notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A koronavírus miatt kialakult gazdasági válság enyhítését célzó lépések Magyarországon

hirdetes

A kormány által kiadott gazdasági válság enyhítését célzó lépések részletesen

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Orbán Viktor március 18-ai élő bejelentkezésében bejelentette, a koronavírus miatt kialakult válsághelyzet enyhítését célzó intézkedéseket fog a kormány elrendelni. A koronavírus alapjaiban borította fel az élet számos területét, és így a gazdaságot is, több vállaltot megviselték a járvány okozta intézkedések, sokak elveszítették munkájukat, ezért a lépés indokolt. Nézzük pontosan mit tartalmaz a válság áthidalását segítő csomag!

Magyarország lépéseket tesz a koronavírus miatt kialakult válság enyhítésére

Törlesztési monatórium, azaz a hitelek visszafizetésének szüneteltetése

Már korábban beszámoltunk róla ITT, hogy a Magyar Nemzeti Bank javaslatot tett arra, hogy a vállalti ügyfeleken túl a lakosság hiteltörlesztését is szüneteltessék 2020 végéig a koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági helyzetre való tekintettel. Ezt el is fogadták, és rendelkeztek arról, hogy a hitelek tőke, valamint kamat visszafizetése egészen év végéig szüneteljen, ennek értelmében a kötött szerződések határideje módosul. Továbbá azt is meghatározták, hogy a veszélyhelyzetben olyan fogyasztási hiteleket kell nyújtaniuk a pénzintézeteknek, amelyek THM-e, azaz teljeshiteldíjmutatója nem haladja meg a jegybanki alapkamatot 5%-kal túlmenően. Valamint a rövid lejáratú vállalkozási hitelek is meghosszabbításra kerülnek június 30-ig.

Intézkedések a veszélyeztetett szektorban

A kormány megnevezett néhány olyan kiemelten veszélyeztetett szektort, ahol a koronavírus hatása az átlagosnál is jobban érződik, ezek pedig a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások szektora, valamint a személyszállítás. Ezekben a kiemelten veszélyeztetett szektorokban a munkáltatókat terhelő járulékfizetési kötelezettségeket teljes mértékben elengedik, a munkavállalókat terhelő járulékoka is jelentős mértékben csökkentik:” munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot” egészen június 30-ig egyelőre. A Kata szerint adózó taxisoknak június 30-ig nem kell általány adót fizetniük. Valamint eddig az időpontig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.

hirdetes

Arról is rendelkeztek, hogy a szórakozási céllal bérelt helyiségek, színházak, mozik, szórakozóhelyek helyiségei 2020 végéig nem mondhatóak le, a bérleti szerződések nem bonthatóak fel. De arra is kitér a rendelet, hogy a veszélyhelyzet fennállásának teljes időtartamában nem emelhetőek a bérletidíjak.

hirdetes

Munkavállalási szabályokra vonatkozó döntések is születtek

Természetesen szeretnék elérni, hogy minél kevesebb ember veszítse el a munkáját, éppen ezért olyan intézkedéseket is elrendeltek, ami a munkavállaló és a munkáltató könnyebb megegyezését teszi lehetővé. A munkavállalásra vonatkozó új szabályok szerint, amik a veszélyhelyzetben állnak fent, a munkáltató módosíthatja a munkavállaló munkaidő beosztását, továbbá a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti, valamint kitérnek arra is, hogy a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

minõségirányítás

összehangolt tevékenységek egy szervezet vezetésére és szabályozására, a minõség... Tovább

felhasználási engedély

hozzájárulás az elõírt követelményeknek nem megfelelõ termék felhasználásához,... Tovább

Tovább a lexikonra
Adó Belföld Érdekességek Magyar Magyarország