notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

GDP: mi az a GDP, hogyan számoljuk ki a GDP-t, GDP definíció

hirdetes

Amit a GDP-ről tudni érdemes

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A GDP az angol Gross Domestic Product kifejezés rövidítése – magyarul „bruttó hazai termék”. A GDP egy ország határain belül vagy egy adott területen megtermelt termékek és szolgáltatások összesített piaci értékére utal egy adott időkereten belül. A GDP-be beletartoznak a külföldiek által termelt termékek és szolgáltatások is, ha azokat az ország határain belül gyártották le, készítették el, termelték meg, stb.
 

GDP definíciója

Mi az a GDP?

A GDP-t gyakran egy ország gazdasági egészségének felmérésére használják.

A GDP-t számos tényező befolyásolja, úgymint a fogyasztás és a befektetések, illetve emellett a Taylor-szabály fontos része is.

A Nemzetközi Valutaalap szerint GDP értelmében az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdasága, amelyet második helyen Kína, a harmadikon pedig Japán követ.

A GDP kiszámításához számos értéket figyelembe szokás venni, nagyvonalakban azonban a következők összegéről van szó:

•    A személyes és nyilvános fogyasztás
•    A nyilvános és privát befektetések
•    Állami kiadások
•    Nettó exportok

Mi a különbség a nominális és a reál GDP között?

A GDP kétféleképpen fejezhető ki: nominális és reál GDP-ként.

A nominális GDP az aktuális piaci árakat veszi figyelembe anélkül, hogy számolna az inflációval vagy a deflációval. Ez az érték az árak természetese mozgását vizsgálja és folyamatosan nyomon követi egy gazdaság értékének változását.

hirdetes

Ezzel szemben a reál GDP figyelembe veszi az inflációt és az árszintek növekedését. A közgazdászok szívesebben használják a reál GDP-t, ha egy ország gazdasági helyzetére kíváncsiak. A reál GDP-t árdeflátorral szokás kiszámolni, ami az aktuális és az alapul vett év közötti árkülönbségeket jelenti. Így tudják megállapítani a közgazdászok, hogy egy ország gazdasága ténylegesen erősödött-e egy adott idő alatt.

hirdetes

A GDP kiszámítása

A GDP kiszámítása egy összetett feladat, amit alapvetően kétféleképpen lehet elvégezni. Az egyik opció összeadni minden összeget, amit egy év alatt mindenki megkeresett (ez a jövedelmi megközelítés), vagy összeadni az elköltött összegeket (ez a költekezési megközelítés). Elméletileg mindkét számítás hasonló végeredményhez ér majd.

A jövedelmi megközelítés kiszámításához az alkalmazottak összes kompenzációját, az egyesült és önálló cégek bruttó profitját és az adókat kell összeadni, levonva ezekből az állami támogatásokat. A költekezési megközelítés a gyakoribb módszer, amelyhez az összes fogyasztás, befektetés, állami kiadás és nettó export értékét kell összeadni.

Miért fontos a GDP a közgazdászok és befektetők számára?

Természetesen mind a gazdasági termelés, mind pedig a növekedés – amelyet a GDP mutat meg – jelentős hatással vannak egy gazdaság minden elemére és tagjára.

Például egy egészséges gazdaságban általánosságban kisebb a munkanélküliek aránya, és a bérek is egyre növekednek, ahogy a cégek egyre több termelést követelnek meg, hogy megfeleljenek a gyarapodó gazdaság elvárásainak. A közgazdászok a GDP növekedéséből állapítják meg, hogy mennyire virágzik egy ország gazdasága. A GDP csökkenése ezzel szemben recesszióra, gazdaságai válságra utal.

A GDP-ben bekövetkező jelentős változások – legyenek azok pozitívak vagy negatívak – általában hasonlóan jelentős hatással vannak a részvénypiacra is. Nem nehéz észrevenni az összefüggést: egy rossz gazdaságban a cégek általában kevesebbet keresnek. Ennek következtében a részvények árai is lejjebb csúsznak. A befektetők gyakran a GDP pozitív és negatív változásait is figyelembe veszik egy befektetési döntés előtt vagy egy befektetési stratégia létrehozásakor. Fontos azonban észben tartani, hogy mivel a GDP az előző évhez vagy negyedévhez mért gazdasági változás mutatója, azt segíthet megmagyarázni, hogy milyen hatással volt a részvényekre és a befektetésekre, de az nem jósolható meg belőle, hogy a jövőben hogyan változik majd a piac helyzete.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

minõségcél

a minõséggel kapcsolatos valami, amire törekszenek, vagy amit el akarnak érni ... Tovább

minõségtervezés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségcélok kitûzésére, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság