notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Létrehozták a világ első génmanipulált csecsemőit Kínában

hirdetes

Kínában tiltott kísérletet hajtottak végre génmanipulációval

SzSz
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy kínai tudós, Jiankui azt állítja: létrehozta a világ első, genetikailag manipulált csecsemőit. 

A professzor egy hongkongi genomi csúcstalálkozón beszél munkájáról, ahol elmondta, hogy büszke a két lány génjének megváltoztatására, akik nem tudják elkapni a HIV-fertőzést. 

Kínában tiltott kísérletet hajtottak végre génmanipulációval

Munkájáról a héten beszélt a nyilvánosság előtt, így még nem ellenőrizék ennek tudományos hátterét. 

Sok tudós elítélte bejelentését, hiszen ezek a génszerkesztési munkák a  legtöbb országban tiltottak, beleértve Kínát is. 

Az Egyetem professzora – a déli Shenzhen Tudomány és Technológia Egyetem, ahol a génmanipulációt elvégezték – azt mondta, hogy nem volt tudomása a kutatási projektről, így mindenképp vizsgálatot fognak indítani. Az egyetemnek nem csak a vizsgálatról nem volt tudomása, de arról sem, hogy maguk finanszírozták a kísérletet. 

De mit állít a tudós?

A héten már korábban bejelentésre került a vezető tudós által, hogy megváltoztatta két lány embrió DNS-ét, azért, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés elkapására való hajlamukat. 

Szerdán, a professzor úr először beszélt a Hongkongi Egyetemen a Human Genome Editing Summit-ban a felfordulás óta végzett munkájáról.

Kiderült, hogy a "Lulu" és "Nana" néven ismert két lány - "normális és egészséges születésű" volt, és hozzátették, hogy az elkövetkező 18 év során tervezik az ikrek nyomon követését.

hirdetes

A kísérlet elvégzésére azt a magyarázatot adták, hogy a kutatásban résztvevő nyolc pár – HIV-pozitív apákból és HIV-negatív anyákból áll – önként jelentkeztek.

Professzor azt is elmondta, hogy a tanulmányt tudományos folyóiratnak adták át felülvizsgálatra, bár nem nevezte meg a folyóiratot.

Miért ellentmondásos a kísérlet? 

A Crispr génszerkesztő eszköz, amelyet állítólag használt, nem új a tudományos világban, hiszen először 2012-ben fedezték fel.

A "molekuláris olló" segítségével a DNS egy nagyon specifikus szálát képes megváltoztatni - vagy kivághatja, helyettesítheti vagy megcsípheti.

A genetikai szerkesztés potenciálisan segíthet az örökölhető betegségek elkerülésében az embriók problémás kódolásának törlésével vagy megváltoztatásával.


A szakértők aggódnak amiatt, hogy egy embrió genetikai állományába beavatkoztak, amely nemcsak az egyénnél, hanem a jövő generációinál is ártalmasak lehetnek, hiszen öröklik ugyanazokat a változásokat.

hirdetes

A közelmúltbeli eseményeket széles körben bírálták más tudósok is. 

Több száz kínai tudós írt alá egy levelet a szociális médiában, amely elítéli a kutatást  mondván, hogy "határozottan" ellenzik.

"Ha igaz, ez a kísérlet szörnyű, maga a génszerkesztés kísérleti jellegű, és még mindig kapcsolódik az off-target mutációkhoz, amelyek képesek genetikai problémák előidézésére, beleértve a rák kialakulását" - mondta Julian Savulescu professzor, az Oxfordi Egyetem kutatója. 

"Ez a kísérlet az egészséges, normális gyermekeket a génszerkesztés veszélyeire készteti, és nem reális szükségszerű haszonnal jár."

Számos ország, köztük az Egyesült Királyságban vannak olyan törvények, amelyek megakadályozzák az embriókban a génszerkesztés alkalmazását az emberi reprodukcióhoz.

A tudósok génszerkesztési kutatásokat végezhetnek az eldobott IVF embriókról, mindaddig, amíg rögtön elpusztulnak.

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

környezeti politika

környezeti politika Egy szervezet környezeti teljesítményére vonatkozó általános... Tovább

geocentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacon azonos marketingtevékenységet valósít meg. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány