notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kereskedelem és vendéglátás területeit érintõ céljai.

hirdetes

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kereskedelem és vendéglátás területeit érintõ céljai.

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha valaki több éven keresztül szeretné a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pályázat rendszerét a vállalkozásának a fejlesztésére felhasználni, jó ha ismeri a minisztérium vállalkozására vonatkozó startégiáját és küldetését. A következõ cikkben a kereskedelem és vendéglátással foglalkozó vállalkozások számára szeretnék felvázolni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kerekedelemmel és vendéglátásal kapcsolatos küldetését feladattervét.

A GVOP pályázatok megírására, kérje ajánlatunkat itt!

 

 

Aktuális pályázatok itt!

Pályázatírás szolgáltatásunkról itt olvashat!

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Az Európai Unió tagországaiban a kereskedelem és vendéglátás területe - a közös piac, a négy szabadság elv jogi és intézményi feltételeinek megteremtése ellenére - sokat megõrzött történelmileg kialakult rendjébõl, szokásaiból. A hazai viszonyokra mindebbõl az következik, hogy tagországként különösen indokolt a több évtizedes hagyományokban gyökerezõ, határokon belül mûködõ kereskedelmi, vendéglátóipari ágazat versenyképességének fenntartását szolgáló - szakmai szempontból megalapozott - kormányzati intézkedések megvalósítása.

A határon belül mûködõ kereskedelmi ágazat gazdasági súlyára jellemzõ adatok, hogy a GDP 12%-át teszi ki, az összes foglalkoztatott 16%-a dolgozik a kereskedelemben (több, mint 550 ezer fõ), továbbá a nemzetgazdasági szempontból olyannyira jelentõs kis- és középvállalkozások közel 96%-a a kereskedelmi és vendéglátóipari szektorban tevékenykedik. Az élezõdõ verseny következtében létfontosságú, hogy a központi irányítás olyan feladattervvel rendelkezzen, amely tekintetbe veszi a jelenlegi, illetve a várható strukturális feszültségeket, továbbá a piacon tevékenykedõ vállalkozások eltérõ anyagi illetve humán erõforrásait és a különbözõségeibõl adódó versenypolitikai szempontokat.

hirdetes

Az ágazat fejlesztését célzó kormányzati feladattervnek:

- a versenyképesség javítását,

- a mûködõképesség elõsegítését,

- a korszerû szabályozási környezet kialakítását,

- a támogatási és hitelfeltételek javítását, valamint

- a szakképzés, oktatás fejlesztését szolgáló célkitûzéseket egyaránt tartalmaznia kell.

Az Európai Gazdasági Térség közös piaca a négy alapvetõ szabadságon alapul, amelybõl kettõ, az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának uniós szinten való szabályozása közvetlenül érinti az egységes piacon szereplõ kereskedelemi és vendéglátó vállalkozásokat, és a vonatkozó hazai szabályozást. Ezért az ilyen tárgyú magyar és közösségi jogi normák elõkészítése, véleményezése és a kapcsolódó munkacsoportokban végzett tevékenység együttesen van jelen a Fõosztály munkájában.

Fontos célkitûzés egyrészt a hazai kereskedelem, vendéglátás helyzetének felmérése, értékelése, másrészt az ágazat középtávú lehetséges fejlõdési irányainak felvázolása és ehhez kapcsolódóan a gazdasági növekedést elõsegítõ ágazati stratégia cél-, eszköz- és intézményrendszerének összegzése, a szabályozási háttér korszerûsítésének megalapozása (2004-ben elkészült a kereskedelempolitikai koncepció, az új kereskedelmi törvény elfogadása 2005-ben várható) a vállalkozások versenyképességének elõmozdítása.

hirdetes

A piacfelügyelet az áruk és szolgáltatások biztonságát kell garantálja, a megfelelõség rendszeres ellenõrzésével, amelyet a különbözõ piacfelügyeleti hatóságok széles köre végez. A hatékony ellenõrzéshez szükséges a jogi szabályozás és az intézményrendszer folyamatos korszerûsítése az Európai Unió vonatkozó rendelkezéseivel összhangban.

A Kereskedelmi, Piacfelügyeleti és Vendéglátóipari Fõosztály feladata, hogy az ágazat fejlõdését - az állami irányítás eszközrendszere által biztosított kereteken belül - elõmozdítsa és szorgalmazza. Nagy hangsúlyt fordítunk a kereskedelmi vállalkozások versenyképességének javítására, többek között ennek érvényesülésére megalakult a GKM miniszter által vezetett Kereskedelmi Tanácsadó Testület, mely együttmûködési fórumot teremt a tárca, az érdekvédelmi szervezetek, a gazdasági kamara és a szakmai szakszervezet között.

A GVOP pályázatok megírására, kérje ajánlatunkat itt!

Aktuális pályázatok itt!

Pályázatírás szolgáltatásunkról itt olvashat!

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségpolitika

egy szervezetnek a minõségre vonatkozóan a felsõ vezetõség által hivatalosan... Tovább

Affinitás marketing

Olyan marketing szemléletmód, amely a felhasználók azon csoportjára koncentrál, akik... Tovább

Tovább a lexikonra