notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

A semleges netet fúrja a Google?

A semleges netet fúrja a Google?

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Wall Street Journal riportja szerint a Google arra törekszik, hogy kiemelt pozícióba kerüljön az internetszolgáltatóknál – írja az IT café

Külön vonalon a Google

Meglepő tudósítást közölt vasárnap a Wall Street Journal online kiadása, amikor arról számolt be, hogy az eddig az internet semlegességéért harcosan kiálló Google arról tárgyal a nagy amerikai internetszolgáltatókkal, hogy a cég szolgáltatásai külön vonalon fussanak, mivel így gyorsabb lenne a cég által kínált tartalmak, szolgáltatások elérése.

A lapnak a nagy szolgáltatók egyikének képviselője nyilatkozott, aki elmondta, hogy már tárgyaltak az ügyről, ám ők vonakodnak, mivel egy ilyen lépés feltehetően megsértené a távközlési felügyelet, a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) irányelveit, melyek az internetes hálózat semlegességét (network neutrality) hivatottak biztosítani.

Ezeknek az irányelveknek a lényege, hogy a szolgáltatók nem tehetnek különbséget a hálózaton áramló adatok között, számukra minden bit egyforma kell hogy legyen. Ezzel szemben a Google OpenEdge-nek hívott javaslata azt tartalmazza, hogy a cég szerverei közvetlenül csatlakozhassanak a szolgáltatók hálózataira, hogy a felhasználók gyorsabban elérjék őket.

hirdetes

A megdöbbentő riportra a Google részéről Richard Whitt, a cég washingtoni távközlési tanácsadója válaszolt egy hivatalos blogban, aki a tudósítást zavarosnak és túlzónak nevezte.

Könnyebb videó letöltés

A tárgyalásokat nem tagadó Whitt azt írja, hogy a Google az OpenEdge projekt keretében olyan helyi szervereket (colocate caching servers) ajánlott a szolgáltatóknak, melyek azok rendszerén belül elhelyezve csökkentenék a távközlési cégek költségeit, mivel például egy videó sokszori letöltését innen oldanák meg, nem kellene újra és újra felkapcsolódni a Google külső szervereire.

hirdetes

Ezek a megállapodások nem kizárólagos egyezségek, és nem követelik, sőt nem is bátorítják a szolgáltatókat a Google tartalmainak priorizálására, vagyis a cég nem kap elsőbbséget.

Barack Obama-ban bíznak

Az ügyben eddig megszólaltatott szakértők ennek ellenére úgy vélik, hogy mindez csak magyarázkodás, a Google valójában elfordult korábbi elveitől, és több más nagy céghez hasonlóan fokozatosan arra törekszik, hogy az internetes adatáramlásban az általuk generált forgalom elsőbbséget kapjon.

A pesszimistábbak szerint a Google bízik a kampányában általa is segített, frissen megválasztott elnök, Barack Obama támogatásában is, ami azért meglepő, mert Obama meghirdetett technológiai programjának egyik kiemelt eleme az internet semlegességének biztosítása.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 232

Átlagos értékelés: 4.9

Szótár

helyesbítés

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

marketing alapstratégia

A vállalat vagy a stratégiai üzleti egységek céljainak kitűzése és azon eszközök hosszabb... Tovább

Tovább a lexikonra