notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Google Buzz

hirdetes

Google Buzz

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Gyorsan fejlődik az internetes állatkert: eddig csak Twitteren csiripelhettünk, most viszont már zümmöghetünk is a Gmailben. Elkészült a Google közösségi szolgáltatása, a Buzz - Zümm, amivel egy helyre kerülnek az emailek és az ismerősök megjegyzései.

Google Buzz

Google Buzz

Kedden bemutatkozott a Google új szolgáltatása, a Zümm (Buzz), amivel a keresőcég szerint átláthatóbb lesz a közösségi életünk. Már elkezdték aktiválni a szolgáltatást, ami a Gmail webes levelezőben jelenik meg, rögtön a beérkezett levelek alatt. Nálunk még nem aktiválták, a vállalati Google-levelezőt használók meg hiába várnak ma rá, náluk még később aktiválják.

Reggel még arról pletykáltak a jól értesült amerikai bloggerek, hogy a Facebook és a Twitter riválisát indítja el a Google, de csak részben volt igazuk.

Google Buzz - több mint közösségi portál

A Google Buzz nem teljes közösségi portál, de bizonyos tekintetben jóval több azoknál.

A weben közvetített sajtótájékoztatón Todd Jackson termékmenedzser először a Buzz legegyszerűbb funkcióit mutatta meg. Ha aktiválódott a szolgáltatás, és a felhasználó belép a Gmailbe, rögtön megjelenik egy weboldal, amely felajánlja, hogy követhetjük a 40 legközelebbi ismerősünket. Azokat, akikkel a leggyakrabban levelezünk.

Egy listán megnézhetjük az ismerősök hozzászólásait, amelyek több összetevőből állnak. Ide kerülnek a rövid kommentek, amiket a Google Buzz rendszerében írnak be, valamint megjelennek a Picasán vagy Flickren nyilvánosan megosztott képek, a Twitteren bevitt 140 karakteres megjegyzések. Jackson szerint megadható, hogy mit láthatnak az ismerősök.

hirdetes

Mindenhez hozzá lehet szólni, de ha twitteres megjegyzésre reagál a felhasználó, az a Twitteren nem jelenik meg válaszként, csak a Google Buzzon. Magyarán a Buzz aggregál néhány közösségi szolgáltatást, ami önmagában nem nagy szám. Egyik jó tulajdonsága, hogy a beillesztett videók és képek megnézéséhez nem kell új ablakot nyitni, és szépen jelennek meg, de ez kevés ahhoz, hogy lenyúlják a Facebook felhasználóit.

Google Buzz - kiforrott mobilos megoldások

Vic Gundotra, a Google fejlesztésekért felelős alelnöke mutatta be azokat a funkciókat, amelyekről a rivális közösségi hálózatok csak álmodozhatnak. Nekik ugyanis nincsenek kiforrott mobilos megoldásaik, a Google-nek viszont vannak.

A Google.com portál például úgy jön be az Android és az iPhone böngészőjében, hogy megjelenik rajta a Buzz ikonja. Erre kattintva elindul a gps, és a Buzz megpróbálja kitalálni a felhasználó földrajzi helyzetét. Néhány kattintással pontosítható az eredmény, ha például egy épületben több emelet van, megadhatjuk, hogy melyik boltban vagy irodában vagyunk. Ezután pedig lehet kommentelni, hogy az adott cég mennyire vert át minket, vagy hogy a büfében ropogós-e a pogácsa.

hirdetes

Semmit nem érne a hozzászólás, ha nem lehetne térképre helyezni. A mobilos térképszoftverben a Google Buzz réteg bekapcsolásakor hozzászólásokat jelző szövegbuborékok jelennek meg, és bárki elolvashatja a véleményeket. Amihez a mobil segítségével akár képet is lehet csatolni.

A Facebookon vannak vicces videók, de nem találunk hasznos tartalmakat arról, hogy hová érdemes beülni egy kávéra, valódi élő közösségben. Viszont vannak sok embert megmozgató játékok, kérdőívek. Az biztos, hogy most még nem lehet megítélni, a Google mit hoz ki a legújabb közösségi rendszeréből.

Forrás: index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

stratégiai partnerkapcsolat

Olyan kölcsönösen előnyös, hosszabb távra szóló együttműködés, melynek során... Tovább

Tovább a lexikonra