléséig. A napokban megjelent Gowalla Android OS alapú alkalmazása szintén elérhető a Marketről. Miután ez az első hivatalos Android verzió, ezért jónéhány funkció hiányzik az alkalmazásból, melyek más platformon már megtalálhatók. Ne keressük például a helyszínek, fotók, hozzáadásának lehetőségét valamint a fent említett Gowalla tárgyak gyűjteményének kezelését. Reméljük, hogy a következő hivatalos verzióban már ezek a funkciók is elérhetők lesznek.

Forrás: www.androidhungary.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

haszonkulcsos árképzés

A vállalat az összes költségeit figyelembe véve meghatározza, hogy hány százalékos hasznot... Tovább

esomar

Vélemény- és Marketing Kutatók Világszövetsége (World Association of Opinion and Marketing... Tovább

Tovább a lexikonra