notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ékezetes és ékezet nélküli kulcsszavak

hirdetes

A Google különböző nyelvű felületei és az ékezetes keresési kulcsszavak

Kövi Bálint programozási vezető
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Google különböző nyelvű változatai különböző találati listákat adhatnak vissza, ha a keresési kulcsszavakban ékezet is szerepel. Erről a témáról olvashatunk összefoglalót az alábbiakban.

A Google különböző nyelvű felületei

Ékezetes és ékezet nélküli kulcsszavak

 

Amennyiben a beírt kulcsszavak nem tartalmaznak ékezetet, akkor a keresés automatikusan az ékezetes és az ékezet nélküli változatokra is kiterjed. Ez fordítva is működik, tehát ha van ékezet a kulcsszavak között, azonban van olyan szó, amely ékezet nélkül is illeszkedik a mintára, akkor az azokat tartalmazó oldalak is a találati listákra kerülnek.
A felhasználói felület nyelve

 

A keresési folyamat hatása


A keresési folyamatra azonban hatással van az is, hogy a keresést a Google milyen nyelvi változatán indítottuk. Példának okáért váltakoznak az ékezetes és az ékezet nélküli karakterek megfeleltetési szabályai, mivel a különböző nyelvekben is eltérő ezek használati módja. Az olyan erőforrások, amelyeket a Google ugyanolyan nyelven írtnak vél, mint amilyen az éppen használat kezelőfelületé, a látogató jobb kiszolgálása érdekében elsőbbséget kapnak.

hirdetes
Ez természetesen azzal jár, hogy a különböző nyelvű felületeken indított, de azonos keresési kulcsszavakkal rendelkező keresések eredményei nagyban különbözhetnek. A különbség fokozódhat a felhasználó földrajzi elhelyezkedése (amely megállapításához a kereső az IP címet használja fel) alapján, illetve abban az esetben is, ha csak bizonyos nyelvű tartalmakra lett korlátozva a keresés.
A találatok korlátozása egy bizonyos szóalakra

hirdetes

 

Ékezet vagy ékezet nélküli példa


Amennyiben nem szeretnénk igénybe venni a Google azon szolgáltatását, hogy egy adott keresési kulcsszónál figyelembe vegye annak ékezetes és ékezet nélküli előfordulásait is, akkor erre is van lehetőségünk: írjunk egy + (plusz) jelet a szó elé. Pl. a +tőr kifejezésre hatására a találati oldalon nem fordulnak elő kizárólag "tör" szavakat tartalmazó oldalak. Ha a "tör" változat fel is bukkan valahol, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a "tőr" is szerepel az adott oldalon, legyen az akár egy kép alt szövege.

Forrás: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2006/08/how-search-results-may-differ-based-on.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

szervezeti felépítés

a felelõsségi körök, a hatáskörök és a munkatársak közti kapcsolatok elrendezése... Tovább

hozzárendelhető költség

Az a költség, amelynek felmerülése elkerülhető lehetne, ha a termék, funkció, vagy folyamat... Tovább

Tovább a lexikonra