notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Google II.

Google II.

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ahogy ígértem, a cikk folytatódik ott, ahol elõzõleg abbamaradt. Az elsõ cikkben arról volt szó, hogy a google az új szolgáltatása révén képes a flash dokumentumokban is olvasni. Ezt könnyen tudjuk ellenõrzni, de le kell szednünk hozzá a Flash Search Engine SDK-t, amit a Macromedia (mostmár Adobe) adott közre, és abból is az swf2html-t kell használnunk.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

Google

Az eszköz segítségével, egy szöveges kimenetet kapunk az SWF-bõl (a flash bináris fájlformátuma), ami azt mutatja meg, hogy milyen szövegek szedhetõk ki az animációnkból. Egy windows operációs rendszeren a parancssorból tudjuk használni. Általában a következõ parancsot szoktam beírni:

c:gabor_dolgaiflash_sdkwindowsswf2html -o kimenet.html flash.swf

A "-o" kapcsoló miatt a program ki fogja írni a kimenet.html-be a flash szöveges tartalmát HTML formátumban. Az SDK természetesen kitér a program összes kapcsolójára, érdemes ezért azt áttanulmányozni.

Hogyan látja a google?

Természetesen ezt nem tudhatjuk, a Macromedia eszköze is csak segítséget tud ebben nyújtani (ugyanis ez a sajátjuk, nem a google írta). De nagyjából egy hasonló formátumban láthatjuk a szöveges tartalmat a kimentett fájlban, mint ahogy azt a keresõ robot is megkapja. Így néhány optimalizációt már végrehajthatunk, de a flash szûkös HTML ismerete miatt a legfontosabb tulajdonságokat pont nem tudjuk igénybe venni.

hirdetes

Végkövetkeztetésképp: a flash-ban is lehet keresõoptimalizást végrehajtani, de nagyon távol áll még az igazi SEO-tól, és a Macromedia eszközét is inkább csak hibaellenõrzésre, vagyis annak kiszûrésére tudjuk használni, hogy melyik szövegeket láthatjuk "kívülrõl".

A JavaScript, mint "SEO-flash" helyettesítõ

A JavaScript - ellentétben a flash-el -, teljesen kiszámítható, ugyanis segítségével a HTML kódot írhatjuk át, illetve annak megjelenésí stílusát. Áltálánosságban véve a JavaScript használata nem ajánlott, viszont ha okosan kódolunk, nem okozhat gondot, sõt segíthet a keresõoptimalizálásban.

Gondoljunk egy olyan portálra, aminek a fõoldalán a vezércikkek "fülenként" érhetõk el. Ezek a fülek általában JavaScript-tel vannak mozgatva (rosszabb esetben flash-ben). A jó kóder úgy oldja meg, ha a felhasználó gépén nincs a javascript bekapcsolva, akkor megjelenjen az összes fül tartalma. És itt a lényeg. Mivel, amikor a google az oldalainkat nézi, úgy kell rá tekinteni, mint egy "ultravékony kliens"-re. Vagyis se sütiket nem tud tárolni, se javascript-et nem tud futtatni, így számára az összes fül egy oldalon fog megjelenni, és így jobb hatásfokú keresõoptimalizálást lehet végrehajtani, de a látogató számára (akinél általában elérhetõ a javascript), ez nem tûnik fel, ugyanis õ egyszerre csak egy fül tartalmát látja.

hirdetes

Ha keresõoptimalizált oldalt szeretnénk, a flash-t csak végszükség esetén tegyük oldalunkra, ugyanis a JavaScript-tel is lehet interaktív oldalakat létrehozni, de SEO-ban a flash-sel szemben verhetetlen.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 198

Átlagos értékelés: 4.7

Szótár

minõségirányítási rendszer

irányítási rendszer egy szervezet vezetésére és szabályozására, a minõség ... Tovább

Azbeszt-gumi tömítőlemez

 Azbeszt-gumi tömítőlemez, tömítőanyag (IT lemez): az IT-lemezeket úgy készítik, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra