notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Internetes alkalmazások, eszközök - Google Dokumentumok és Táblázatok

hirdetes

Internetes alkalmazások, eszközök - Google Dokumentumok és Táblázatok

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Manapság már talán kimondhatjuk hogy hazánkban is növekszik az a tendencia, hogy minden olyan háztartásban ahol számítógép van, rendelkeznek internet elõfizetéssel. A web térhódításával teret nyernek az ott található és online használható eszközök és alkalmazások. Szeretnék olyanokat bemutatni, amelyek megbízhatóak és kényelmesebbé teszik mindennapi életünket.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!


Google Dokumentumok és Táblázatok


A Google Inc. nemrégiben magyarosította ezen alkalmazását, így tehát azoknak is elérhetõvé vált itthon, akik eddig hadilábon álltak az angol nyelvvel. Ahhoz hogy használni tudjuk, regisztrálnunk kell a Google oldalán, vagy a már meglévõ Gmail-es felhasználónkkal beléphetünk.
Belépés után egy ízlésesen kialakított felhasználói felület fogad bennünket. Felépítését tekintve az alábbi képpel találkozunk:

Fejléc

A fejlécben felül egy keresõmezõt látunk, ahol akár a dokumentumaink között, akár a weben is kereshetünk. Alatta helyezkedik el az eszköztár, ahol kezelni tudjuk a dokumentumainkat és az alábbi lehetõségeink vannak.

Létrehozás

Dokumentumot, táblázatot vagy mappát tudunk létrehozni, aminek segítségével szortírozhatjuk a létrehozott dokumentumainkat.


Feltöltés

Itt lehetõségünk van fájlokat feltölteni, igaz korlátozással, a fájl mérete maximum 500KB lehet. Dokumentumokból csak a txt, doc, rtf, odt, sxw, táblázatokból pedig a csv, ods és xls fájlok feltöltésére van lehetõség.
A fájlokat feltölthetjük a saját gépünkrõl, másik opció ha megadunk egy URL címet ahol megtalálható. Feltöltés elõtt lehetõségünk van még a fájlnév megváltoztatására is, ha nem a jelenlegin szeretnénk feltölteni.

Hozzáadás a mappához

Itt a már meglévõ mappákhoz a dokumentumainkat tudjuk hozzárendelni.

hirdetes

Elrejtés és Törlés

Nem hinném hogy bármely bemutatást igényelne ez a kettõ menüpont, a nevük magukért beszélnek.

További funkciók

A már meglévõ dokumentumainkat el tudjuk menteni: pdf, rtf, OpenDocument, HTML-tömörített, Word(doc) formátumokba, vagy Megoszthatjuk publikálhatjuk õket, és végül Elõnézetbe megtekinthetjük hogyan fog kinézni.

Bal oszlop

A Windows Intézõbõl ismerõs lehet a felépítés, egymás alatt helyezkednek el a mappák és lehetõségek. A felosztás négy fõ pontból áll.
Minden elem
csoportosítva az általunk létrehozott, megosztott, rejtett, csillagozott és törölt elemek.

Minden mappa
Felsorolja egymás alá a létrehozott könyvtárainkat, és egy "Mappán kívüli elemek" amiben a nem csoportosított fájlok találhatóak.

Elemek típus szerint
itt külön megnézhetjük a dokumentumokat és a táblázatokat.
Végül a megosztott elemeket láthatjuk egy helyre csoportosítva.

Dokumentáció létrehozása.
Ha dokumentumot hozunk létre, akkor a megszokott szövegszerkesztõi felület fogad bennünket. Van Fájl menüpont, ahol újat hozhatunk létre, módosíthatjuk õket és a fejlécben található "További funkciók" pontjai is szerepelnek.
Emellett a "Szerkesztés" fülön az alapvetõ formázási lehetõségeket nyújtja, amik a legáltalánosabbak, és teljesen testre tudjuk szabni vele az állományunkat. A "Beszúrás" fülön lehetõségünk van, képek, linkek, megjegyzés, táblázat, könyvjelzõ, elválasztó és speciális karakterek beszúrására.

hirdetes
A "Módosítások" fülön fel van sorolva az adott állomány verziói minden mentéskor ahol lehetõségünk van egy régebbi verzióra visszatérni, ha valamit elrontottunk volna.

Táblázat lérehozása.
A kezdõfelület olyan, mint bármely táblázatkezelõ felülete. Lehetõségeink hasonlóak ahhoz, amik a dokumentum készítésénél, így csak az eltérõ funkcióra térek ki.
Tudjuk rendezni az oszlopainkat növekõ-csökkenõ sorrendben. Képleteket tudunk beszúrni, függvényeket használhatunk, nem vetettem össze teljesen egyéb táblázatkezelõkkel, de ránézésre minden olyan képlet benne van ami pl az OpenOffice csomagban használatos táblázatkezelõben, vagy akár az Excel-ben.
Természetesen a táblázatunkat is lehetõségünk van a fentebb felsorolt állományokba menteni (pdf, HTML-tömörített), megoszthatjuk, rejthetjük.


Mindent összevetve, nagyon hasznos és kényelmes alkalmazást ad kezünkbe a Google Inc. teljesen ingyen, aminek a másik elõnye pedig, hogy nem vagyunk számítógéphez kötve, nem lokálisan vannak tárolva a fájlok, igy ha a gépünk elromlik vagy elvesznek adataink, attól még az itt tárolt dokumentumaink, ugyanúgy elérehtõek lesznek bárhonnan, ahol van internet elérésünk.


Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!


Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Belső referenciaár

Az az érték, melyet a fogyasztó egy adott áruért indokoltnak tart megadni. Tovább

Affinitás marketing

Olyan marketing szemléletmód, amely a felhasználók azon csoportjára koncentrál, akik... Tovább

Tovább a lexikonra