notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

HTML története

hirdetes

HTML története

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az angol HyperText Markup Language szavak rövidítése, ami szabadon röviden lefordítva, leírónyelv, amit a weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki.
A HTML fájlok, szöveges állományok, amiket a legegyszerûbb szövegszerkesztõvel is szerkeszthetünk. Ebben a fájlban találhatóak a nyers szövegek és a szimbólumok
amik leírják a programnak, hogy jelenítse meg, hogyan dolgozza fel a fájl tartalmát. Ilyen program lehet böngészõ (Firefox), felolvasó program - aural bögészõ -
Braille olvasó, ami átkonvertálja a szöveget Braille formátumba, levelezõ program (Thunderbird) és egyéb eszköz, pl.: mobiltelefon.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

HTML története

A HTML-t 1990-óta használják a weben a honlapok megjelenítéséhez. Azóta úgynevezett 5 állomás volt a HTML "életében".

Nulladik - HTML 1.0

Itt alakult ki az alapvetõ szerkezet, a nyitó és záró címek "<html></html>", a fejléc, és a törzs, azaz a "<body></body>". Ezeknek, az elemeknek a zárócímkéje nem volt elhanyagolható, persze ez ma is így van. Már itt lehetõség volt dokumentum típus deklarációra (DTD), elhelyezésére a kezdõcímke elõtt, ma ez már különösen fontos.
A tartalom a dokumentum törzsében helyezkedik el, már létre lehetett hozni bekezdéseket, hivatkozásokat, fejléceket, felsorolást, amit mind a mai napig használunk is.

Elsõ szint - HTML 2

Ez nem hozott túl sok változást, de innentõl különül el a böngészõ által szabályozott és a dokumentum szerkezetében létrehozott formázás. Új formázási lehetõség volt pl.: a "<code>" ami forráskód jelölésére szolgált, az "<EM>" ami a kiemelésre szolgált. A karakterformázási lehetõség is kibõvült a "<b>" - félkövér <i> - dõlt karakterek és a "<TT>"az azonos betûszélességet jelenti.

Második szint

Ez a HTML 2 kiegészítése. Bevezetésre kerültek az ûrlapok, az ezen belüli többsoros szövegbevitel, és a kiválasztható opciók. Ez a verzió szabvány lett, a késõbbi fejlesztések alapjául szolgált.

hirdetes

Harmadik szint - HTML 3.2

Ezt a verziót 1996-ban fogadta el a W3C, ami jelentõs változásokat hozott. Innentõl van lehetõségünk Java appletek beágyazására, és scripteket is innentõl használhatunk. Megjelent a "style" elem is, csekély haszonnal és ígéretszinten. Lehetõségünk van táblázat készítésre, a betûtípust beállítani, és az Image Mao használatára.

Negyedik szint - HTML 4. 0

1997 nyarán tette hivatalos ajánlássá a W3C, megfelel az ISO 8879 elõírásainak. Ez már igazából egy SGML (Standard Generalized Markup Language) alkalmazás. Fejlesztésekor szem elõtt tartották a csökkent képességûek érdekeit, a nemzetközi karakter készleteket, a jobbról balra olvasás támogatása. Tovább fejlesztették az ûrlapok és táblázatok használhatóságát, a keretek (frame-ek) használata hivatalossá vált.
Gyarapodtak a formázóelemek, és elvetettek pár korábbi elem-et.

Ötödik szint - XHTML 1.0

Az XHTML a jelenlegi és a jövõbeli dokumentumtípusok, és modulok családjába tartozik, amik kiegészítik, kiterjesztik a HTML 4-et.
Lényegében ez annyit tesz, hogy megfogták a HTML 4-et, és az XML-t és összegyúrták szépen.
XML alapokon nyugszik, mivel együtt kell mûködniük az XML alapú böngészõkkel. Az XHTML a HTML 4 három dokumentumtípusának XML alapú továbbfejlesztése. Ez kompatibilis az XML és a HTML4-es böngészõkkel is.

hirdetes
Számos elõnye van a használatának. Megfelel az XML elõírásainak, szerkeszthetõk alap XML eszközökkel is, és régebbi szerkesztõ programmal is. Hasznosíthatják az alkalmazásokat (Java appleteket, scripteket), aminek futtatásához szükséges vagy a HTML DOM (Document Object Modell), vagy XML DOM.
Az XML-ben viszonylag könnyû új elemet bevezetni. Az XHTML család úgy lett megtervezve, hogy ezeket, a kiterjesztéseket hozzáillessze az XHTML technikákon keresztül az újonnan kifejlesztendõ XHTML modulokhoz.
Úgy lett kifejlesztve, hogy rugalmasan mûködjön együtt a különbözõ böngészõkkel (Firefox, Safari, Opera).

Ismeretlen kifejezések

Fentebb említettem az SGML-t, itt ejtenék róla néhány szót.
Leginkább az elektronikus adatcserében, dokumentumkezelésben és közzétételben vált használatossá. A HTML az SGML-be meghatározottak egyik nyelvmegvalósítása. Az 1980-as évek közepe körül született és az óta is meglehetõsen stabil. Stabilitását annak köszönheti, hogy a nyelv tulajdonság-gazdag és rugalmas. Azonban nem vált soha népszerûvé a bonyolultsága miatt.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szeretem a bankom

A Budapest Bank szeretem a bankom kampányának online marketing csődje, avagy amikor nem... Tovább

audit

auditbizonyítékok nyerésére és ezek objektív kiértékelésére irányuló... Tovább

Tovább a lexikonra