notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

A GM-élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi elõnyei

A GM-élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi elõnyei

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Növényeink kémiai összetevõi nem mindig felelnek meg az emberi táplálkozás igényeinek, ami nem véletlen, hiszen ezeknek az összetevõknek a növények egészséges fejlõdését és a faj fennmaradását kell elõsegíteniük. Elméletileg annak akadálya nincs, hogy a génátvitellel megváltoztassuk élelmiszernövényeink kémiai összetételét és tápértéküket az igényeinkhez idomítsuk, gyakorlatilag ez jelenleg csak ígéret, mert az engedélyezett és forgalmazott elsõ generációs, emberi és állati táplálékként felhasznált GM-növények tápértéke a legjobb esetben is csak megegyezik a nem módosított növénnyel. A szakértõk ígérete szerint az úgynevezett második, illetve harmadik generációs GM-növények lesznek azok, amiknek a tápértékét majd megjavítják a genetikai módosítással. A biotechnológusok több ilyen GM-növény elõállításán is dolgoznak, melyek közül nézzünk meg néhány fontosabbat

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

A GM-élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi elõnyei

A GM-szója

Elõnye a magas metionin tartalom. A táplálkozás szempontjából a szójával az a fõ probléma, hogy a bennük lévõ fehérjékben kevés a metionin, így az emlõsök a szójafehérjéknek csak kb. a felét hasznosítják. Mivel a metionint az emlõsök nem tudják szintetizálni, ezt az esszenciális aminosavat a táplálék szolgáltatja számukra, így a fehérjék metioninban szegény hányada kárba vész. A probléma megoldása egyszerûnek látszott, ugyanis a brazil dió több metionin-dús fehérjét tartalmaz és ezek génjeit be lehetett vinni a szójába. A sikeres génátültetéssel a GM-szója metionin-tartalma kielégítõvé vált, de szerencsére még mielõtt a GM-szója forgalomba került volna kiderült, hogy a génekkel a brazil dió allergiát kiváltó tulajdonságát is átvitték a GM-növénybe. A több metionint tartalmazó GM-szóját még a forgalmazás elõtt biológiai tesztnek vetették alá és kimutatták az allergizáló hatását, így el lehetett kerülni az ezzel kapcsolatos veszélyeket. Egy hasonló esetben, amikor a tõkehal génnel módosított GM-paradicsom allergiát kiváltó tulajdonságait vizsgálták, már nem voltunk ilyen szerencsések. A tõkehalra allergiás betegek vére a GM-paradicsomra is allergiás reakcióval válaszolt. A tanulság ebbõl az, hogy a génátültetéssel nemcsak a kívánt sajátságokat visszük át a módosítandó növénybe, hanem gyakran a nem-kívánatos tulajdonságokat is.

hirdetes

A GM-rizs (golden rice), sok béta-karotinnal

Délkelet-Ázsiában százmilliók szenvednek A-vitamin-hiányban, ami vaksághoz vezethet. A megoldás kézenfekvõnek látszott: a rizs, mely az ázsiai népek fõ tápláléka. Ha a rizsbe át tudjuk vinni a béta-karotinnak (az A-vitamin elõanyagának) a szintézisében kulcsszerepet játszó enzimek génjeit, akkor ez megoldja az A-vitamin-hiány problémáját is. Egy svájci professzor kutatócsoportjának sikerült is a tudományos problémát megoldani és a laboratóriumi üvegházban már termesztik a karotin sárga színérõl arany rizsnek nevezett GM-rizst.
Bár senki sem kétli, hogy ennek a kutatásnak nemes szándék volt az indítéka és mindenki elismeri, hogy az arany rizs rendkívüli tudományos teljesítmény, hiszen elõször sikerült teljes szintézis útvonalat átrakni a növénybe, de a GM-rizs haszna az A-vitamin hiány gyakorlati megoldásban mégis problematikus: az arany GM-rizsbõl minden nap legalább 4 kg-ot kellene az embereknek fogyasztani ahhoz, hogy a napi A-vitamin szükségletüket kielégítse. Ráadásul, az A-vitamin-hiányban szenvedõ emberek szervezete csak akkor tudja a béta-karotint hatásosan felhasználni, ha táplálékuk fehérje-dús. Sajnos, az A-vitamin-hiánytól szenvedõ emberek többsége a fejlõdõ világból kerül ki, és az élelmük gyakran fehérje-hiányos is. Ezért az arany rizs béta-karotinja az A-vitamin hiány problémáját csak részben oldaná meg. Az arany GM-rizs jó példája annak, hogy hogyan találjunk bonyolult megoldást egy egyszerû problémára. Miért részesítette a biotechnológiai ipar komoly anyagi támogatásban ezt a technológiát és költött el óriási összegeket az arany GM-rizs fejlesztésével kapcsolatos kutatómunkára, amikor az A-vitamin-hiány megoldására sokkal egyszerûbb és olcsóbb lehetõségek is kínálkoznának? Ha valóban az A-vitamin-hiány megszûntetésére kerestek volna megoldást, más eszközökhöz folya¬modhattak volna. Az emberek szükségletét sokkal egyszerûbben lehetne fedezni a sárgarépa, vagy más béta-karotinban dús növény fogyasztásával.

hirdetes

A magas fehérjetartalmú GM-burgonya

A több fehérjét tartalmazó GM-burgonyának kifejlesztését nemrégen jelentették be az indiai újságok, mint forradalmi módszert az indiai szegények fehérje-szükségletének fedezésére. Ez a GM-burgonya a disznóparéjból származó egyik fehérje génjét tartalmazza. Hogy ennek jelentõ¬ségét az emberi táplálkozásban világosan láthassuk, tudnunk kell, hogy a burgonyagumó nagy része víz, és nedves-súlyra vonatkoztatott fehérjetartalma csak kb. 2 %. Az ember napi fehérje szükséglete több száz grammra tehetõ. A géntechnológiával bevitt extra fehérje ezt csak olyan kevéssel növelte meg, hogy az új GM-burgonya fehérjetartalma hibahatáron belül azonos az eredeti burgonyáéval. Világos, hogy a bejelentett GM-burgonya semmiképpen sem tud javítani az éhezõ indiaiak sorsán, inkább ront rajta. Azon a területen, ahol a GM-burgonyát termesztenék más, a több fehérjét tartalmazó növényeket (pl. babot, borsót stb.) tudnának termelni. Így ez a GM-burgonya inkább növeli a fehérje-hiányt, mintsem javítaná.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.9

Szótár

Benchmarking

Az a folyamat, amikor a vállalat üzleti folyamatait más vezető vállalatok hasonló adataival... Tovább

az audit megállapításai

az összegyûjtött auditbizonyítékok és az auditkritériumok összehasonlító... Tovább

Tovább a lexikonra