notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gazdasági társaságokról

hirdetes

A gazdasági társaságokról

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A gazdasági társaság üzletszerû gazdasági tevékenység folytatására jön létre, önálló névvel rendelkezik. Gazdasági társaság alapítói, tagjai külföldi és belföldi természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok lehetnek. A gazdasági társaság alapításához- kft., rt. kivételével- legalább két tag szükséges.

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

A gazdasági társaságokról

Kkt.

A közkereseti társaság olyan nem jogi személyiségû gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek, akik korlátlan és egyetemleges felelõsség mellett közös gazdasági tevékenységet folytatnak és az ehhez szükséges vagyont a társaság rendelkezésére bocsátják.

Bt.

A betéti társaság olyan jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, melyben a tagok közös gazdasági tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget úgy, hogy legalább egy tag felelõssége korlátlan. Az ilyen tagot a társaság beltagjának nevezik. A társaságnak a beltagon kívül legalább egy kültagnak kell, hogy legyen. A kültag gyakorlatilag csak vagyoni befektetõ, a társaság tartozásaiért csupán csak a bevitt vagyonáig felel.

Kft.

A korlátolt felelõsségû társaság a tagok elõre meghatározott összegû törzsbetéteibõl álló törzstõkével alakuló gazdasági társaság, amelynél a társasággal szemben a tagok kötelezettsége csak a társasági szerzõdésben vállalt vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki, a társaság tartozásaiért a tagok nem felelnek. A társaság törzstõkéjének minimális összege 3 millió forint.

hirdetes

Rt.

A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely elõre meghatározott számú és névértékbõl álló alaptõkével alakul, és amelynél a részvényes kötelezettsége a részvénytársasággal szemben a részvény névértékének vagy kibocsátási értékének szolgáltatására terjed ki. A részvénytársaság kötelezettségeiért a részvényes nem felel. Az Rt. részvényesek vagyoni hozzájárulásából keletkezõ alaptõkéje nem lehet kevesebb 20 millió forintnál.


2005. évvége

Tavaly év végén a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1 millió 299 ezer volt, 12 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A bejegyzett vállalkozások száma 10 ezerrel, a nonprofit szervezeteké 2 ezerrel emelkedett. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma viszont kis mértékben csökkent.
A társas vállalkozások közül legnagyobb mértékben a korlátolt felelõsségû társaságok száma bõvült és ezzel átvette a legnépszerûbb gazdálkodási forma szerepét. A bt. és a kft. teszi ki az összes társas vállalkozás közel 90 százalékát.
A nyilván tartott egyéni vállalkozások száma közel 711 ezer volt, ami 6 és fél ezerrel elmaradt az egy évvel korábbitól, ez 0,9 százalékos csökkenést jelentett. Az elmúlt negyedévekben az új regisztrációk számánál rendszeresen több egyéni vállalkozást szüntettek meg a vállalkozói igazolvánnyal is rendelkezõk körében.

hirdetes

Területi eloszlás

A regisztrált vállalkozások területi eloszlása az elmúlt 12 hónap folyamán nem változott sem a társas, sem az egyéni vállalkozások tekintetében. Az utolsó negyedév végén a vállalkozások 40,2 százalékát a közép-magyarországi, 11,2 százalékát a dél-alföldi, 10,9 százalékát az észak-alföldi régióban tartották nyilván, míg a többi régióban egyenként 8,5-10,2 százalékukat.

Fõ tevékenység szerint

Fõtevékenység szerint a vállalkozásokban az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág részaránya folyamatosan emelkedik, míg a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág részaránya enyhe csökkenést mutat.

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Szociális és Munkaügyi Minisztérium tevékenységi köre A Szociális és Munkaügyi... Tovább

felsõ vezetõség

személy vagy személyek olyan csoportja, aki vagy amely a szervezetet a legfelsõ szinten... Tovább

Tovább a lexikonra