notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Google II.

hirdetes

Google II.

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ahogy ígértem, a cikk folytatódik ott, ahol elõzõleg abbamaradt. Az elsõ cikkben arról volt szó, hogy a google az új szolgáltatása révén képes a flash dokumentumokban is olvasni. Ezt könnyen tudjuk ellenõrzni, de le kell szednünk hozzá a Flash Search Engine SDK-t, amit a Macromedia (mostmár Adobe) adott közre, és abból is az swf2html-t kell használnunk.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

Google

Az eszköz segítségével, egy szöveges kimenetet kapunk az SWF-bõl (a flash bináris fájlformátuma), ami azt mutatja meg, hogy milyen szövegek szedhetõk ki az animációnkból. Egy windows operációs rendszeren a parancssorból tudjuk használni. Általában a következõ parancsot szoktam beírni:

c:gabor_dolgaiflash_sdkwindowsswf2html -o kimenet.html flash.swf

A "-o" kapcsoló miatt a program ki fogja írni a kimenet.html-be a flash szöveges tartalmát HTML formátumban. Az SDK természetesen kitér a program összes kapcsolójára, érdemes ezért azt áttanulmányozni.

Hogyan látja a google?

Természetesen ezt nem tudhatjuk, a Macromedia eszköze is csak segítséget tud ebben nyújtani (ugyanis ez a sajátjuk, nem a google írta). De nagyjából egy hasonló formátumban láthatjuk a szöveges tartalmat a kimentett fájlban, mint ahogy azt a keresõ robot is megkapja. Így néhány optimalizációt már végrehajthatunk, de a flash szûkös HTML ismerete miatt a legfontosabb tulajdonságokat pont nem tudjuk igénybe venni.

hirdetes

Végkövetkeztetésképp: a flash-ban is lehet keresõoptimalizást végrehajtani, de nagyon távol áll még az igazi SEO-tól, és a Macromedia eszközét is inkább csak hibaellenõrzésre, vagyis annak kiszûrésére tudjuk használni, hogy melyik szövegeket láthatjuk "kívülrõl".

A JavaScript, mint "SEO-flash" helyettesítõ

A JavaScript - ellentétben a flash-el -, teljesen kiszámítható, ugyanis segítségével a HTML kódot írhatjuk át, illetve annak megjelenésí stílusát. Áltálánosságban véve a JavaScript használata nem ajánlott, viszont ha okosan kódolunk, nem okozhat gondot, sõt segíthet a keresõoptimalizálásban.

Gondoljunk egy olyan portálra, aminek a fõoldalán a vezércikkek "fülenként" érhetõk el. Ezek a fülek általában JavaScript-tel vannak mozgatva (rosszabb esetben flash-ben). A jó kóder úgy oldja meg, ha a felhasználó gépén nincs a javascript bekapcsolva, akkor megjelenjen az összes fül tartalma. És itt a lényeg. Mivel, amikor a google az oldalainkat nézi, úgy kell rá tekinteni, mint egy "ultravékony kliens"-re. Vagyis se sütiket nem tud tárolni, se javascript-et nem tud futtatni, így számára az összes fül egy oldalon fog megjelenni, és így jobb hatásfokú keresõoptimalizálást lehet végrehajtani, de a látogató számára (akinél általában elérhetõ a javascript), ez nem tûnik fel, ugyanis õ egyszerre csak egy fül tartalmát látja.

hirdetes

Ha keresõoptimalizált oldalt szeretnénk, a flash-t csak végszükség esetén tegyük oldalunkra, ugyanis a JavaScript-tel is lehet interaktív oldalakat létrehozni, de SEO-ban a flash-sel szemben verhetetlen.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vertikális marketingrendszer

Az értékesítési út szereplői közötti valamilyen mértékű vertikális integráció megléte. Tovább

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Tovább a lexikonra