notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Google kivonul Kínából

hirdetes

A Google kivonul Kínából

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Google kedden bejelentette: többé nem hajlandó cenzúrázni kínai keresőjét, és kész kivonulni az országból, ha a kínai kormány ezt nem fogadja el. Ezt a "hihetetlenül nehéz döntést" azután hozta meg a cég, hogy "nagyon kifinomult", Kínából indiított cybertámadásokat fedeztek fel a Google emailrendszere ellen, amelyekkel kínai ellenzéki aktivistákat céloztak.

Google kivonul Kínából

Google vs Kína

A Google főjogásza egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy a világ első számú keresőszolgáltatója már nem hajlandó eleget tenni a kínai cenzoroknak, és kínai keresőjüket (google.cn) nem fogják cenzúrázni. David Drummond közölte, hogy a követekző hetekben tárgyalni fognak a kínai hatóságokkal arról, hogy szűrőktől mentesen lehessen elérni a Google szolgáltatását Kínából, és ha ez nem lehetséges, akkor készek kivonulni a kínai internetpiacról.

Ezt a lépést azután teszi a cég, hogy decembereben nagyon kifinomult cybertámadásokat fedeztek fel a vállalat rendszere ellen. Az esettel kapcsolatban indított belső vizsgálat kiderítette, hogy húsz másik céget is célzott támadások értek. Ezeket a cégeket a Google nem nevezte meg.

hirdetes

A Google szerint a támadások célja az volt, hogy hozzáférjenek kínai emberi jogi aktivisták emailjeihez, de azok nem voltak sikeresek. Ugyanakkor a belső nyomozás alatt kiderítették, hogy a Gmailt használó, Európában, az Egyesült Államokban és Kínában élő emberi jogi aktvisták levelezéséhez rendszeresen hozzáfért egy harmadik fél, a felhasználó gépére telepített kémprogramok segítségével.

A keresőcég 2006 januárjában indított el kínai keresőszolgáltatását, eleget téve a kínai kormányzat cenzúrakövetelményeinek. "A keresés egyes eredményeinek törlése nem felel meg a Google küldetésének, de ha nem adunk információt, az még kevésbé felel meg küldetésünknek" - indokolta döntését akkor a cég.
hirdetes

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a bejelentés után magyarázatot követelt a kínai kormánytól a támadásokkal kapcsolatban. Clinton közölte, hogy a következő héten nagyszabású beszédet fog tartnai az internetes szólásszabadság fontosságáról a 21. században, és az üggyel kapcsolatban további nyilatkozatot tesznek, a tények megismerése után.

Forrás: index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

nemzetközi marketing

A külföldi piacokon végzett marketingtevékenység, ahol a vállalat differenciált vagy... Tovább

szervezet

munkatársak csoportja és feltételrendszer, a felelõsségi körök, a hatáskörök és a... Tovább

Tovább a lexikonra