notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Google Chrome OS operációs rendszer

hirdetes

Google Chrome OS

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Google csütörtökön bemutatta régóta várt operációs rendszerét, a Chrome OS-t. Ahogy az várható volt, a cég továbbra is elsősorban a netes tartalomra koncentrál, programja csak abban segít, hogy az online információkat gyorsan és biztonságosan érjük el.

Google Chrome OS

Google Chrome OS

A Google ma ismertette operációs rendszerének főbb jellemzőit. Bár sokan arra számítottak, hogy a Kaliforniában tartott rendezvény után legalább egy bétát hazavihetnek a Chrome OS-ből, az alapkoncepció ismertetésén túl nem sok minden történt.

Chrome és Linux

Ahogy az várható volt, az operációs rendszer a Chrome böngészőre és a Linuxra épül, viszont egy lecsupaszított kódnál alig ad többet. Pont ez a koncepció lényege: mivel a Google szerint úgyis mindent a neten tárolunk, ott vannak a dokumentumaink, kedvenc videóink, leveleink, kontaktjaink, nincs szükségünk nagy és nehézkes operációs rendszerekre: a webkettes cég a régi kor, a Windowsok és a Mac OS X-ek végét ígéri.

hirdetes

Google Chrome OS - stabil és gyors

A Chrome OS ezekkel szemben ugyan kevés funkciót tud felmutatni, de a weben keresztül úgyis elérhető minden, ráadásul az apró operációs rendszer rendkívül stabil és gyors. A programnak például néhány másodperc is elég a boothoz. További előnye az elképzelésnek, hogy ha valójában mindenünk a neten van, és az operációs rendszernek csak a hozzáférést kell biztosítania, akkor gyakorlatilag bárhonnan elérhetjük az adatainkat.

Google Chrome felhasználói felület

A koncepción túl megismerhettük a felhasználói felületet is, ami egyébként nagyban emlékeztet a Chrome böngészőjére: egyszerű, sallangmentes, célszerű. Ugyanakkor a premierig még sokat változhat: a Google szerint 2010 végétől lesz elérhető az operációs rendszer, de csak a megfelelő számítógépeken. A webkettes cég a gyors rendszerindításért cserébe ugyanis elvárja, hogy a kompatibilis laptopban, netbookokban ssd és ne merevlemez legyen, de a specifikáció többi része már nem ilyen szigorú.

hirdetes

Sőt, állítólag nem csak x86-os, hanem ARM-processzorokon is elfut majd a Chrome OS, ami magával hozhatja a jelenleg még főleg Intel Atomra épülő netbookpiac átalakulását.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

auditcsoport

egy, vagy több auditor , aki auditot végez 1. MEGJEGYZÉS: Az... Tovább

igazolás (verifikálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt... Tovább

Tovább a lexikonra