notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Globális környezeti problémák, trendek

hirdetes

Globális környezeti problémák, trendek

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sorozatunkban a környezetet veszélyeztetõ problémákat nézzük át, melyekrõl nap mint nap hallunk, de talán nem minden esetben vagyunk tisztába a részletekell.
 

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Globális környezeti problémák, trendek

Üvegházhatású gázok, felmelegedés

A Föld energiamérlegét a csapdába ejtett hõ határozza meg. A légkörbe érkezõ napenergia mintegy 30 %-a visszaverõdik a felhõkrõl és a légköri részecskékrõl, a fennmaradó 70 % pedig elnyelõdik. Az elnyelt energia egy részét a földfelszín az infravörös (hõ) tartományban sugározza vissza, azonban ennek egy része a felhõkrõl és a légköri részecskékrõl visszaverõdik, azaz az infravörös sugárzást „csapdába” ejtik. A légkör visszaverõ képességét egyes többatomos gázok molekulái „javítják”, vagyis földi környezetünk felmelegedését eredményezik.
Ilyen, ún. üvegházhatású gázok a szén-dioxid (CO2), a metán (CH4), dinitrogén-oxid (N2O). A felmelegedés következtében várható klímaváltozás jelenleg nem meghatározható következményekkel járhat, ezért az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozására a környezetvédelmi jogszabályok határértékeket határoztak meg.

Földközeli ózondúsulás

A VOC (illékony szerves vegyületek) kibocsátás káros hatása abban jelentkezik, hogy - elsõsorban a motorizáció, a vegyipar és annak termékei, fejlõdése következtében - mintegy ötszörösére nõtt a földközeli ózonkoncentráció, aminek már a környezetre és az emberi szervezetre egyértelmûen káros hatása van. Napsugárzás hatására ugyanis az emittált illékony szerves vegyületek (VOC-k), és a kipufogógázok nitrogén-dioxidja reakcióba lépnek, a nitrogén-dioxid nitrogén-oxiddá alakul, és ennek során ózon szabadul fel. Ez a magyarázata annak, hogy miért csak a nyári hónapokban, több hete tartó kánikulai napsütés hatására változik az átlagosnál veszélyesebbé az ózonhelyzet.
Mivel a napsugárzás energiája szükséges az „ózondúsulás” kialakulásához, ezért ezt fotókémiai szmognak is nevezik, és a szakirodalomban Los Angeles típusú oxidáló szmogként is említik, megkülönböztetvén a London típusú redukáló szmogtól. Ez utóbbi az õszi-téli borult napokon képzõdõ füstköd formájában jelentkezik, és nagyrészt a fûtésbõl és közlekedésbõl eredõ szennyezõ anyagok (kén-dioxid, korom, por stb.) alkotják.

hirdetes
Az „ózonfeldúsulás” egészségre káros hatását az okozza, hogy a három oxigénatomból álló molekula a vízben csak csekély mértékben oldódik, így a szervezet nyálkahártyája nem tudja megkötni, a belélegzett ózon akadálytalanul jut el a tüdõ legrejtettebb zugaiba is. Már kisebb terhelés is zavarja a sejtek mûködését és a tüdõ kapacitását korlátozó gyulladások keletkeznek. Különös veszélyt jelent a talajközeli ózon a gyermekek, az idõs emberek és a sportolók, a nehéz fizikai munkát végzõk számára.
Az ózonszmog azonban nem csak az egészségre fejt ki káros hatást, hanem kihat az erdõpusztulásra vagy a mezõgazdaságban a terméshozamra is.
Az antropogén nem-metán VOC-ok zömmel a fosszilis eredetû tüzelõ-, illetve üzemanyagok párolgásából vagy elégésébõl származnak, továbbá a különféle oldószerek ipari és háztartási alkalmazásából. Ismertebb képviselõi a benzin, benzol, aceton, toluol, xilol, formaldehid, ketonok stb. Ezek a vegyületek hozzájárulnak a fotokémiai ózonszmog kialakulásához, ugyanakkor mérgezõ hatásúak is, egy részüket pedig potenciális rákkeltõ anyagként azonosítják, aminek fõként a munkahelyi környezet szempontjából van jelentõsége.
A VOC-okat reaktivitásuk és az ózonképzõdésben való fontosságuk szerint szokták megkülönböztetni. Az elõzõekben említett ózonképzési folyamatot tekintve a legreaktívabb VOC-ok igen gyorsan (néhány óra alatt) képeznek ózont NOx és napfény hatására, ami azt jelenti, hogy az ózonképzõdés helye közel esik a VOC-emisszió helyéhez.
Viszont a kevésbé reaktív VOC-ok a kibocsátásukat követõen csak hosszabb idõ (néhány nap) eltelte után vesznek részt az ózonképzésben, ami adott esetben azt jelentheti, hogy az emittáló ország határain már túljutott a VOC-szennyezés és egy másik országban okoz ózondúsulást.
hirdetes
A VOC-emisszió csökkentése két úton látszik megvalósíthatónak: megfelelõ és hatékony technológiai módosításokkal (anyag, eljárás, berendezés), valamint jogi-gazdasági szabályozással.

A sztratoszférikus ózon csökkenése

A légkörben ózon úgy keletkezik, hogy egy nagy energiájú ibolyántúli foton az oxigénmolekulát (O2) felbontja, és két darab atomos állapotú (nascens) oxigén (O) szabadul fel, melyek oxigénmolekulával egyesülve ózont (O3) alkotnak. Az így létrejött ózon az ibolyántúli fotonok hatására ismételten felbomlik, majd ismét ózonná alakul. A folyamat az érkezõ ibolyántúli sugárzás jelentõs részét „felhasználja”.
A magaslégkörbe jutó halogénezett szénhidrogének molekulái a nagy energiájú ibolyántúli sugárzás hatására felbomlanak, s klóratomok szabadulnak fel. Ilyen halogén elemeket tartalmazó szénhidrogének a freonok (halogénezett szénhidrogének: CFC-k kemény freonok, HCFC-k lágy freonok). A klóratom ózonmolekulával ütközve klór-monoxidot és egy oxigén molekulát képez. Klór-monoxid molekulák ütközése oxigénmolekulát, és reakcióképes klór felszabadulását eredményezi, ami újabb ózonmolekulák felbomlásához vezet.
A folyamat révén csökken a sztratoszférikus ózon mennyisége, „ózonlyuk” keletkezik. Ennek következménye, hogy jelentõsen megnõ a földfelszínt elérõ nagy energiájú, káros hatású ibolyántúli sugárzás mennyisége.
A légköri ózonréteg csökkenésének megakadályozására nemzetközi egyezmény született a halogénezett szénhidrogének elõállításának és felhasználásának korlátozására.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

eljárás

egy tevékenység vagy egy folyamat elvégzésének elõírt módja 1.... Tovább

Tovább a lexikonra