notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A GM-élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi elõnyei

hirdetes

A GM-élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi elõnyei

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Növényeink kémiai összetevõi nem mindig felelnek meg az emberi táplálkozás igényeinek, ami nem véletlen, hiszen ezeknek az összetevõknek a növények egészséges fejlõdését és a faj fennmaradását kell elõsegíteniük. Elméletileg annak akadálya nincs, hogy a génátvitellel megváltoztassuk élelmiszernövényeink kémiai összetételét és tápértéküket az igényeinkhez idomítsuk, gyakorlatilag ez jelenleg csak ígéret, mert az engedélyezett és forgalmazott elsõ generációs, emberi és állati táplálékként felhasznált GM-növények tápértéke a legjobb esetben is csak megegyezik a nem módosított növénnyel. A szakértõk ígérete szerint az úgynevezett második, illetve harmadik generációs GM-növények lesznek azok, amiknek a tápértékét majd megjavítják a genetikai módosítással. A biotechnológusok több ilyen GM-növény elõállításán is dolgoznak, melyek közül nézzünk meg néhány fontosabbat

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

A GM-élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi elõnyei

A GM-szója

Elõnye a magas metionin tartalom. A táplálkozás szempontjából a szójával az a fõ probléma, hogy a bennük lévõ fehérjékben kevés a metionin, így az emlõsök a szójafehérjéknek csak kb. a felét hasznosítják. Mivel a metionint az emlõsök nem tudják szintetizálni, ezt az esszenciális aminosavat a táplálék szolgáltatja számukra, így a fehérjék metioninban szegény hányada kárba vész. A probléma megoldása egyszerûnek látszott, ugyanis a brazil dió több metionin-dús fehérjét tartalmaz és ezek génjeit be lehetett vinni a szójába. A sikeres génátültetéssel a GM-szója metionin-tartalma kielégítõvé vált, de szerencsére még mielõtt a GM-szója forgalomba került volna kiderült, hogy a génekkel a brazil dió allergiát kiváltó tulajdonságát is átvitték a GM-növénybe. A több metionint tartalmazó GM-szóját még a forgalmazás elõtt biológiai tesztnek vetették alá és kimutatták az allergizáló hatását, így el lehetett kerülni az ezzel kapcsolatos veszélyeket. Egy hasonló esetben, amikor a tõkehal génnel módosított GM-paradicsom allergiát kiváltó tulajdonságait vizsgálták, már nem voltunk ilyen szerencsések. A tõkehalra allergiás betegek vére a GM-paradicsomra is allergiás reakcióval válaszolt. A tanulság ebbõl az, hogy a génátültetéssel nemcsak a kívánt sajátságokat visszük át a módosítandó növénybe, hanem gyakran a nem-kívánatos tulajdonságokat is.

hirdetes

A GM-rizs (golden rice), sok béta-karotinnal

Délkelet-Ázsiában százmilliók szenvednek A-vitamin-hiányban, ami vaksághoz vezethet. A megoldás kézenfekvõnek látszott: a rizs, mely az ázsiai népek fõ tápláléka. Ha a rizsbe át tudjuk vinni a béta-karotinnak (az A-vitamin elõanyagának) a szintézisében kulcsszerepet játszó enzimek génjeit, akkor ez megoldja az A-vitamin-hiány problémáját is. Egy svájci professzor kutatócsoportjának sikerült is a tudományos problémát megoldani és a laboratóriumi üvegházban már termesztik a karotin sárga színérõl arany rizsnek nevezett GM-rizst.
Bár senki sem kétli, hogy ennek a kutatásnak nemes szándék volt az indítéka és mindenki elismeri, hogy az arany rizs rendkívüli tudományos teljesítmény, hiszen elõször sikerült teljes szintézis útvonalat átrakni a növénybe, de a GM-rizs haszna az A-vitamin hiány gyakorlati megoldásban mégis problematikus: az arany GM-rizsbõl minden nap legalább 4 kg-ot kellene az embereknek fogyasztani ahhoz, hogy a napi A-vitamin szükségletüket kielégítse. Ráadásul, az A-vitamin-hiányban szenvedõ emberek szervezete csak akkor tudja a béta-karotint hatásosan felhasználni, ha táplálékuk fehérje-dús. Sajnos, az A-vitamin-hiánytól szenvedõ emberek többsége a fejlõdõ világból kerül ki, és az élelmük gyakran fehérje-hiányos is. Ezért az arany rizs béta-karotinja az A-vitamin hiány problémáját csak részben oldaná meg. Az arany GM-rizs jó példája annak, hogy hogyan találjunk bonyolult megoldást egy egyszerû problémára. Miért részesítette a biotechnológiai ipar komoly anyagi támogatásban ezt a technológiát és költött el óriási összegeket az arany GM-rizs fejlesztésével kapcsolatos kutatómunkára, amikor az A-vitamin-hiány megoldására sokkal egyszerûbb és olcsóbb lehetõségek is kínálkoznának? Ha valóban az A-vitamin-hiány megszûntetésére kerestek volna megoldást, más eszközökhöz folya¬modhattak volna. Az emberek szükségletét sokkal egyszerûbben lehetne fedezni a sárgarépa, vagy más béta-karotinban dús növény fogyasztásával.

hirdetes

A magas fehérjetartalmú GM-burgonya

A több fehérjét tartalmazó GM-burgonyának kifejlesztését nemrégen jelentették be az indiai újságok, mint forradalmi módszert az indiai szegények fehérje-szükségletének fedezésére. Ez a GM-burgonya a disznóparéjból származó egyik fehérje génjét tartalmazza. Hogy ennek jelentõ¬ségét az emberi táplálkozásban világosan láthassuk, tudnunk kell, hogy a burgonyagumó nagy része víz, és nedves-súlyra vonatkoztatott fehérjetartalma csak kb. 2 %. Az ember napi fehérje szükséglete több száz grammra tehetõ. A géntechnológiával bevitt extra fehérje ezt csak olyan kevéssel növelte meg, hogy az új GM-burgonya fehérjetartalma hibahatáron belül azonos az eredeti burgonyáéval. Világos, hogy a bejelentett GM-burgonya semmiképpen sem tud javítani az éhezõ indiaiak sorsán, inkább ront rajta. Azon a területen, ahol a GM-burgonyát termesztenék más, a több fehérjét tartalmazó növényeket (pl. babot, borsót stb.) tudnának termelni. Így ez a GM-burgonya inkább növeli a fehérje-hiányt, mintsem javítaná.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bemutatkozása A tárca felelős a reálgazdasági... Tovább

auditor

személy, akinek megvan a felkészültsége audit végzésére Tovább

Tovább a lexikonra